Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Geriatrie is saai?

Werken in de ouderenzorg is geen uitdaging voor vierdejaars studenten hbo-v. Zo bleek uit mijn niet-evidence-based mini-mini-onderzoekje onder zes medestudenten.

Naar aanleiding van het artikel Ouderenzorg schreeuwt om hbo-v’ers op nursing.nl ging ik op onderzoek uit binnen een klein groepje studenten. Een klein clubje, maar wel met een uitgesproken mening.

Zij kozen, net als ik vorig jaar, hun afstudeerrichting. Niet in de ouderenzorg, maar in de klinische zorg en de psychiatrie. Daarbij kozen diegenen van de psychiatrie ook niet voor psychogeriatrie.

Waarom zij daar niet voor kozen? Zij voelden zich niet voldoende uitgedaagd voor de ouderenzorg. Er zou niet genoeg actie zijn terwijl werken met patiënten van verschillende leeftijden meer uitdaging zou geven. Ook de snel veranderende patiëntenpopulatie vinden ze interessanter, en dat is in de ouderenzorg minder het geval. Het wordt bovendien door de school niet echt gepromoot, waardoor het oog al snel op een andere afstudeerrichting valt.

Tsja, je kunt het er natuurlijk mee eens zijn of niet, maar dit is hoe deze hedendaagse, vierdejaars studenten denken over hun toekomst in de ouderenzorg.

Als ik naar mezelf kijk… ook ik koos niet voor deze afstudeerrichting. Ik deel de mening dan ook. Als ik kijk naar al mijn stages, had die in de geriatrie helaas de minste uitdaging.

Het was wel flink aanpoten trouwens. Veel basiszorg bij bedlegerige patiënten. Het was als eerste stage een leuke opstap in mijn competentieontwikkeling. Op die manier kreeg ik de basiszorg goed onder de knie. Maar ik zie daar niet mijn toekomst.

Dit alles neemt niet weg dat ik veel respect heb voor de mensen die zich elke dag opnieuw inzetten voor onze bejaarden, die hun hart en ziel in deze richting van de zorg hebben liggen. Chapeau, chapeau! 

Hoe denken jullie, studenten, over het werken in de ouderenzorg? Is het wegjagend of uitdagend werk?

16 REACTIES

 1. Hallo..
  ik heb stage’s gelopen bij ouderen, gehandicapten en jongeren..
  De wijsheid zoek ik meestal bij ouderen mensen, die hebben veel levendservaring..
  ik heb daar enorm veel van geleerd tijdens stage’s.
  ook kinderen kunnen je veel energie geven, als het even niet meer lukt.
  Daarom is Geriatrie niet saai…..
  succes allemaal

 2. Lees alle reacties
 3. Saaai? Helemaal niet!! Je kan er alle vaardigheden leren. En het allermooiste van klinische geriatrie zijn de paar gevalletjes die weer naar huis kunnen om weer zelf de zorg voor zichzelf op te pakken. Geriatrie is meer dan billen afvegen. Het is stimuleren, ondersteunen en motiveren, alles eruit halen wat er nog inzit!!

 4. Ik werk in de ouderenzorg, en ik vind het hartstikke leuk juist!
  Ik zou graag de opleiding tot vp willen doen of dokstersasssistent, maar zou wel in de ouderenzorg willen blijven, het is zo verrijkend om in dat laatste eindstadium nog iets te kunnen betekenen voor je cliënten of hun familie!

 5. Ik heb mijn 2e stage van de HBO-V ook in de geriatrische zorg gedaan en heb als bijbaan ook in het verpleeghuis gewerkt. Vond het absoluut niet saai! Vond het ook erg dankbaar werk! Maar ik kwam niet toe aan de dingen die ik als HBO-V’er graag extra zou willen doen, vanwege het personeelstekort. Het was echt tot 12 uur de basiszorg, na de lunch iedereen naar het toilet helpen en dan weer een aantal mensen naar bed voor een middagdutje. Tegen de tijd dat de laatste erin lag, moest de eerste er alweer uit…
  Vind het erg jammer dat het zo is! Hoop dat er in de toekomst nog eens iets mag veranderen.

 6. Saaaaai…., geen uitdaging… helemaal niet dus!!
  Werk nu al een paar jaar op de gaaz en irriteer me mateloos aan de mensen dat denken dat geriatrie alleen draait om besiszorg en verpleeghuiszorg!. Het is vaak hoog-complexe zorg die ook nog eens bemoeilijkt word door aseptsche uitingen van ziektes en aandoeningen. Kom er maar eens achter als iemand hartproblemen heeft zonder pijn op de borst aan te geven maar juist door nachtelijke onrust. en zo kan ik nog wel even doorgaan…. Ik hoop dat andere collega’s ook eens inzien dat de geriatrie een volwaardig specialistme is met veel uitdaging en ook hectiek, echt waar!!
  ouderenzorg is top, ik doe het met veel plezier!!

 7. Ouderenzorg saai?
  absoluut niet dus.
  Ik ben al bijna 30 jaar verpleegkundige.
  Werk de laatste +/- 10 jaar binnen de ouderenzorg.
  Heb afgelopen jaar de opleiding voor kl.ger. verpleegkundige afgerond.
  Voor het project; “trots op zorg” van V&VN en het ministerie van VWS hou ik al zo’n 2 1/2 jaar een eigen web-log bij met leuke/ontroerende verhalen over de ouderenzorg bij.
  Oude mensen hebben al een heel inspirerend leven achter zich, waar wij nog veel van kunnen leren!

 8. Ik werk al nu een aantal jaren op een GAAZ en doe naarnaast de HBO-V waarvan ik nu in het 4de jaar zit. ik vind het een erg leuke uitdagende afdeling waar je alle competenties kan behalen! je hebt niet alleen de patient maar zijn/haar hele sociale netwerk erom heen! een of ander manier heerst er een negatief beeld over geriatrie… Terwijl het juist een geweldige afdeling is! dus ga een keer kijken op een GAAZ!!

 9. geriatriese patienten moet je liggen, het vergt heel veel geduld en de juiste benadering om deze categorische patienten te verplegen zoals eerder aangegeven het is een totale plaatje van een mens.Het is juist heel mooi om de zieke kern uit te zoeken naar aanleiding van de klachten.
  Kortom het is zeer dankbaar specialisme.

 10. Ik ben het eens met Gwen, je moet eerst werkzaam zijn of zijn geweest op de Geriatrie om er een mening over te hebben. Ik ben 4e jaars BBL student en zit mijn laatste jaar op de Gaaz. De zorg is complex, al is dat niet altijd even zichtbaar. Er wordt inderdaad gekeken naar de “totale mens”, wat ik verder in het ziekenhuis gemist heb.
  Aan de andere kant mis ik ook de uitdaging en hectiek van de chirurgie, maar ik vind mijn uitdaging hier in het uitspitten van de problemen die bij ouderen naar voren komen, kortom…uitdaging genoeg1

 11. Als je behebt bent met een kokervisie, dan is het onmogelijk om een uitdaging te zien in Geriatrie en dan is het ook beter daar weg te blijven.Maar houd je écht van mensen en kun je verder kijken dan wat voor ogen is, dan is er uitdaging genoeg en die staat nu net niét in alle boeken. Dat moet je zien of liever “voelen”.Dat is ook niet uit te leggen, want het zal niet worden begrepen. Maar een mening hebben zonder ervaringen op een dergelijke afdeling, dat begrijp ik ook niet echt. Hoe dan ook, ik denk dat iedereen de setting moet kiezen waar hij/zij de talenten voor heeft, dat is gelukkig in ons vak mogelijk.

 12. Ben het helemaal eens met de vorige schrijvers!
  in mijn ziekenhuisstage liep ik (op eigen verzoek) even mee op de Geriatrische afdeling. Op mijn huidige afdeling werd negatief over de afdeling gedaan maar merkte op Geriatrie zoveel enthousiasme maar ook complexe zorg. Er zat uitdaging genoeg en dààr wordt nog naar de complete mens gekeken…
  Ik durf de stelling aan te gaan dat ieder ziekenhuis een Geriatrische afdeling hoort te hebben!

 13. Ik denk dat, wanneer je je niet hebt kunnen verdiepen in de geriatrie, je ook niet kunt zeggen dat er te weinig uitdaging in zit..
  Ik werk als hbo-verpleegkundige in de ouderenzorg en ik ben nergens zoveel uitdaging en complexiteit tegen gekomen als hier… Zoals ook Bram globaal beschrijft. En ik heb all velden mogen zien gedurende mijn opleidingen 4 en 5 …
  Juist in dit gebied van de zorg kun je jezelf als hbo-verpleegkundige uitdagen..
  Maar dat leer je alleen maar door er te zijn, en niet door alleen een mening te vormen.

 14. Ik denk dat, wanneer je, jen iet hebt kunnen verdiepen in de geriatrie, je ook niet kunt zeggen dat er te weinig uitdaging in zit..
  Ik werk als hbo-verpleegkundige in de ouderenzorg en ik ben nergens zoveel uitdaging en complexiteit tegen gekomen als hier… Zoals ook Bram globaal beschrijft En ik heb all velden mogen zien gedurende mijn opleidingen 4 en 5 …
  Juist in dit gebied van de zorg kun je jezelf als hbo-verpleegkundige uitdagen..
  Maar dat leer je alleen maar door er te zijn, en niet door alleen een mening te vormen.

 15. Goede blog Suzan!
  Maar geriatrie is eigenlijk zo’n containerbegrip dat zeggen dat geriatrie geen uitdaging biedt een veralgemenisering van jewelste is. PG in verpleeghuis? Psych. Ziekenhuis? Thuiszorg? Verpleeghuis? Klinische geriatrie?
  Dat terzijde is het denk ik juist een gebied waarin verpleegkundigen hun nut echt kunnen bewijzen, door het karakter ervan. Geriatrische zorgvragers zijn bijv. multimorbide, polyfarmaceutisch, hebben een wankel ‘evenwicht’, een lang en belangrijk levensverhaal en kijken tegen ‘de vragen van het leven’ aan.
  Ik heb zelf wel gekozen voor een afstudeerrichting gerontologie & geriatrie en ben bezig met mijn afsluitende stage op een GAAZ.
  Sinds 2005 is er een competentieprofiel voor de verpleegkundige gerontologie-geriatrie niv. 5 beschikbaar dat bruikbaar is voor hbo-v studenten. Het heeft een update gekregen in nov. 2007 en is hier in z’n geheel te bezichtigen: http://vggprofiel.blogspot.com
  Mensen die in de geriatrie geen uitdaging zien, moeten hoognodig naar de opticien 😀
  Of wellicht een blik werpen in de archieven van mijn weblog over (met name) gerontologie & geriatrie: http://geriatricare.wordpress.com
  Je klasgenoten kunnen denken van de geriatrie wat ze willen natuurlijk, maar stellen dat er geen uitdaging in zit lijkt me nog minder ‘evidence based’ dan je onderzoek. (tof dat je het uitzoekt).
  ‘Facts are sacred, comment is free’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.