Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Groeten uit de rimboe


“Waarom ga je niet mee naar Pretoria?” Het was een jaar geleden toen mijn vriendin me vroeg mee te gaan naar de Afrikaanse plaats om daar stage te lopen. “Nee, niks voor mij”, antwoordde ik.

Ver van huis, andere cultuur en dan ook nog daar werken lijkt me niet zo prettig. Afrika trekt mij ook niet zo. En al helemaal niet om er te werken. Ik zou heel erg moeten wennen aan zo’n vreemde, nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Mensen die een andere taal spreken, andere gewoontes hebben. Ik weet niks af van de Afrikaanse cultuur, laat staan dat ik dan die mensen kan verplegen.

Maar mijn vriendin gaat nu wel. Eerst naar een groot ziekenhuis in Pretoria en vervolgens naar het platteland. Die stage in Pretoria zou mij op zich nog wel bevallen, ik stel me een modern ziekenhuis voor, zoals hier in Nederland. Het platteland echter, lijkt me minder aantrekkelijk. Het doet me denken aan het programma “Groeten uit de Rimboe”.  Daar zag ik hoe mensen op vrij primitieve wijze hun voedsel bij elkaar moesten te sprokkelen. Hoe zou dat verplegen daar dan gaan? Als ik er zo over nadenk zou ik stiekem wel over de schouder van mijn vriendin mee willen kijken, maar toch durf ik er niet  “life” bij te zijn.

Ik wacht wel op haar foto’s, filmpjes en verhalen over haar stage-avonturen. Maar ik, ik blijf hier in het koude kikkerlandje. Ik blijf het “zuster, wat bent u laat” aanhoren, terwijl mijn vriendin geniet van alle indrukken en nieuwe ervaringen. Ik wens haar alle succes van de wereld en wie weet ben ik straks toch stiekem jaloers, als ik dat al niet ben…

Hoe denk jij over werken in het buitenland? Wat zijn jouw ervaringen met buitenlandse stages en waarom zou je het wel of niet overwegen?

Naar het dossier werken in het buitenland op nursing.nl > leren en loopbaar > carriere

6 REACTIES

 1. Tja…het is niet voor iedereen weggelegd zo ver weg van alle bekende en vertrouwde dingen te zijn. Mij trekt het juist enorm aan! Ik reis nu al de wereld rond, en ga van juli-nov 2010 naar Latijns-Amerika (ecuador/peru) speuren naar bijzondere verhalen. Ik ga meelopen met een verpleegkundige en arts die de binnenlanden bezoeken en ook zal ik in ziekenhuizen/klinieken gaan kijken en werken. Echt een stage wordt het niet, die doe ik in NL, des te meer vrijheid heb ik om mijn eigen ding te doen! Aansluitend 4 weken reizen met Galapagos op de agenda…ik kan niet wachten! Als het kan, en je krijgt die kans, ik zou em pakken!!
  Groetjes Suzan

 2. Lees alle reacties
 3. Tja…het is niet voor iedereen weggelegd zo ver weg van alle bekende en vertrouwde dingen te zijn. Mij trekt het juist enorm aan! Ik reis nu al de wereld rond, en ga van juli-nov 2010 naar Latijns-Amerika (ecuador/peru) speuren naar bijzondere verhalen. Ik ga meelopen met een verpleegkundige en arts die de binnenlanden bezoeken en ook zal ik in ziekenhuizen/klinieken gaan kijken en werken. Echt een stage wordt het niet, die doe ik in NL, des te meer vrijheid heb ik om mijn eigen ding te doen! Aansluitend 4 weken reizen met Galapagos op de agenda…ik kan niet wachten! Als het kan, en je krijgt die kans, ik zou em pakken!!
  Groetjes Suzan

 4. Als je de kans krijgt altijd doen!Je leert er zo ontzettend veel en het verandert je! Dat is 1 ding wat zeker is. Heb zelf vier maanden in West Afrika als kinderverpleegkundige gewerkt. Prachtige tijd met ups en downs, maar het is het allemaal waard geweest. Wil stiekum graag weer terug. Geen last van DBC,s klinische paden, protocollen, maar keihard werken om te redden wat er te redden valt. Dat geeft voldoening en je keert werkelijk back to basic. Dus altijd doen, ook al zie je er tegen op!

 5. Hoi Suzan,
  Ja de varkensgriep kan een reden zijn om niet te gaan.. Maar als die er niet was, was ik zeker mee gegaan naar Afrika, zo’n kans zou ik niet laten schieten (alhoewel, ik kan er ook wel heen, maar blijf toch voor de kans op werk (‘ergens blijven hangen
  ‘) in Nederland stage lopen.) Ik ben zelf naar bolivia geweest, twee jaar geleden en ben ook daar in het ziekenhuis wezen kijken, super! 🙂 Wat dat betreft wil ik na mijn studie misschien het buitenland nog wel in! De mensen zijn daar (vaak) zo enthousiast, de gezondheidszorg is zooo anders dat je ook daar nog super veel van kunt leren! Om met weinig middelen, mensen toch te helpen!
  Werk ze deze ‘vakantie’ in Nederland! 🙂

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.