Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog: Wat is jouw houdbaarheidsdatum?

Volgens de Koning gaat het beter in Nederland, maar voorzitter van NU'91 Monique Kempff maakt zich grote zorgen. 'Banen verdwijnen, maar het werk dat gedaan moet worden neemt niet af.'
Gastblog: Wat is jouw houdbaarheidsdatum?

Het lijkt te mooi om waar te zijn, het gaat beter in en met Nederland, meent de Koning. Aan het jurkje van Maxima te zien (confectie Valentino weliswaar) klopt dat ook. De Rijksbegroting van VWS staat komend jaar in het teken van werk en van de voortgang van ingezet beleid. Het koopkrachtplaatje is gemiddeld genomen positief, maar aan bepaalde groepen lijkt het economische herstel voorbij te gaan.

De zorgsector blijft onder druk staan. Volgens het kabinet neemt de werkloosheid af, helaas geldt dit beeld niet voor verpleegkundigen. Banen verdwijnen, maar het werk dat gedaan moet worden neemt niet af. Niet alleen de hoeveelheid werk, maar ook de kwaliteit van zorg staat hierdoor onder druk. Als voorzitter van NU’91, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, vind ik deze ontwikkeling verontrustend, onaanvaardbaar en bijna stuitend.

Prinsjesdag 2014

De belangrijkste punten voor verpleegkundigen lees je hier >>>

NU’91 legt het accent van onze activiteiten daarom de komende tijd op werkgelegenheid voor verpleegkundigen en verzorgenden. We sluiten fatsoenlijke cao’s af om ook voor de medewerkers in de zorg het koopkrachtenplaatje positief te houden. En daar waar de werkgelegenheid niet te redden valt, sluiten we sociaal plannen af die tot doel hebben medewerkers niet met lege handen – bijvoorbeeld door een financiële vergoeding, omscholing of hulp bij het vinden van een andere baan – te laten gaan en staan.

In alle branches van de zorg staan grote hervormingen voor de deur. Van verpleegkundigen en verzorgenden wordt verwacht dat zij op een andere manier gaan werken. NU’91 gaat zich optimaal inzetten voor vast werk, een fatsoenlijk loon en behoud van arbeidsplaatsen in de zorg. Scholing en ontwikkeling van en voor medewerkers in de zorg is daarbij van essentieel belang om de houdbaarheidsdatum op de arbeidsmarkt ‘up to date’ te houden.

Nursing Experience

NU’91 vind je ook op de Nursing Experience. Oefen bijvoorbeeld je vaardigheden in hun Skills Lab. Of leer in 6 minuten en 40 seconden hoe meer werkplezier leidt tot meer invloed, meer initiatief en betere zorg. Lees meer >>>

Het moge duidelijk zijn dat levenslange ontwikkeling onontkoombaar is. Of je nu 18 of 58 bent, zorg dat je rugzak vol zit met actuele kennis en vaardigheden en sta open voor het vergaren van andere kennis en vaardigheden. Daar zijn we samen als werkgevers, beroepsorganisaties en medewerkers, verantwoordelijk voor. Geen baan meer voor het leven, maar wel de garantie dat je binnen de zorg met plezier en duurzaam aan het werk blijft.

Voor de in de troonrede genoemde ‘goede zorg is een onmisbare basisvoorziening’ en ‘besparingen met behoud van kwaliteit’ gaat NU’91 zich inzetten, maar spreken wij ook de verantwoordelijke partijen aan. Volgende week begint mijn tour door Den Haag alweer.


Monique Kempff is voorzitter van NU’91

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.