Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Goed verplegen is simpel

Ik heb een ingewikkeld en diepgaand beroep, waarin ik verantwoordelijk ben voor levens. Ik ben degene die een niet-invasieve beademing start, het apparaat bedient en de patiënt bewaakt, terwijl ik daarnaast nog eens een flink aantal patiënten observeer en verbeter.

Ik moet snel berekenen hoeveel millimol KCl er in een literzak moet en ondertussen bedenken of ik dan de antibiotica nog wel kan toedienen; is het allemaal verenigbaar? Als ik even niet nadenk – afgeleid of vermoeid – kan ik daarmee iemand blijvend beschadigen.

Misschien zit echter de complexiteit van mijn beroep helemaal niet in sommen en apparatuur. Misschien moet ik bij levensredden en bewaken veel meer denken aan basiszorg. Want ik lees namelijk dat verpleegkundigen nog heel geregeld hygiëneregels aan hun crocs lappen.

Dat wij beredruk zijn en ondergewaardeerd, is nog weleens ons excuus voor even niet handenwassen. Natuurlijk doen we dat niet bewust en uiteraard doen we het eigenlijk altijd goed, maar soms zijn we gewoon even onvoorzichtig. Ik ook.

Soms sluipt het gewoontedier in ons voorbij. Het heeft nooit iemand geschaad, dus we gaan gewoon zo door. Soms ontkennen we de onderzoeken en bewijzen op tafel, omdat we nou eenmaal zelf een heleboel ervaring hebben.

Ons werk is veel ingewikkelder dan het verschil herkennen tussen metabole alkalose en repiratoire acidose. Ons werk is nogal onderhevig aan vernieuwing en verandering. Ineens liggen er bewijzen dat, iets dat we jaren deden, niet helpt. Föhnen bij decubitus, sucrose bij te prikken baby’s. Ja en daar sta je dan met je föhn of tafelsuiker. Wat moet je dán doen aan wijkende huid en huilende kindjes?

Ach, misschien is het eigenlijk allemaal heel simpel. Misschien moeten we gewoon onze stagiaires omarmen. Als het goed is, leren zij de up-to-date theorieën. Als er iemand weet van evidence based verplegen, dan zijn het wel de verpleegnieuwelingen. Misschien moeten we toch eens vaker de vakbladen serieus nemen en de teksten meenemen naar ons werk.

En eigenlijk is deze hele blog niet veel moeilijker dan dit: je móet gewoon je handen wassen!

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hallo Sandra,
    Ik ben al enige tijd werkzaam in verschillende ziekenhuizen. Ik heb altijd gedacht dat “verplegen” makkelijk is. Inmiddels ben ik wat ouder en wijzer. Verplegen is razend ingewikkeld. Gelukkig gaat het velen van ons makkelijk af.
    Jip

  3. Eigenlijk is handalcohol beter. Je handen goed afdrogen schiet er vaak bij in, met huidproblemen als gevolg.
    De alcohol kun je “onderweg” goed over je handen wrijven. Daarnaast is desinfecteren in deze tijd van multiresistente bacteriën ook geen luxe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.