Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Handige tip: ampullen breken

Een belangrijk onderdeel van mijn werk als verpleegkundige bij het VTT-team is de pijnbestrijding bij terminale cliënten.

Een boeiend aspect daarin is het afnemen van een pijndiagnose en de daaraan te koppelen interventies. Niet alleen gebruik maken van de morfine, amitryptiline, pregabaline, haldol en andere middelen, maar ook ontspanningsoefeningen, massage of het gebruik maken van geleide fantasie.

De meeste cliënten zitten toch ook vaak vast aan een pijnpompje, waar vaak een combinatie van medicijnen in zit: morfine, soms haldol (tegen het delier) en primperan (tegen de misselijkheid). De eenvoudige spuitenpomp als de MS26 is gemakkelijk te vullen.

Een lage dosering pijnmedicatie en een beetje primperan betekent vaak niet meer dan een paar ampullen openbreken. Anders wordt het als iemand hogere doseringen gebruikt. Je hebt dan niet alleen een andere pomp nodig (zoals de CADD PCA), maar je bent ook veel meer bezig met het openbreken en optrekken van ampullen.

Het is geen uitzondering dat je voor het vullen van een zakje voor twee dagen wel eens 25 ampullen moet openbreken. Een dosering van 80 mg primperan per dag betekent voor twee dagen 16 ampullen. Eerst een ampul openbreken, weer neerzetten, de volgende openbreken en dan als al die ampullen weer op de tafel of het aanrecht staan, ze stuk voor stuk weer oppakken.

Vaak stoot je er dan toch eentje om, mors je wat medicatie en is die ampul feitelijk niet meer steriel. Een handigheidje daarbij: leg de ampullen in de folieverpakking op de zijkant. Je hoeft ze dan niet meer op te pakken, en je kunt er met de naald zo in. Je zuigt de medicatie op en je gaat naar de volgende ampul.

Het vraagt een zekere hand bij het ‘mikken van de naald in de ampul’ maar het werkt wel sneller. Heeft iemand nog andere tips?

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Jos, volgens mij kan het echt geen kwaad een paar seconden de naald in de zak te laten zitten, terwijl je het volgende medicijn wat toegevoegd moet worden optrekt. De bacterien vliegen er toch niet doorheen naar binnen? Ik vind het wel een goede tip en doe het zelf ook vaak zo, vaker aanprikken leidt soms tot een geperforeerd rubber, en dan heb je nog veel langer een open verbinding.

 3. Larsen, primperan is geen pijnstiller, maar een middel tegen misselijkheid. Er zijn wel alternatieven maar die zijn te duur….
  Marianne, als de apotheker cassettes maakt, dan ben je bij meer dan 1 medicijn in de pomp niet meer in staat om snel te reageren op veranderde situaties. Wij maken bijna alle medicatie zelf.
  Noortje, je tips zijn heel herkenbaar. Alleen: ik laat de naald nooit zitten, want dan creëer je een open verbinding met de steriele inhoud van de zak

 4. Handige tips, wat een leuke blog.
  Wat ik altijd een handige tip vind is om wanneer je een zak meerdere malen moet aanprikken je er een naald in laat zitten terwijl je dit aan het doen bent. Zo prik je de zak maar 1 keer aan en gaat ie niet lekken, als je bijv 4 verschillende ampullen moet toevoegen.
  Wat ik ook een handige tip vind: wanneer je een sonde gaat fixeren bij een kind, plak je eerst de pleisters op de verpakking van de sonde. Je kunt ze zo precies goed knippen zonder dat ze gaan krullen ed. Wij fixeren sondes niet door middel van een pleister op de neus, maar maken een ‘snorretje’ van een pleister en draaien dat om de sonde. Vervolgens plakken we hier een grotere pleister overheen. Dit fixeert heel goed, zo kunnen die ieniemienie vingertjes er niet snel achter haken en heb je dus minder kans op opnieuw inbrengen.
  Deze dingen zijn voor mij heel normaal in de praktijk, maar voor andere misschien wel een handige tip.
  Groetjes Noortje

 5. Kun je niet aan een arts vragen voor een alternatieve vorm van medicatie. Als verpleegkundige mag je aan de arts vragen om een andere medicatie voor te schrijven.
  Er bestaan toch vele andere medicijnen voor pijnbestrijding zonder dat je daarvoor zoveel ampullen moet openbreken. De tijd die je wint, door wisselen van de medicatie, kun je dan benutten om met de cliënt te spreken… (praten is ook een soort pijnbestrijding, je kunt je zinnen op iets anders zetten dan de pijn)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.