Griepprikken geven

Onlangs was het dan zover: de week van de griepspuiten! En ik mocht helpen bij deze lopende-band-vaccinaties in de huisartsenpraktijk.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Leuk, dacht ik bij mezelf en dat was het ook. Allemaal mensen van verschillende leeftijden. Hele stoere kinderen die ‘niet bang waren voor een spuit hoor’, maar ook bomen van kerels die vroegen of ik voorzichtig zou zijn. Gespierde armen en vel-over-knook-armpjes kwamen die middag voorbij. Het was echt interessant al die mensen te voorzien van het influenzavaccin.

En tja, je kon op tien vingers natellen dat ik ook zou moeten helpen met het enten van het Mexicaanse griepvaccin. Natuurlijk doe ik dat. Ik vind het heel goed dat mensen zich laten inenten tegen Mexicaanse griep.

Maar deze verpleegkundige in spe zit wel nog in dubio of ze hem zelf ook laat zetten. Ik word geacht mensen te woord te staan over de bijwerkingen van dit vaccin. Weet ik veel welke bijwerkingen die spuit heeft, dat is nu ook net de reden waarom ik nog twijfel. Maar dat kan ik natuurlijk niet tegen die patiënten zeggen. Ik zal dus terugvallen op het ministerie van volksgezondheid die het vaccin adviseert.

Aan de andere kant denk ik, toen ik een aantal jaar geleden werd ingeënt tegen meningokokken C heb ik ook geen haan horen kraaien naar de mogelijke bijwerkingen.

Maar goed, uiteraard zal ik met alle goede zorg mijn patiënten voorzien van het vaccin. Ik ben echter wel benieuwd hoe die dag gaat verlopen, hoeveel opkomst er is en hoe ik me ga redden in het vragenvuur over de bijwerkingen.

Hoe denken jullie over het uitvoeren van een verpleegkundige handeling waar je eigenlijk niet voor 100 procent achterstaat?

38 REACTIES

 1. Je hebt het over de gezondheid van andere mensen. Als je ergens niet voor de volle 100% achter staat zou ik het niet doen. Je krijgt het voor jezelf onvoorstelbaar moeilijk als het wel gevaarlijk blijkt voor patiënten.

  Verdiep je er eerst eens goed in, er is meer dan voldoende info te vinden op internet …

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het erg dat je als stagaire gevraagd wordt dit te doen, nu onwetend is het misschien makkelijker zoiets toe dienen. Maar toch twijfel je al!(dit is een gevoel) Luister naar je gevoel en informeer jezelf!
  Ik zou dit aan niemand kunnen en willen toedienen, dit is een expermenteel vaccin. Igv van bijwerkingen, dan zou men geweten een flinke deuk krijgen en met zoiets wil ik mezelf eerlijk gezegd niet mee opzadelen.
  Er is geen bijsluiter (ivm mogelijke bijwerkingen) en er is tot nu toe nog geen duidelijkheid gegeven hieromtrent, de gevolgen zijn ongekend en niet te overzien!
  Een tip voor jou, kijk eens in een geneesmiddelencompendium bij andere vaccins, wat deze aan bijwerkingen kunnen geven! ( En wees gerust, ze bestaan!)
  Bekijk eerlijk literatuur, omtrend de gevolgen van vaccinaties !

  Volgens een beslissing van 15.9.2009 kunnen dokters en fabrikanten die dit vaccin toedienen niet burgelijk aansprakelijk worden gesteld igv bijwerkingen, dus uw patiënten zullen achteraf nergens terecht kunnen om een klacht in te dienen. Dat is niet eerlijk, men neemt hier geen verantwoordelijk voor en dat kan gewoonweg NIET!
  Terugvallen op het ministerie van volksgezondheid?
  Deze heeft tot nu toe nog aan niemand een duidelijke informatie gegeven, omdat ze er wel of niet over beschikken !
  Zie http://www.Asanat.org., negen redenen waarom je beter niet laat vaccineren.
  Zie http://www.verontrustemoeders.nl , ivm de autismepandemie bij kinderen tgv vaccinaties

 4. Er is geen enkel medicijn of vaccin dat 100% werkt en/of 100% veilig is. Dat gezegd hebbende: het vaccin is veilig. Het is getest onder meer dan 6000 personen als vaccin tegen H5N1. (kinderen, volwassenen, ouderen) Voor deze griep worden natuurlijk de antigenen van de nieuwe H1N1 gebruikt.
  Laat u niets wijsmaken door verontruste kwikpredikanten die met autisme zwaaien. Gevaarlijke kolder.

 5. Bram,
  Ik weet wat het vaccin bevat,
  mijn conclusie is dat het vaccin niet veilig is. Dat is mijn conclusie en ik ben niet alleen.
  De meningen hieromtrend zijn erg verdeeld en dat zegt ook iets!
  Ook al is dit getest op 6000 vrijwilligers, dit is geen bewijs; er bestaat ook iets als latente bijwerkingen.
  Dat is mijn mening, die van u is anders.
  Jij blijft erbij,ik ook. Ik praat niet naar de mond van de media, heb daar zelf geen enkel voordeel bij!
  Er hangt heel wat mist rond vaccinaties, ook rond deze van de mexicaanse griep. Het is dan ook meer dan normaal, dat mensen op zoek gaan naar meer informatie.
  Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierige wezens, in die optie kun men ook heel veel bijleren!
  Waarom die europese beslissing van 15.9.2009, dat artsen en fabrikanten de pootjes eruit trekken ivm mogelijke bijwerkingen; ze kunnen niet burgelijk aansprakelijk worden gesteld! Is dat eerlijk ?
  Het is misschien zo gemakkelijker toe te dienen, achteraf handjes wassen in onschuld, geen probleem, mij een zorg!?
  Als er geen probleem te verwachten is met dit vaccin,
  waarom dergelijke bescherming ? Dit is duidelijk iets waarover men héél onzeker of juist héél zeker is!
  Het nemen van dergelijke risico’s t.a.v zoveel mensen,
  en dit igv een milde griep, dat is zorgbarend. Dit wetende, zit het helemaal fout! Ik heb daar ernstige vragen bij!
  Ik vraag mij echt af, hoeveel mensen dat zullen weten die deze prik gekregen hebben of nog zullen krijgen. De meeste zullen dit waarschijnlijk maar te weten komen igv bijwerkingen!
  Ik zou mij als pt. ernstig bedrogen voelen mocht dit achteraf zo blijken! Hoeveel vertrouwen zal men dan nog hebben in de reguliere geneeskunde, heb je daar al eens aan gedacht ?
  Bram, ik denk dat je eenmaal pech hebt, dat zowel mensen pro als contra, toegang hebben tot deze site.
  Beiden hebben een eigen mening die is in het bovenstaande artikel ook gevraagd. Jammer voor jou maar reacties zijn niet altijd zoals jij verwacht!Ik heb daar geen last van. Ieder z’n mening.Anders moet er voor beiden een aparte site bestaan en dat zou maar zéér discriminerend zijn, vind je niet ? Je leeft trouwens niet alleen op deze wereld, in dergelijke geval had men ook geen vaccins!

 6. Wel opvallend dat de tegenstanders van het H1N1-vaccin opeens de theorie hebben verlaten dat het hier om het uitroeien van een groot deel van de wereldbevolking ging, een complot van de ‘Nieuwe Wereld Orde’, en dat de pijlen nu opeens worden gericht op de bijwerkingen van het vaccin.

 7. Je zit precies in een oorlog, want je hebt het nu over tegenstanders! Jij bent voor en ik tegen. Ieder z’n mening, daar is niets mis mee! Alle respect!
  De europese beslissing is een feit of je dat nu wel of niet kunt aanvaarden.
  Op 15.9.2009 is dit europees beslist,( mag dat voor jou geen daglicht zien ?)
  Dokters en fabriekanten kunnen niet burgelijk aansprakelijk worden gesteld, igv bijwerkingen.
  Als er geen problemen te verwachten zijn ivm het vaccin,
  waarom dan deze bescherming ?
  Mensen die bijwerkingen krijgen tgv dit vaccin zullen nergens terecht kunnen. (jij vindt dit kunnen?)
  Deze mensen komen na afloop terecht in de alternatieve geneeskunde, nadat ze in het reguliere circuit van het kastje naar de muur zijn gestuurd en op ongelovige en grillige artsen aanbotsen die deze de gevolgen blijven ontkennen! Een bittere pil om te slikken, vindt je niet?
  Persoonlijk vind ik de beslissing van 15.9.2009 een onrechtvaardig en oneerlijk, die niet goed te keuren is.
  Mocht de meerderheid van de mensen dit weten, ik denk dat er nog weinig zouden zijn, die hiermee in zee willen gaan. En toch hebben mensen recht op eerlijke informatie en duidelijke informatie.

 8. Zelf vind ik het hele ‘gedoe’ rond de vaccinatie tegen de mexicaanse griep maar verwarrend. Kan het nu wel of geen kwaad? Zoals al eerder gezegd, moet je als chronisch zieke nu het risico nemen om ziek te worden door de mexicaanse griep met evt. ernstige gevolgen, omdat je de prik niet hebt genomen. Of moet je het risico nemen wellicht ernstig ziek te worden door de bijwerkingen van het vaccin?
  Zelf zit ik erg in dubio. Zowel ik als mijn zusje studeren verpleegkunde (ik HBO zij MBO beide 2e jaar). Onze moeder heeft hartfalen en heeft dus ook een oproep gekregen voor de vaccinatie. Wat moeten wij nu adviseren aan onze moeder als vpk in spe. Zelf zal ik me heel erg schuldig voelen als ik tegen haar zeg dat ze hem maar ‘gewoon’ moet halen en zij daar ziek van wordt. Aan de andere kant, wat als ze juist ziek wordt omdat zij dat niet heeft gedaan…
  Ik vind het erg moeilijk en hoop dan ook dat er op tijd nog een antwoord komt, wat ook echt wetenschappelijk is bewezen en niet alleen maar de meningen van anderen. Daar hebben we allemaal (de gehele bevolking) in deze situatie niet veel aan.

 9. Kijk aub even over de landsgrenzen en krijg een idee wat er nog te komen staat als de H1N1 griep zich verder uitbreidt in Nederland. Op CDC.gov staan elke week de statistieken van de VS. De meeste griepgevallen zijn erg mild, en minder dan 1% zijn ernstig, maar we staan nog maar aan het begin van het griepseizoen. Bij de statistieken van de sterfgevallen staan de mensen niet bij die hebben moeten vechten voor hun leven en het overleefd hebben, zoals deze kinderen http://www.youtube.com/watch?v=gehF6nXZJMA
  Al deze discussie over wel of niet een griepspuit; wie zal het zeggen welk kind er ernstig ziek wordt van de griep en welk niet, bij welk kind (of jonge volwassene) zou je een lijdensweg kunnen voorkomen?
  Iedereen moet voor zichzelf beslissen, maar de ouders van deze kinderen, of zwangere die overlijdt aan H1N1 zouden heel graag de vaccin gehad hebben.
  Het vaccin wordt op dezelfde manier gemaakt als het seizoengriepvaccin dat al jaren gegeven wordt, en H1N1 had in de seizoensgriepspuit erbij gezeten als het eerder klaar was geweest.

 10. quote uit bovenstaande column:
  ‘Maar deze verpleegkundige in spe zit wel nog in dubio of ze hem zelf ook laat zetten. Ik word geacht mensen te woord te staan over de bijwerkingen van dit vaccin. Weet ik veel welke bijwerkingen die spuit heeft, dat is nu ook net de reden waarom ik nog twijfel. Maar dat kan ik natuurlijk niet tegen die patiënten zeggen. Ik zal dus terugvallen op het ministerie van volksgezondheid die het vaccin adviseert.’
  Sorry hoor, maar hier begrijp ik helemaal niets van. Je hebt dus zelf twijfels over dit vaccin, zeer begrijpelijk overigens, want er is nog veel niet duidelijkheid over bijwerkingen en zeker niet op de lange termijn.
  Maar dit kan je niet tegen je patienten zeggen die daar vragen over stellen ?!?
  Hoort het ook niet bij jouw verantwoordelijkheid om patienten zo goed mogelijk te informeren over de onzekerheden die er zijn, of laat je je slechts als ‘instrument’ gebruiken door het RIVM?
  Triest. Ik heb te doen met de argeloze patienten die zich door jou laten moeten laten inenten.

 11. Chapeau voor alle griepvaccinatie prikkers!!!Ik weet niet onder welk ‘kopje’ het moet ,maar jullie verdienen gewoon een schouderklop.Het zal niet meevallen bij zo’n hectische toestand om dan rustig te blijven injecteren.

 12. louboutinlouboutin
  christian louboutinlouboutin
  louboutin salelouboutin sale
  christian louboutin salelouboutin sale
  discount louboutindiscount louboutin
  discount christian louboutindiscount christian louboutin
  cheap louboutincheap louboutin
  cheap christian louboutincheap christian louboutin
  louboutin shoeslouboutin shoes
  christian louboutin shoeslouboutin shoes
  cheap louboutin shoescheap louboutin shoes
  cheap christian louboutin shoescheap christian louboutin shoes
  discount louboutin shoesdiscount louboutin shoes
  discount christian louboutin shoesdiscount christian louboutin shoes
  louboutin shoes salelouboutin shoes sale
  christian louboutin shoes salechristian louboutin shoes sale
  louboutin bootslouboutin boots
  christian louboutin bootschristian louboutin boots
  cheap louboutin bootscheap louboutin boots
  cheap christian louboutin bootscheap christian louboutin boots
  discount louboutin bootsdiscount louboutin boots
  discount christian louboutin bootsdiscount christian louboutin boots
  louboutin boots salediscount christian louboutin boots
  christian louboutin boots salechristian louboutin boots sale
  louboutin pumpslouboutin pumps
  christian louboutin pumpschristian louboutin pumps
  cheap louboutin pumps louboutin pumps
  cheap christian louboutin pumpscheap christian louboutin pumps
  discount louboutin pumpsdiscount louboutin pumps
  discount christian louboutin pumpsdiscount christian louboutin pumps
  louboutin pumps salelouboutin pumps sale
  christian louboutin pumps salechristian louboutin pumps sale
  louboutin sandalslouboutin sandals
  christian louboutin sandalshristian louboutin sandals
  cheap louboutin sandalscheap louboutin sandals
  cheap christian louboutin sandalscheap christian louboutin sandals
  discount louboutin sandalsdiscount louboutin sandals
  discount christian louboutin sandalsdiscount louboutin sandals
  louboutin sandals salelouboutin sandals sale
  christian louboutin sandals salechristian louboutin sandals sale
  jimmy choojimmy choo
  cheap jimmy choocheap jimmy choo
  discount jimmy choodiscount jimmy choo
  jimmy choo salejimmy choo sale
  jimmy choo shoesjimmy choo shoes
  jimmy choo bootsjimmy choo boots
  Manolo BlahnikManolo Blahnik
  cheap Manolo Blahnikcheap Manolo Blahnik
  discount Manolo Blahnikdiscount Manolo Blahnik
  Manolo Blahnik saleManolo Blahnik sale
  Manolo Blahnik shoesManolo Blahnik shoes
  Manolo Blahnik bootsManolo Blahnik boots
  Yves saint LaurentYves saint Laurent
  cheap Yves saint Laurentcheap Yves saint Laurent
  discount Yves saint Laurentdiscount Yves saint Lauren
  Yves saint Laurent saleYves saint Laurent sale
  Yves saint Laurent pumpsYves saint Laurent pumps
  Yves saint Laurent bootsYves saint Laurent boots
  Ed HardyEd Hardy
  cheap Ed Hardycheap Ed Hardy
  discount Ed Hardydiscount Ed Hardy
  Ed Hardy saleEd Hardy sale
  Ed Hardy bootsEd Hardy boots
  Balmain ShoesBalmain Shoes
  cheap Balmain Shoescheap Balmain Shoes
  discount Balmain Shoesdiscount Balmain Shoes
  Balmain Shoes saleBalmain Shoes sale
  Balmain bootsBalmain boots
  Alexander McQueenAlexander McQueen
  cheap Alexander McQueencheap Alexander McQueen
  discount Alexander McQueendiscount Alexander McQueen
  Alexander McQueen saleAlexander McQueen sale
  Alexander McQueen shoesAlexander McQueen shoes
  Alexander McQueen pumpsAlexander McQueen pumps
  gucci shoesgucci shoes
  cheap Gucci shoescheap Gucci shoes
  discount gucci shoesdiscount gucci shoes
  gucci Shoes salegucci Shoes sale
  gucci shoesgucci shoes
  Tory Burch ShoesTory Burch Shoes
  cheap Tory Burch Shoescheap Tory Burch Shoes
  discount Tory Burch Shoesdiscount Tory Burch Shoes
  Tory Burch Shoes saleTory Burch Shoes sale
  Tory Burch ShoesTory Burch Shoes
  Bottega VenetaBottega VenetaBottega VenetaBottega Veneta
  cheap Bottega Venetacheap Bottega Veneta
  discount Bottega Venetadiscount Bottega Veneta
  Bottega Veneta saleBottega Veneta sale
  Bottega VenetaBottega Veneta
  Lanvin ShoesLanvin Shoes
  cheap Lanvin Shoescheap Lanvin Shoes
  discount Lanvin Shoesdiscount Lanvin Shoes
  Lanvin Shoes saleLanvin Shoes sale
  Lanvin bootsLanvin boots
  Herve LegerHerve Leger
  Herve Leger DressHerve Leger Dress
  cheap Herve Leger Dresscheap Herve Leger Dress
  discount Herve Leger Dressdiscount Herve Leger Dress
  Herve Leger Dress saleHerve Leger Dress sale
  Abercrombie&Fitch ShortsAbercrombie&Fitch Shorts
  A&F ShortsA&F Shorts
  cheap A&F Shortscheap A&F Shorts
  discount A&F Shortsdiscount A&F Shorts
  A&F Shorts saleA&F Shorts sale
  A&F Mens Plaid ShirtsA&F Mens Plaid Shirts
  Abercrombie&Fitch Mens Plaid ShirtsAbercrombie&Fitch Mens Plaid Shirts
  cheap A&F Mens Plaid Shirtscheap A&F Mens Plaid Shirts
  discount A&F Mens Plaid Shirtsdiscount A&F Mens Plaid Shirts
  A&F Mens Plaid Shirts saleA&F Mens Plaid Shirts sale
  A&F Mens T-shirtsA&F Mens T-shirts
  Abercrombie&Fitch Mens T-shirtsAbercrombie&Fitch Mens T-shirts
  cheap A&F Mens T-shirtscheap A&F Mens T-shirts
  discount A&F Mens T-shirtsdiscount A&F Mens T-shirts
  A&F Mens T-shirts saleA&F Mens T-shirts sale
  A&F Mens ShortsA&F Mens Shorts
  Abercrombie&Fitch Mens ShortsAbercrombie&Fitch Mens Shorts
  cheap A&F Mens Shortscheap A&F Mens Shorts
  discount A&F Mens Shortsdiscount A&F Mens Shorts
  A&F Mens Shorts saleA&F Mens Shorts sale
  A&F Mens Long SleeveA&F Mens Long Sleeve
  Abercrombie&Fitch Mens Long SleeveAbercrombie&Fitch Mens Long Sleeve
  cheap A&F Mens Long Sleevecheap A&F Mens Long Sleeve
  discount A&F Mens Long Sleevediscount A&F Mens Long Sleeve
  A&F Mens Long Sleeve saleA&F Mens Long Sleeve sale
  A&F WomensA&F Womens
  Abercrombie&Fitch WomensAbercrombie&Fitch Womens
  cheap Abercrombie&Fitch Womenscheap Abercrombie&Fitch Womens
  discount Abercrombie&Fitch Womensdiscount Abercrombie&Fitch Womens
  Abercrombie&Fitch WomensAbercrombie&Fitch Womens
  A&F MensA&F Mens
  Abercrombie&Fitch MensAbercrombie&Fitch Mens
  cheap Abercrombie&Fitch Menscheap Abercrombie&Fitch Mens
  discount Abercrombie&Fitch Mensdiscount Abercrombie&Fitch Mens
  Abercrombie&Fitch Mens saleAbercrombie&Fitch Mens sale
  Abercrombie&Fitch ClothingAbercrombie&Fitch Clothing
  A&F ClothingA&F Clothing
  cheap A&F Clothing cheap A&F Clothing
  discount A&F Clothing discount A&F Clothing
  A&F Clothing saleA&F Clothing sale
  Herve Leger DressHerve Leger Dress
  cheap Herve Leger Dresscheap Herve Leger Dress
  discount Herve Leger Dressdiscount Herve Leger Dress
  Herve Leger Dress saleHerve Leger Dress sale
  Enjoy Luxury BlogEnjoy Luxury Blog
  Buy Luxury BagsBuy Luxury Bags
  LV Blog’sLV Blog’s
  Louis Vuitton Blog’sLouis Vuitton Blog’s
  Louis Vuitton BlogLouis Vuitton Blog
  Cheap HandbagsCheap Handbags
  Louis Vuitton ShoesLouis Vuitton Shoes
  Hot HandbagsHot Handbags

 13. I simply wished to thank you very much once again. I am not sure what I could possibly have tried in the absence of the entire creative concepts shared by you directly on that industry. Certainly was a daunting concern for me, however , being able to view a new specialized form you processed that made me to cry over happiness. I will be happier for this support and even hope you really know what a great job you have been providing teaching other individuals through your blog. I am certain you haven’t got to know all of us.

 14. That is the suitable weblog for anybody who needs to find out about this topic. You notice so much its nearly exhausting to argue with you (not that I really would want…HaHa). You positively put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 15. The things i have often told folks is that while searching for a good internet electronics store, there are a few issues that you have to remember to consider. First and foremost, you would like to make sure to discover a reputable along with reliable shop that has obtained great reviews and scores from other customers and marketplace experts. This will ensure you are dealing with a well-known store that gives good support and support to their patrons. Thanks for sharing your thinking on this web site.

 16. Thanks so much for providing individuals with an extremely marvellous opportunity to discover important secrets from this web site. It is usually very good plus packed with a great time for me and my office peers to visit the blog more than 3 times in 7 days to study the fresh stuff you have got. And lastly, I’m just at all times fascinated with the impressive creative concepts you give. Some 4 ideas on this page are in reality the very best we have ever had.

 17. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to express that I have an incredibly excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most no doubt will make certain to don’t fail to remember this website and give it a look regularly.

 18. Based on my observation, after a foreclosures home is available at an auction, it is common for the borrower to be able to still have the remaining unpaid debt on the financial loan. There are many loan providers who try and have all fees and liens paid by the next buyer. Having said that, depending on a number of programs, regulations, and state legislation there may be several loans that are not easily handled through the shift of financial loans. Therefore, the duty still falls on the lender that has received his or her property in foreclosure. Thank you sharing your thinking on this web site.

 19. Also a thing to mention is that an online business administration course is designed for individuals to be able to well proceed to bachelor degree courses. The Ninety credit education meets the lower bachelor college degree requirements so when you earn the associate of arts in BA online, you may have access to the most up-to-date technologies with this field. Several reasons why students want to be able to get their associate degree in business is because they’re interested in this area and want to find the general schooling necessary just before jumping right into a bachelor college diploma program. Thanks alot : ) for the tips you actually provide as part of your blog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.