Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goed of slecht voor het imago?

Is zo’n onderzoek naar rekenvaardigheden onder verpleegkundigen nu goed of slecht voor de beroepsgroep? Is dat afhankelijk van de uitkomst en, wanneer die uitkomst gunstig is, is het dan nieuws? Hadden we moeten melden dat ruim de helft van de verpleegkundigen een voldoende scoorde in plaats van dat een ruime veertig procent dat niet deed?
Goed of slecht voor het imago?

Het antwoord op de laatste vraag is wat mij betreft simpel: nee, want we mogen als verpleegkundigen niet tevreden zijn met de uitslag van dit onderzoek. Had een bericht dat 99 procent van de verpleegkundigen een voldoende scoorde de kranten gehaald? Waarschijnlijk in veel mindere mate. Voor de meeste dagbladen en andere nieuwsmedia geldt immers: goed nieuws is geen nieuws. Daarin onderscheidt Nursing zich overigens van deze media. Op onze site en in ons blad belichten wij positieve ontwikkelingen binnen het vak en het enthousiasme van vakgenoten. Die berichten halen inderdaad zelden de voorpagina’s van de landelijke kranten.
Hadden we daarom de uitkomsten van het onderzoek voor ons moeten houden: nee. Soms moet je wat opschudden als aanzet om iets te kunnen veranderen.

Was een vergelijkbaar onderzoek onder andere beroepsbeoefenaren anders uitgevallen: waarschijnlijk niet. Ik durf de stelling wel aan dat rekenen een vaardigheid is waar een groot deel van de Nederlanders niet mee uit de voeten kan. Maar het gaat erom hoe belangrijk het is voor je wérk om over voldoende rekenvaardigheden te beschikken. En binnen de verpleging is die relevantie er.

Ten slotte bereikte ons nog de vraag of een onderzoek onder 250 verpleegkundigen wel representatief te noemen is. Dat is zeker het geval. Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau en dergelijke bureaus verbinden alleen conclusies aan een onderzoek als aan strikte normen – zoals omvang doelgroep, representativiteit en respons – is voldaan.

Lees ook de vorige weblog over dit onderwerp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.