Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hartverwarmende mantelzorg

Mantelzorg, dat doe je niet omdat het moet, dat komt uit je hart!

Vorige week ging ik in de avonddienst bij een mevrouw met longkanker met metastasen een morfinepompje aansluiten. De deur werd opengedaan door een forse man van ongeveer 40 jaar, die zich voorstelde als ‘Jan, de zoon.’ Hij ging mij voor naar de slaapkamer, waar zijn moeder in bed TV lag te kijken. Ik stelde me voor en gaf aan wat ik kwam doen.

Ik had de pomp bij ons uit het depot gehaald en vroeg aan de zoon waar de medicijnen stonden. Hij ging mij voor naar de keuken en gaf mij het zakje met de ampullen morfine. ‘Zo, als je die in een keer inspuit, dan ben je er zeker wel geweest!’ merkte hij op toen hij de gevulde spuit van 20 milliliter zag. Ik heb hem maar niet alles verteld van de complicaties van een overdosis morfine, maar wel dat je er last van krijgt bij het ademhalen.

Vervolgens had hij gehoord dat morfine verslavend werkt. Ik heb hem uitgelegd dat als je morfine gebruikt als pijnbestrijding, dat het dan niet verslavend werkt. O ja, en hij had gehoord dat als je morfine gebruikt dat je dan ook moeite had met poepen. Gelukkig gebruikte zijn moeder al lactulose. Ik gaf hem de raad om zijn moeder veel te laten drinken en ook bruin brood en andere vezelrijk voedsel te laten eten. ‘O, maar mijn moeder krijgt al bruin brood. Vleeswaren vindt ze niet zo lekker, maar ik maak dan ’s-ochtends een gekookt eitje voor haar klaar, dat maak ik dan heel fijn, vermeng het met gesneden tomaat en dan op een bruine boterham. Dat vindt ze toch zo lekker!’

Intussen waren we teruggelopen naar de slaapkamer om het pompje aan te sluiten. Mevrouw stelde met zachte stem nog enkele vragen en ineens pakt de zoon een glas met wat water: ‘Kom moeder, drink eens wat, want je bent zo niet te verstaan!’ Gedwee dronk ze een paar slokjes en warempel, haar stem werd een stuk krachtiger. Bij het invullen van het dossier vertrouwde de zoon me toe, dat hij nu tijdelijk weer bij zijn moeder woonde om voor haar te zorgen. Hij vond dat geen verplichting, want zoiets doe je vanuit je hart! Het was hartverwarmend om te zien hoe deze man het begrip mantelzorg wist in te vullen!

1 REACTIE

  1. Ik ben ook een mantelzorger, ik verzorg mijn erg zieke schoonvader. Op dit moment waken we met onze familie dag en nacht bij hem. Als gevolg van werken met asbest heeft hij mesothelioom. Hij heeft zo veel geleden het afgelopen halfjaar, de laatste twee dagen wordt hij d.m.v dormicum in slaap gehouden. Het is zwaar om het te doen, maar je wordt er zelf zoveel rijker door!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.