Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen zorg zonder indicatie

Zorg leveren zonder indicatie? Als je deze vraag stelt aan bureaucraten binnen de thuiszorgorganisaties, is het antwoord: zonder indicatie geen zorg.
Geen zorg zonder indicatie

Want de indicatie is per slot van rekening het besluit van het Zorgkantoor waardoor de geleverde zorg betaald gaat worden. En als er iets is waar we binnen de thuiszorg een tekort aan hebben, dan is het wel geld. Nu varieert de wachttijd voor het afgeven van indicaties bij de Zorgkantoren behoorlijk. Ik hoorde vandaag collega’s vertellen dat het binnen een straal van 20 km kan variëren tussen de zeven dagen en zeven weken, afhankelijk van welk Zorgkantoor de aanvraag behandeld. En als je dan als thuiszorgorganisatie eerst op de indicatie moet wachten voordat je zorg levert, dan gaat dat ten koste van de cliënt.

Nu zijn er al Standaard Indicatie Protocollen (SIP) waarmee je goed uit de voeten kunt. En natuurlijk is het zo dat voor bepaalde vormen van zorg geen lange wachttijden zijn, zoals de terminale zorg. En soms helpt het ook wel als je als zorginstelling je vasthoudt aan de regel: Geen zorg zonder indicatie. In hetzelfde gesprek vandaag kreeg ik te horen dat een cliënt vanuit het ziekenhuis naar huis zou komen. Hij kreeg al – kortdurend – zorg van Vivent, maar er was een uitbreiding van zorg nodig. De indicatie was nog niet afgegeven, maar de thuiskomst van de cliënt werd al wel aangekondigd. ‘Wij gaan geen zorg leveren als er geen juiste indicatie is afgegeven’ was de reactie van de planner tegen de transferverpleegkundige van het ziekenhuis. Want jullie willen niet weten hoe moeilijk het is om zorg te declareren die gegeven is voordat er een indicatie is afgegeven…

‘Regel eerst maar de indicatie voordat meneer naar huis kan’. En dan gaat het plotseling wel binnen enkele uren, omdat natuurlijk een dag extra in het ziekenhuis veel meer geld kost. Geld is toch nog steeds de drijfveer binnen de zorg, en meestal is dat erg jammer, maar soms ook wel handig.

2 REACTIES

  1. Het is inderdaad belangrijk dat de indicatie rond is als een client zorg nodig heeft, maar ik vind dat de tijden die geindiceerd worden steeds krapper worden en dat men het niveau dat de taken uit mag gaan voeren steeds meer naar beneden bijsteld zodat het goedkoper lijkt. Ik vind dit geen kwaliteitsverbetering met zich meebrengen en hou mijn hart vast voor waar dit naar toe moet gaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Toch zou heel veel aan indicatie besteed geld beter aan zorg uitgegeven kunnen worden, jammer dat bureaucraten daar niet harder voor vechten. Kan je het je voorstellen: patient wordt opgenomen in het ziekenhuis, en de specialist bepaalt:geen indicatie, dan ook geen zorg. Ook verpleegkundige professionals moeten zelf kunnen bepalen welke zorg nodig is, met natuurlijk goede toetsing achteraf. Alleen als sociale alternatieven een rol spelen kan indicatie een goede functie vervullen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.