Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Harde grappen

Cabaretier Micha Wertheim maakt al langer keiharde grappen over gehandicapten. Waarom ging het vorige week ineens mis?

Heel Nederland is de afgelopen dagen over cabaretier Micha Wertheim heengevallen. In theater De Orangerie in Roermond verliet een gehandicapte man huilend de zaal, waarna een grote groep mensen in de zaal de voorstelling voor gezien hield en opstapte.

De programmeur van De Orangerie eiste excuses en vond dat Wertheim niet meer in haar theater mocht optreden. Daarop riepen andere cabaretiers onder aanvoering van Theo Maassen tot een boycot van het theater. Een sneeuwbaleffect dus, maar hoe zit het nu precies?

 

Misverstand

Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden, de context waarin Wertheim zijn serie harde grappen lanceert ontbrak. Er was een misverstand tussen de cabaretier en de gehandicapte bezoeker in een rolstoel ontstaan. De rolstoeler was bezig met de knopjes op zijn rolstoel. Dat gaf een flikkerend licht. Wertheim dacht dat de man bezig was met filmen of bellen en sprak hem daar op aan. Toen bleek dat de zaak anders in elkaar stak, bood hij zijn excuses aan. Daarna volde de serie grappen die deel uitmaken van zijn programma. Dat vatte een deel van de zaal verkeerd op. Er werd gescholden en een deel van de zaal stapte op.

 

Moet kunnen

Directeur Ad Poppelaars van de CG-Raad (Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad) zei dit weekeind onder meer in SBS Shownieuws en de Telegraaf dat de cabaretier te hard is aangepakt. Gehandicapten belachelijk maken moeten kunnen, zegt hij, want als er grappen over je worden gemaakt, dan hoor je erbij. Vind ik ook. Harde humor moet kunnen, ik houd er wel van, maar wel altijd op één voorwaarde: de grappen moeten érg leuk zijn.

 

Zware middelen

Het was in ieder geval een beetje dom van die Wertheim. Als je veel grappen maakt over gehandicapten, moet je toch ook iets weten over leven in een rolstoel. Anders ben je toch niet geloofwaardig. Het zal hem niet gauw een tweede keer gebeuren, denk ik. Op zijn website zegt hij dat hij het heel vervelend vind. Maar zijn ergernis over scheldend en weglopend publiek vind ik ook een beetje naïef. Op harde grappen kun je nu eenmaal felle reacties verwachten. Maar een podiumverbod en een boycot zijn wat mij betreft veel te zware middelen bij een ongelukkig incident als dit. 

 

Bekijk het filmpje op TvVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.