Wat is werkgeluk nu eigenlijk? Vele definities zijn hierover terug te vinden maar, moeten we dit wel willen definiëren, wordt het dan niet ‘iets’ terwijl het er wat mij betreft gewoon moet zijn. Ja, het is een emotie, het tegenovergestelde van ongelukkig, een toestand van totale tevredenheid. Zoals Johan Cruyff ooit zei; om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt.
Maar wat levert werkgeluk op? Onderzoek wijst uit dat in organisaties waar aandacht wordt besteed aan werkgeluk medewerkers vitaler en productiever zijn, een grotere rol spelen in het succes en minder snel op zoek gaan naar een andere baan of werkgever. Voor werkgevers dus minstens zo interessant om dit onderwerp op de agenda te zetten.
Wie is dan verantwoordelijk voor werkgeluk? Jijzelf toch? Eens, echter vind ik dat werkgevers hierin net zo goed een rol hebben. Als werkdruk continu een issue is en de oplossing, die we nu vooral in de zorg zien, wordt gezocht in het zoveel mogelijk opleiden van nieuwe medewerkers, dan vraag ik mij af in hoeverre dit nu bijdraagt aan het werkgeluk van de huidige medewerkers. Of je moet het heel leuk vinden dat je continu iemand naast je hebt lopen die het vak moet leren. Als je dit echter niet vindt is het vooral vaak nog meer belastend en doet het niets aan de werkdruk die op dit moment wordt ervaren. Daarnaast doet het ook niets aan de waardering die juist die groep ook zo hard nodig heeft, laat staan dat er ruimte is voor ambitie en carrièreplanning. Goed; daar moet je dus zelf dan voor zorgen!
Ik geloof dus dat geluk maakbaar is. Wetenschappelijk onderzoek wereldwijd wijst uit dat 50% van ons geluksgevoel genetisch is bepaald. Ben je van nature meer optimist dan pessimist? Het zit in je karakter. Slechts 10% van gevoel van geluk wordt bepaald door (leef)omstandigheden. Het maakt dus vrijwel niet uit of je nu ergens in Afrika woont of hier in Nederland.
Wat wel degelijk invloed heeft, is het even niet hebben van een baan of een ziekte bij jezelf of iemand dichtbij. Echter, hoe fijn is het dat 40% doelbewust is? Het is door jou te beïnvloeden!
Geld maakt niet gelukkig is een gevleugelde uitspraak. Is geluk dan dus niet te koop? Waarom doen dan zoveel mensen iedere maand weer mee met de staatloterij? Geld kan wel je omstandigheden veranderen en heeft daarmee indirect wel invloed op de mate van gevoel van geluk maar nee, geluk is wat mij betreft dus niet te koop.
Nog even terug naar geluk op de werkvloer. Zeker in een dusdanig verantwoordelijke baan als een baan in de zorg is het vaak lastig om zelf in alle vrijheid beslissingen te nemen, te werken op een manier die bij jou past. Er zijn nu eenmaal regels, protocollen en je hebt je eraan te houden. Hoe kan je dan toch zelf morgen al zorgen voor meer werkgeluk? Geluk zit in een klein hoekje, wees je meer bewust van wat je doet, geef eens wat vaker een compliment en kies vooral je reactie. Doe je iets met een lach? Zeg je tegen iedereen die je tegenkomt hallo? Moet je eens kijken wat er gebeurt! Kortom je hoeft niet eens te doen wat je leuk vindt om leuk te vinden wat je doet!
‘Deze bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie’
De naam HappyNurse zegt het eigenlijk al. Want een Happy Nurse = Happy Patiënt. Door te werken met kleine teams en actieve betrokkenheid van zorgondernemers staat de ontwikkeling en het plezier van medewerkers centraal. In het HappyThermometer-onderzoek is aangetoond: Happy Nurses zijn meer bevlogen en ervaren minder stress dan andere zorgprofessionals https://happynurse.nl/over-happynurse/happythermometer