Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog: ‘Werkbevlogenheid op de ic’

Uit onderzoek naar werkbevlogenheid onder de verpleegkundigen en artsen van de intensive care (IC) afdeling van het Erasmus MC blijkt dat er een hoge mate van toewijding is voor het werk dat zij doen. Ook blijkt dat zij zich gesteund voelen door collega's. 'Dat is ook wel nodig omdat de emotionele belasting als zeer hoog wordt ervaren, aldus gastblogger Margo van Mol.
Margo van Mol_500x500px.jpg
Margo van Mol

Werkgerelateerde emotionele stress speelt in toenemende mate een rol bij werknemers in de gezondheidszorg. Meer specifiek, de IC-afdeling kan intellectueel, fysiek en emotioneel belastend zijn voor de zorgprofessionals door de aard van de werkzaamheden, de verantwoordelijkheden, en de hoge eisen in levensbedreigende situaties. Een te hoge werkbelasting kan van invloed zijn op de kwaliteit van zorg voor zowel de patiënt als diens naasten, maar ook de eigen gezondheid van de verpleegkundigen en artsen beïnvloeden.

Werkbevlogenheid is een veelgehoord begrip aan de andere kant van de lijn met werkstress. Dit wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie. Vitaliteit is het bruisen van energie en beschikken over grote mentale veerkracht. Toewijding verwijst naar een gevoel van zinvolheid, enthousiasme en uitdaging. Absorptie, soms ook flow genoemd, is op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk.

Onderzoek
In oktober 2015 kregen 262 IC-verpleegkundigen en 53 intensivisten van vier verschillende IC-afdelingen van het Erasmus MC een enquête via de mail toegestuurd. Het doel van het onderzoek was om inzicht te verkrijgen in de mate van werkbevlogenheid en de relatie met beïnvloedende factoren zoals persoonlijkheid en empathie. Ruim 61% gaf hier gehoor aan.

De fysieke belasting van verpleegkundigen, en de emotionele belasting voor zowel intensivisten als de verpleegkundigen bleek hoog te zijn in vergelijking met een benchmark van de Nederlandse beroepsbevolking. Toch ervaarden zij dit over het algemeen zelf niet als werkstress, ´het hoort er gewoon bij´. Hieruit bleek dat ze voldoende competenties hebben om met de soms moeilijke situaties om te gaan. Daarnaast gaven zij aan zich vitaal te voelen.

Kansen
Het management team is een campagne gestart om ervoor te zorgen dat de medewerkers op een emotioneel gezonde manier kunnen blijven werken. Bijvoorbeeld door het aanbieden van workshops om de signalen van werkstress te herkennen. Daarnaast biedt het Erasmus MC voldoende kansen om bevlogen medewerkers te ondersteunen. Zo is er ruimte tot het volgen van onderwijs, en bijdragen of uitvoeren van onderzoek behoort zeker tot de mogelijkheden. Maar ook als je bezig wil zijn in het geven van excellente IC-zorg in alle facetten, ben je hier op het juiste adres.

Deze blogs worden geschreven door een samenwerkingspartner van Nursing en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.