Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handen wassen

Laatst zorgde ik voor Roel. Roel is 16 en mocht dus kiezen tussen een afdeling voor volwassenen of de kinderafdeling. Roel koos voor de kinderafdeling. Nu moet ik erbij vermelden dat veel jongens van zijn leeftijd de kinderafdeling heel interessant vinden, omdat wij een Xbox en een dvdspeler hebben.
Handen wassen

 

Maar Roel koos om een andere reden voor onze afdeling: hij deed zelf de opleiding tot verpleegkundige op het MBO en wist nu al dat hij ‘straks’ op de kinderafdeling wilde werken. Hij vond het dus reuze interessant dat hij een kijkje in de keuken kon nemen.

‘Nou moeten we wel op alles letten’, grapte een collega. ‘Handen wassen voordat je binnenkomt en bij vertrek ook weer, net zoals hij het leert op school.’ ‘Ja, we moeten het hem natuurlijk wel goed voordoen hier,’ zei mijn andere collega. En ikzelf: ik was mijn handen als ik van een patiënt afkom, niet voordat ik bij een ander de kamer opga. Want dan moet ik twee keer mijn handen achter elkaar wassen! Ik kan mijn collega’s dus gelijk geven: zoals we het handen wassen leren op school, nee zo is het in de praktijk niet.

Het dus niet zo goed gesteld met het handen wassen. Dat bewijst ook wel het bericht op nursing.nl over de hygiëne in ziekenhuizen. Hoewel artsen zich deze constatering van Herre Kingma waarschijnlijk meer moeten aantrekken. En eigenlijk is het zo simpel. Waarom schiet handen wassen er zo snel bij in? Is het de drukte of de gewoonte?

Om ons plegen er aan te herinneren dat handen wassen heel belangrijk is, is de afdeling Hygiëne en infectiepreventie van ons ziekenhuis een campagne begonnen: Bacteriën, laat ze niet meeliften. Door posters in het ziekenhuis worden we aan een goede handhygiëne herinnerd. Ook wordt per afdeling bekeken hoe het beter kan. Maar het zou niet nodig moeten zijn dat wij ons gedrag aanpassen, zodra er iemand een kijkje in onze verpleegkeuken neemt.

Handen wassen: hoe strikt ben jij er in?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.