Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groeiende zorg(en)

“Zorgsector is de banenmotor” kopte de Volkskrant een paar dagen geleden. Ziekenhuizen en verpleeghuizen creëren de meeste nieuwe banen, zo blijkt uit het artikel.

Wat ik voel bij het lezen van dit artikel is een en al tegenstrijdigheid. Lees je in het ene artikel alles over bezuinigingen, zo lees je hier hoe je zo snel mogelijk klaargestoomd kunt worden als verpleegkundige.

Ik ben bang dat de kwaliteit van zorg hiermee verder achteruit gaat, juist omdat de zorg zo’n specifieke sector is waar je hart moet liggen.

De zorgsector wordt dus de grootste sector van Nederland. De ouderenzorg wordt hier de dupe van, omdat de grootste tekorten aan verpleegkundigen daar worden verwacht. Van de 385 duizend nieuwe banen zijn er 247 duizend gekoppeld aan de vergrijzing.

Een oplossing? Volgens het artikel moeten ouderen zelfredzamer worden gemaakt.

De Volkskrant vermeldt dat technische innovaties onvermijdelijk zijn, om de kwaliteit van zorg op peil te houden. ‘In plaats van een thuiszorgmedewerker die iedere dag langs alle ouderen in een buurt fietst, kun je ouderen bijvoorbeeld via een eenvoudig bedienbare videoverbinding in contact stellen met een medewerker.’
Deze ‘oplossing’ doet me denken aan de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Die vreesde dat persoonlijk contact een uitzondering zou worden.

Moeten we nu blij zijn met deze banengroei, of betekent deze groei een achteruitgang van de kwaliteit van zorg?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.