Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties36

Hbo’ers grijpen de macht

Eindelijk is het hbo-verpleegkundigen gelukt de macht te grijpen binnen het vakgebied. Een knappe prestatie. Mbo’ers reageren gepikeerd, maar zielig doen verandert niks.
Hbo’ers grijpen de macht

 

Op de website van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) is het groot feest. Organisaties buitelen over elkaar heen om de beroepsvereniging te feliciteren met de nieuwe profielen. Met name hogescholen zijn enthousiast. Niet vreemd natuurlijk. Als de plannen doorgaan krijgen zij het alleenrecht om verpleegkundigen op te leiden. Dat betekent kassa.

De Mbo-raad is daarentegen kritisch. Het bestuursorgaan ziet het absoluut niet zitten dat hun opleiding tot verpleegkundige verdwijnt. Verpleegkundigen van het vierde niveau reageren zelf vooral boos. De toekomstige titel ‘zorgkundige’ ervaren ze als vernederend. Alsof zij, ook nu al, de titel verpleegkundige eigenlijk niet waard zijn. Werkgevers in de zorg sluiten zich aan bij die beleving: zij begrijpen de behoefte van hbo’ers aan een scherper profiel, maar zien niet in waarom mbo’ers een schop naar beneden verdienen.

Op de feestelijke website van V&VN wordt de titel zorgkundige echter gepresenteerd als een heuse opwaardering. Zouden ze dat zelf echt geloven? Wie de site doorneemt kan er niet omheen: wat knap dat de hbo-lobby de hele beroepsvereniging naar zijn hand heeft gezet.

Sinds de oprichting van de hbo-v worstelen afgestudeerden met hun rol. Op school krijgen ze mee dat ze beter zijn en meerwaarde hebben, maar op de afdeling zien zij daar verrassend weinig van terug. Ze doen hetzelfde werk voor hetzelfde inkomen. In de praktijk opgeleide mbo’ers zijn de eerste jaren – hoe frustrerend! – vaak zelfs net iets handiger aan het bed. Een leidinggevende functie is slechts voor een enkeling weggelegd.

De hbo’ers lieten het er echter niet bij zitten. Ze organiseerden zichzelf, bijvoorbeeld op Linkedin, en gingen centrale posities bekleden binnen V&VN. Zodoende konden zij zelf, samen met hun medestanders, de nieuwe beroepsprofielen schrijven. Nog even en dan is het doel bereikt: dan mogen alleen hbo’ers zich nog echt verpleegkundige noemen.

Mbo’ers voelen zich geschoffeerd door hun eigen beroepsvereniging. Daar zit wel iets in, want in de nieuwe plannen verworden ze tot een nuttig hulpje bij de ADL. Maar verdrietig en boos zijn is weinig zinvol. Om iets te bereiken dien je een agenda te hebben en jezelf te organiseren. Wat dat betreft kunnen mbo’ers nog heel wat leren van hun collega’s met een hbo-opleiding.

www.hugovanderwedden.nl | twitter @hugovdwedden

36 REACTIES

 1. Men vergeet dat hbo-v studenten door mbo-ers worden opgeleid. Waarom zouden ze ons nog goed opleiden, zodat wij later hun baantjes kunnen afpakken. Ik weet het niet. Ik vindt wel dat er verschil moet zijn, maar ik weet niet of deze oplossing het beste is.
  Er wordt al totaal geen rekening gehouden met het schoolprogramma van het hbo-v.
  Ik ervaar nu al dat verpleegkundigen onderling leerlingen pesten, vooral als ze wat ouder zijn. Durf als leerling er iets mee te doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Slaat nergens op! Ik ben dan als ik niv. 4 heb het hulpje van de verpleegkundige omdat de HBO-V’ers er niet tegen kunnen dat er weinig functies bijkomen met hun diploma. Dat is toch de keuze van hun?! In de vliegmaatschappij of in het dierenwerk is ook weinig werk te vinden momenteel, daar worden toch ook gewoon mensen voor opgeleid?! Waarom moet er in het ziekenhuis nou zoveel machtsverschil zijn? Dat slaat toch nergens op…

 4. Hoewel de vele HOBV opgeleiden op dit forum niet vergeten hun respect uit te spreken voor alle werkers in de zorg, druipt de arrogantie er in mijn optiek toch af.
  De HBOV is een verpleegkundige opleiding waarna je na diplomering in alle werkvelden (A-B-Z, wijk, etc) ingezet kunt worden.
  De inservice opgeleide verpleegkundigen zijn werkzaam in hun eigen (opleidings) werkveld.

 5. Aan het bed is er inderdaad geen ZICHTBAAR verschil tussen mbo’ers en hbo’ers. Bijna elke hbo’er zal dat toegeven. Maar in de hoofden van die twee zijn er wel verschillen. Dat is nu eenmaal zo. En natuurlijk weet een mbo verpleegkundige met 20 jaar ervaring meer dan een net afgestudeerde hbo verpleegkundige, maar dat is logisch. Hoewel hbo’ers verweten wordt arrogant te zijn, merk ik dat ik als leerling hbo verpleegkundige ook altijd het idee heb me te moeten verantwoorden tegenover leerling mbo’ers. Standaard komt er om de hoek kijken ‘dat wij na het afstuderen toch niet meer mogen dan zij’. Dat is iets waar ik helemaal moe van wordt. En hoewel ik bij de start van mijn opleiding dacht mijn hele leven aan het bed te staan, kom ik er langzaam maar zeker, door mijn opleiding achter, dat ik wil zorgen voor een goede kwaliteit van zorg, innovaties, evidence based practice (een sleutelwoord op het hbo). En dat zijn de dingen die ík leer als hbo’er. Kritisch denken, klinisch redeneren. Daar hoeft niet iedereen behoefte aan te hebben, maar het wordt wel steeds meer nodig in de toekomst. Heb je dan geen behoefte aan dit alles, dan wordt je zorgkundige! What’s in a name?

 6. Klopt, wordt ook slechts als excuus gebruikt om dat onzalige idee door te drukken. Voor alsnog heeft de minister geen reactie gegeven, wellicht dat dit het zoveelste ballonnetje is dat wordt opgelaten. Ik zie dit niet ingevoerd worden want waar begin je aan ? Ik geloof niet dat MBO-ers in de rij staan om een opleiding tot zorgkundige te gaan volgen, want dat stelt toch niets voor. Ik blijf erbij dat de verkeerde kant uit wordt geredeneerd, en erg eenzijdig is. Er is alleen maar aan de status en positie van de HBO-V gedacht en de rest kan blijkbaar de boom in. Dat dacht ik dus niet. Ik vraag mij af of de zorgverleners met MBO achtergrond zich nog gerepresenteerd en vertegenwoordigt voelen door de V&V ? Hoe liggen de verhoudingen binnen die club ? Als ik lid was geweest als ik acuut mijn lidmaatschap opgezegd, ze zagen aan je stoelpoten waar je bij zit. Dus leden, ik zou nog maar even goed nadenken of je nog wel bij die club wil horen!

 7. Ehm, kan iemand mij uitleggen waarom er gezegt wordt dat er internationaal gezien verpleegkundigen HBO opgeleid worden? Ik woon en werk in Duitsland, maar de verpleegkundigen die hier aan het bed staan, hebben slechts een opleiding van 3 jaar gehad en zijn niet zo hoog opgeleid als de verpleegkundigen (MBO) in Nederland.

 8. Ik weet niet waar de uitspraak vandaan komt dat studenten op het HBO superioriteitsideeen worden aangepraat..
  Heb daar nooit iets van gemerkt
  Overal terecht? 1984 leerde iets heel anders..We leerden afgestudeerden zelfs solliciteren om hen meer kansen op een baan te kunnen geven(hopen dat..:)
  Dan blijkt er steeds weer de discussie over de dezelfde praktijk”ze doen hetzelfde”..ja, dat is op zich juist en lastig(bij technische opleidingen is het verschil helder:LTS-MTS-HTS en dat verwijst naar andere functie op de werkvloer..niet omdat een HTSér niet mag sleutelen, maar simpel omdat de werkgever andere eisen stelt.In de Verpleging worden dezelfde eisen gesteld en dan treedt er dit verschijnsel op.
  (“je denkt toch zeker niet dat ik tot mijn 60ste hielprikjes blijf geven..”? (man))
  Dan nog steeds de verwarring over de opleiding zelf.
  “maar 10 weken verpleeghuis”..(wel, na diplomering gaat er bijna geen HBOér in een verpleeghuis werken..wees gerust:)
  De HBOV is een generieke opleiding.Heeft het beroep als uitgangspunt en niet een veld of een afdeling.
  In totaal gaat het over bijna 2 jaar praktijk in diverse velden om te kunnen voldoen aan velddoelstellingen.Afdelingsdoelen worden gezien als exemplarisch voor het veld- elke afdeling heeft een eigen cultuur,manier van omgaan,kleur e.d.
  En je dekt als opleiding nooit alle kleuren en werkwijzen van afdelingen af
  Hou in de gaten dat de HBOV GEEN algmene opleiding is.
  vertaald naar het Engels
  Algemeen verpleegkundige = general nurse
  HBOV= comprehensive nurse

 9. Eigenlijk is het onzinnig dat er al zolang een MBO en HBO verpleegkundige opleiding naast elkaar bestaan. Het veld biedt namelijk te weinig mogelijkheden om een echt onderscheid in de praktijk te maken. Met alleen het verschil dat de HBO opgeleiden wellicht meer geschikt zijn voor leidinggevende functies. Maar ja, daar heb je er nu eenmaal niet zoeveel van.
  Voeg de twee opleidingen samen en zorg dat er vervolgopleidingen komen waarin men zich in bepaalde functies kunnen specialiseren. Ben zelf HBO opgeleid, dus niet bevooroordeeld.

 10. Ik ben in opleiding tot ic-verpleegkundige en heb voorheen hbo-v gedaan, persoonlijk zegt het mij weinig of je hbo of mbo gedaan hebt, als ik kijk naar mijn collegas maakt het geen/weinig verschil. Toen ik de hbo-v afrondde werd door docenten tegen iedereen gezegd dat je overal een baan kon krijgen, je kon specialiseren, etc. Mbo-vers kunnen dat ook, als ik zelf patient zou zijn zou ik liever een goede en gemotiveerde mbo’er aan mijn ved hebben dan een slechte hbo’er, want ook die studeerden af. Ik denk dat je het verschil zelf kunt maken door verdieping te zoeken, gemotiveerd en enthousiast te zijn.

 11. Nog altijd de discussie over de verschillende niveau’s. Waar ik mij eigenlijk meer over verbaas is dat een iemand met niveau-3 binnen het verpleeghuis opgeleid wordt tot mbo-verpleegkundige, en maar 10 (ja je leest het goed)tien weken stage hoeft te lopen in een ziekenhuis. Na diplomering kan deze verpleegkundige ook in het ziekenhuis aan de slag. M.i. mist deze nieuwbakken professional kennis en kunde die je in een ziekenhuis nodig hebt, aangezien je dit niet in tien weken eigen kan maken. Ook het niveau verschil tussen de leren/stage (bol) en de werken/leren (bbl) variant (de eerste meer school, de tweede meer praktijk)Beiden in MBO én HBO. Na diplomering: evenveel waardering, maar minder praktijk ervaring. Dus minder competenties eigen gemaakt.

 12. Hele goede zaak die beroepsprofiel verandering! Al jaren stoor ik mij aan het feit dat twee in niveau verschillende opleidingen hetzelfde resultaat opleveren. Waarom de opleiding in hemelsnaam op deze wijze wordt aangeboden is mij ook altijd een raadsel gebleven. Prima, maar maak dan ook het onderscheid. Waarom er dan wordt gekozen om de mbo-v titel aan te passen, snap ik dan ook niet zo goed. Het is de hbo’er die, terecht, méér waardering wil, pas hun titel dan aan. Upgraden oke, maar niet over de rug van anderen. Wil je een sterk en uitgebalanceerd team hebben, zal je verschillende kwaliteiten of specialisten op hun vakgebied daarin moeten huisvesten. Dus zowel mbo als hbo. Dus dat gezwets hieronder over beter of slechter, denk liever aan elkaars kwaliteiten en waar je elkaar kan aanvullen. Om een nog simpeler voorbeeld te geven: een gemiddeld voetbalteam bestaat niet uit alleen maar aanvallers of verdedigers, beide heb je nodig voor de winst. Bij ieder takenpakket hoort een passende waardering.

 13. Ik draag mijn titel verpleegkundige al 47 jr en werk als verpleegkundige.Dus zou ik zeggen: ik ben de kundige in mijn vak en draag de titel het langst.Handen af van mijn titel.Verzin maar een creatieve titel voor de HBO-ers als ze zo nodig onder of gescheiden moeten worden.De groep die de titel het langste draagt en alle kunde heeft laten zien heeft ook op het diploma “Verpleegkundige” staan.Terecht weten de werkgevers dat ze die titel met recht dragen.Dus laten de scholen maar wat anders verzinnen.In de USA hebben ze verschillende titels van CLA, LN tot RN daar weet iedereen waarover het gaat.En daar is deze zotte strijd er niet.En trouwens als de HBO opleidingen/ collega’s vinden dat ze meer kunnen en beter denken, dan willen we dat vooral aan het bed zien.Dát is voor de patiënten en werkgevers het belangrijkste.

 14. Ik ben heel benieuwd wat er met specialistische opleidingen gebeurt.
  Zo volg ik mijn opleiding tot IC-verpleegkundige aan de Erasmus-universiteit. Ben ik straks een IC-zorgkundige? Zelf ben ik van mening dat ik voldoende geleerd heb om me te kunnen meten aan een HBO-V’er als het over de kunde van het verplegen gaat. Zou het niet eerlijker zijn om iedereen een toets af te laten nemen om zo in te schatten wie door werkervaring en het gebruik van de hersens ook al niet HBO-V niveau heeft bereikt?

 15. Volgens mij is het ook een coupe. ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’ druipt er aan alle kanten vanaf. Al 30 a 40 jaar komt de HBO-V niet goed uit de verf en om daar iets aan te doen geven ze een grote trap naar beneden om zo kunstmatig status en no-how te creeeren. Die zogenaamde zorgkundige is toch niets meer dan een marionet voor de HBO-verpleegkundige en dat noemen ze dan een upgrade. Vanuit HBO perspectief misschien, maar absoluut niet vanuit het perspectief van de MBO-V. Ik vindt het buiten gewoon vreemd waarom ze zo verbaast zijn dat MBO-V zo ‘over de zijk’ van deze absurde plannen, ik dacht dat ze sterren waren in reflecteren ? Wat voor reactie had men dan verwacht als je toornt aan de positie en titel van 80% van de verpleegkundige beroepsbevolking. Dat allemaal onder de noemer van toename complexiteit en wat er internationaal gebeurd. Ik kan daar het volgende over zeggen : 1) vroeger werkte veel meer gediplomeerden verpleegkundigen in verhouding tot leerlingen, ook in het verpleeghuis waren meer verpleegkundigen aanwezig. Ik denk niet dat een HBO-V het beter zal doen als enigst gediplomeerde en de rest leerling op een verpleegafdeling. Verpleegkundigen hebben in de loop der jaren het verpleeghuis verlaten, deze komen nu weer terug en worden nu ook vanuit het verpleeghuis opgeleid door kabinetsplannen om de kwaliteit te vergroten en te garanderen gezien de huidige kabinetsplannen en interventies ( extra geld om boven formatie vpk,s aan te nemen / op te leiden )
  2) Ik kan mij niet voorstellen dat een patient er zich ook maar een seconde druk om maakt met wat voor systeem / opleidingsstelsel er in het buitenland gewerkt wordt. Onder die noemer wordt het wel geplaatst dat het zo goed zou zijn voor de patientenzorg, maar ondertussen doen de MBO-Vers het hartstikke goed. Tuurlijk zijn er gebieden dat beter kan, want de kennis en kunde van de vroegere oude A verpleegkunde is helaas niet meer, maar dan moet er in mijn ogen eerder gesleuteld worden aan de bestaande opleidingen dan maar domweg de opleiding afschaffen en er een soort marionet van maken. Want de HBO-V is ook niet het antwoord op de vraag. Want zeg nu eerlijk, wat hebben ze nu helemaal aan kennis en kunde meer dan een MBO-V ? Ik hoorde bij BNR gezondheid met Hanneke Pijpers hier iets over gezegt worden, maar ik hoor allemaal zaken opnoemen die we op MBO ook leren en kunnen en op beoordeeld worden.Er zijn overgens heel veel MBO verpleegkundigen op management / teamleiders / middenkadersplaatsen, aangevuld met bijscholingen opleidingen bijvoorbeeld management development. Niet alleen verpleegkundigen maar ook verzorgenden(-IG) in EVV / zorgcoordinator rollen wat het zorginhoudelijke betreft, die het uitstekend doen. Meerwaarde HBO-V ? De drempel om voor het verpleegkundig beroep te kiezen wordt in mijn optiek ook veel te groot gemaakt, en dat in tijden van tekorten in de zorg waarbij juist mensen aan het bed nodig zijn. Aan het bed staan lijkt trouwens ook niet de ambitie van de HBO-Ver te zijn, die stromen al snel door in management baantjes of vinden het ‘al snel niet interesant’ genoeg meer. Dat is wel erg paradoxaal vindt je niet ?

 16. Wat een heerlijk venijnig, eerlijk, open stuk! De boosheid klinkt er een beetje in door. Een beetje 😉 Ik ben altijd blij dat ik niet hoef te bedenken hoe het zou moeten. En met die gedachten heb ik – vind ik – meteen ook geen recht meer tot oordelen. Ik heb het geluk dat ik – na HAVO – de hbo-v kon doen. Voor mij ligt een zorgeloze toekomst klaar (ahum).
  Lieve collega’s, blijf strijdbaar. Laat jullie inspireren tot beter! Elke dag!

 17. Het is jammer dat u de huidige ontwikkelingen beschrijft als een soort coupe van de HBO opgeleide verpleegkundigen.
  De feiten zijn: alle BiG geregistreerde verpleegkundigen blijven ook na 2020 verpleegkundige. Wel moet aan herregistratie eisen worden voldaan.
  MBO leerlingen kunnen nog tot 2020 opgeleid worden tot verpleegkundige.
  Verpleegkundige is internationaal gezien een HBO beroep.
  Dat werkgevers en MBO opleidingen moord en brand schreeuwen komt voort uit angst voor werkgelegenheidseffecten en financiele overwegingen. Eigen belag dus. MBO verpleegkundigen zijn immers lekker goedkoop? Helaas redeneren deze partijen niet in het velang van de beroepsgroep of de kwaliteit van zorg.
  Ik ben blij dat de beroepsvereniging V&VN de historische fout die in het verleden door veldpartijen is gemaakt, door een nivo 4 en 5 verpleegundig opleidings nivo’s mogelijk te maken, per 2020 op verzoek van de minister heeft hersteld.
  Dat schept helderheid voor de zorgvrager, het publiek en voor de verpleegkundige zelf. Daarbij is het gunstig voor kennisontwikkeling en voor de verdere professionalisering van het beroep.
  Laten we eerlijk zijn, het beroep verpleegkundige verdient toch dezelfde duidelijkheid als andere gezondheidszorg beroepen? We noemen de physician assistant toch ook geen HBO arts ook al doet ze voor een deel hetzelfde werk als haar academisch opgeleide collega?

 18. Ik voel mij inderdaad ook wel een beetje geschoffeerd door de term “zorgkundige”
  van mezelf weet ik dat ik ooit als mbo geschoolde verpleegkundige me heb ontwikkeld in kennis en visie tot een op hbo nivo functionerende verpleegkundige. Velen met mij.
  Voordeel daarvan is dat ik bij het begin ben begonnen als mbo er en die kennis en visie dan ook stevige wortels hebben, vanuit de praktijk, vanuit de theorie, geintegreerd. Dat is nou precies wat ik mis bij een in mijn beleving soms met name theoretisch geschoolde hboverpleegkundige, integratie van theorie en praktijk (wat ik zo wie zo mis in de zorg!). Het is immers niet gezegd dat een hbo verpleegkundige opleiding garandeert dat de patient een verpleegkundige aan het bed krijgt die verder kijkt dan de neus lang is, kan putten uit verschillende invalshoeken en juist dat kan doen wat op dat moment nodig is. Ik denk namelijk dat het daar in de zorg om gaat. Jammer dat er geen andere oplossing is gevonden om de hbo ers de plek te geven die passend is en waar ze wel het gevoel hebben tot hun recht te komen, uitdagingen te vinden.
  Ik denk dat er op gebied van opleiding eerder iets moet veranderen.

 19. Idd, verpleegkunde is de kunde van het verplegen. Hbo-ers hebben tijdens hun opleiding daarnaast juist andere vaardigheden geleerd (zie rollen hbo vpk) zoals coach, regisseur, beroepsinnovator etc.. Dat soort taken zouden in de titel terug kunnen komen. Hbo-ers worden nu neergezet als arrogant en uit op de macht, alleen maar omdat van hogerhand is besloten de titel aan te passen. Dit is enigsinds kortzichtig. Het is logisch dat een hbo-er andere taken heeft als een mbo-er, zonder af te doen aan de waarde van de persoon of de functie.

 20. Mocht aan de titulatuur straks een prijskaartje hangen, zal de deur naar banen aan het bed in het ziekenhuis voor hbo geschoolden grotendeels dicht blijven. Immers, werkgevers zullen eerder kiezen voor goedkopere zorgkundigen dan duurdere verpleegkundigen.

 21. Als ik voor mezelf spreek: ik ben HBO opgeleid maar mis inderdaad op de afdeling de uitdaging. Niet omdat hij er niet is, maar omdat ik langs dezelfde meetlat gehouden wordt als mijn collega’s. Dus wat doe ik? ik zoek uitdaging en ontwikkeling buiten mijn afdeling, en buiten mijn ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij een beroepsorganisatie.
  Klinkt alsof de HBO-ers precies hebben gedaan waarvoor ze zijn opgeleid. Alleen niet op de plek waar de energie harder nodig is, namelijk in de (in)directe patiëntenzorg.

 22. Waarom niet de HBO-verpleegkundige een andere titel geven? Is het juist niet voor de patienten verwarrend dat ze straks niet weten of ze met de zorgkundige of de verpleegkundige moeten praten? En misschien liever de verpleegkundige hebben omdat die hoger van niveau is? Wat inderdaad door de vele theorie niet zegt dat ze ook beter zijn in de zorg aan bed. En in de psychiatrie en de ziekenhuizen krijgen ze waarschijnlijk toch geen andere taken, daar hebben ze de handen aan bed veels te hard nodig! Wij kunnen nu al heel moeilijk personeel krijgen en als we dan met functiedifferentiatie moeten gaan werken dan heb je straks niet de mensen in huis om bv. een intake te doen. Want dat mogen de hbo’ers dan wel en de zorgkundigen dan niet. En dan blijken al die mooie opgestelde regels uiteindelijk toch niet in de praktijk werkbaar te zijn en waait het allemaal weer over. Ik vind dat je als je op hbo niveau wilt werken, je dan gewoon op een hbo functie moet solliciteren, bv op een coachende/ leidinggevende functie binnen het team en anders niet moeten zeuren. Ik vind de titel zorgkundige ook klinken als een degradatie! Laat de mensen in hun waarde.
  Een wijkverpleegkundige ( jaja is ook hbo 😛 )

 23. Ik ben zelf een MBO vepleegkundige en snap om eerlijk te zijn niet goed de keuze voor een andere titel.
  Verpleegkunde is de kunde van het verplegen. Volgens mij verpleeg je patienten nog altijd aan het bed, en aan deze plaats kunnen en mogen MBO en HBO verpleegkundigen even veel.
  Zorgkundige geeft de indruk dat alleen hbo verpleegkundigen volwaardig kunnen verplegen. Dit is absoluut niet het geval.

 24. Waarom moet het een ten koste gaan van het ander. Een verpleegkundige dient zoals het woord aangeeft, kundig te zijn om iemand te kunnen verplegen.Als mbo verpleegkundige in opleiding leer ik om als een verpleegkundige te denken. En dat valt niet mee na 23 jaar als verzorgende te hebben gedacht. Ook een mbo verpleegkundige moet overstijgend kunnen denken. Dat er verschil is ,zal zeker zo zijn. Maar laat een timmerman een timmerman, een metselaar een metselaar en een verpleegkundige een verpleegkundige. Als een hbo verpleegkundige zich wil profileren, prima. Maar niet ten koste van .

 25. Wat een onzin om het te hebben over het grijpen van de macht (welke macht?). Gaat het nu alleen om status? Ik zie het helemaal niet als het degraderen van niveau 4. Zij zijn en worden juist steeds belangrijker. Het gaat om hoe je ermee omgaat en hoe je je profileert. HBO-Vers (ik ben er zelf ook een) laten zich nog lang niet altijd volledig zien en pakken hun rollen niet goed. Dat kan en moet beter. Daarnaast zijn de zorgkundigen van cruciaal belang in elk team en vergeet de verzorgenden niet! Het is belangrijker om te kijken wat je binnen een organisatie nodig hebt in de toekomst en het onderwijs moet goed ingericht worden op de nieuwe profielen.

 26. Toch knap dat zo’n groepje verpleegkundigen als de V&VN het voor elkaar krijgt om niet alleen voor zichzelf als verpleegkundigen een nieuw setje beroepsprofielen te schrijven en door te drukken, maar meteen even impliciet de MBO-verpleegkundige te degraderen.
  Laten we wel wezen: V&VN is geen beroepsvereniging maar eerder een soort ‘lotgenoten-vereniging’: allemaal hbo-opgeleide verpleegkundigen die meer een vinger in de pap willen en erkenning. Op zich helemaal niets op tegen: wat mij betreft mag elke hand-aan-het-bed meer erkenning.
  Wat er nu echter ontstaat is koren op de molen van werkgevers (ziekenhuizen, enzovoort) om meer differentiatie in beroepen en dus ook in beloning te creëren. En krijgt de verpleegkundige (zowel hbo-verpleegkundige als zorgkundige) daarmee meer erkenning? Nee, natuurlijk niet!
  Daarnaast zien we meteen een ander fenomeen ontstaan: naast de (nu dan) zorgkundige en verpleegkundige, komen er nu ook verpleegkundig-specialisten en als we nog even wachten zullen daarin wel weer differentiaties gemaakt worden met eigen beroepsprofielen voor elke vorm van “specialisme” die je maar kunt bedenken met bijbehorende opleidingen.
  Wordt de “ZORG” daar beter door? Nee!
  Krijgen al die nieuwe beroepen daar meer erkenning door? Nee!
  En wat erger is: straks heeft elk ziekenhuis en aanverwante zorginstelling allerlei verpleegkundig-specialisten nodig omdat de een niet meer weet wat de ander doet noch het uit kan voeren op basis van de ongetwijfeld dan ontwikkelde beroepsopleidingen (op hbo-niveau en hoger uiteraard).
  Ergo: de ZORG zal er op termijn alleen maar duurder door worden en de betrokken beroepsbeoefenaren (de hele zooi bij elkaar) zal blijven klagen, morren en peuteren, omdat de waardering niet komt.
  Helaas zien we hier, zoals vaak/veel gebeurt, dat de waardering wordt afgemeten aan een mooie beroepstitel en het salaris. Terwijl DAT nu juist de factoren zijn die er weinig tot niets mee te maken hebben.
  Let wel: ik gun elke verpleegkundige (sorry: zorgkundige, verpleegkundige en verpleegkundig-specialist en wat er verder nog allemaal bestaat) een prachtig salaris (dat verdienen ze absoluut) en een mooie beroepstitel maar niettemin wil ik (als ik een eventuele hand-aan-mijn-bed nodig heb) graag zelf mijn waardering uitspreken voor het werk dat voor mij gedaan is. DAT is werkelijke waardering.

 27. Vooropgesteld: verpleegkundigen,verzorgers,zorgkundigen etc etc vormen een repressieve tolerantiegroep.Veel lawaai en later met veel animo uitdagen waartegen geprotesteerd werd.
  Volop interne wedijver..en wie lacht er het meest: de werkgever..Die gaat eindelijk komen-naar ik heb begrepen-met eisenstellingen naar het onderwijs.Of het nu MBO of HBO is..
  Die werkgevers zullen duidelijk moeten maken wat voor functieprofielen zij wilen, algemeen,veldspecifiek,instellingsspecifiek.
  In de blog wordt gesteld van V&VN een beroepsvereniging is..als dat zo was zou elke verpleegkundige die geregistreerd staat verplicht lid zijn..V&VN is niet meer dan het zoveelste clubje met prestigieuze bedoelingen.En ik vraag me af of HBO – instellingen wel zo blij zijn met datgene wat hen wordt toegedacht.Ze kunnen de aanvraag van MBOérs waarschijnlijk niet verwerken en MBO en HBO sluiten slecht op elkaar aan.
  Verder komen er in platte organidsaties echt niet meer carrieremogelijkheden omdat er nu HBOérs rondlopen.
  De intellingen beschouwen verpleegkunde niet als zelfstandige functie en verpleegkundigen gewoon als werknemers.
  Hoe je het ook vindt: Verplegen is nogal gender bound- het is een langgerekte story voor vrouwen en vanaf het begin af aan dienend en ondergeschikt..Natuurlijk een gloeiend warm hart van de bevolking, maar heb je geen cent aan..Met huidige werkzaamheden zijn het pools,invalkrachten,deeltijden tussen 9.00 en 15.00 uur, lastige roosters,overbelasting van full timers die de organisatie ook voor de kiezen krijgen om de zaak draaiend te houden, enz. enz.
  Wiens beangen moet prevaleren in de ontwikkeling van het beroep en wie bepaalt dat? ..De werkgevers…maar die hanteren een verdeel- en heerspolitiek.Dat is veel meer in hun voordeel.
  Ook verpleegkundigen zouden veel breder inzetbaar zijn, lang niet zo problematisch..echter: die verpleegkundigen zouden wel eens kunnen gaan denken onmisbaar/onvervangbaar te zijn..en dat wordt alleen maar lastig..er zijn grenzen.
  Maar alles alles nu HBO is bij de titel “verpleegkundige”dan hebben we wel gewonnen dat de onduidelijkheid van de titel “verzorgende”en “verpleegkundige “is opgelost en de V&VN de titel van beroepsvereniging niet langer kan handhaven.
  De heetste hangijzers zijn dus “gender”(sexerollen en toebedeelde eigenschappen)en de werkgevers die baat hebben bij onduidelijkheid en financieel gewin.
  De l.g. moeten eens duidelijk gaan maken wat ze nu inhoudelijk willen: algemeen, veldgebonden,instellingsgebonden en van welk niveau en kwaliteit.
  Dat zou ook de opdracht moeten zijn voor een beroepsvereniging om dat te bewaken ipv schijngevechten die verdelen om een titel,zonder echte inhoudelijke specificatie

 28. Leuk en prikkelend artikel. De reacties op het artikel laten misschien wel gedeeltelijk zien wat het verschil nu is tussen een mbo en hbo verpleegkundige. Als een mbo’er zich gekwetst voelt door de titel ‘zorgkundige’ dan lijkt me dat dat hun eigen en dus persoonlijke probleem is. Dat heeft niets te maken met de titel zelf. Het maakt duidelijk dat velen van hen minder goed vakoverstijgend denken. Maar dat kun je leren…namelijk op het hbo. Als A-verpleegkundige die daarna de hbo-v heeft gedaan kan ik zeggen dat dat het verschil is. Een belangrijk verschil. Dat hbo opgeleiden niet altijd even goed zijn in de technische vaardigheden is een heel andere punt. Dit probleem zie je ook bij de huidige mbo opgeleiden. Beide opleidingen zouden daar meer aandacht aan kunnen besteden. In de psychiatrie speelt dit uiteraard veel minder. In vind de nieuwe profielen een prima ontwikkeling. Eindelijk duidelijkheid voor iedereen. We zouden het als patiënt ook onduidelijk en verwarrend vinden als andere beroepsgroepen een mbo en hbo niveau kennen en toch dezelfde titel voeren. Voel je als mbo’er niet gekrenkt maar doe gewoon wat je leuk vindt, lijkt mij.

 29. Ik heb in mijn carriere al veel nivo’s verpleegkundige voorbij zien komen.
  Het is prima, dat verpleegkundigen zich profileren, maar ik vind het belangrijker, dat er geinvesteerd wordt in het verkrijgen van inzicht in de dagelijkse activiteiten.
  Dat is met name een aspect, dat ook bij hbo verpleegkundigen te weinig aanwezig is.
  De basiskennis over hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe dat functioneert verdient veel meer aandacht in de opleiding.

 30. Wat is nu de bedoeling dat we met elkaar gaan samenwerken of dat we elkaar gaan afbreken…met ieder commentaar. We hebben allen ons eigen specialiteit…dat er nu richtlijnen zijn/komen maakt het voor iedereen alleen maar duidelijk, en is een HBO-V’er beter dan een MBO-v’er of als een VIG-er…het gaat erom dat we met elkaar samen werken om de zorg rondom de cliënt/patiënt te kunnen waarborgen…laat ons niet alleen lijden door richtlijnen maar ook door je verstand.
  Ook ik heb een opleiding zv gedaan toen MBO en ga in september starten met de HBO…en niet om de macht te grijpen maar juist om de zorg zo optimaal mogelijk te kunnen geven….zorgend Nederland zou meer met elkaar moeten gaan samenwerken ipv elkaar af te vallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.