Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Heel duur foutje

Een chirurg maakt een voorschrijffout van 1300 euro. Wie gaat dat betalen? De chirurg niet in ieder geval.

Afgelopen maandag tijdens het teamoverleg kwam naar voren dat er bij een cliënt in plaats van ampullen met  0,1 mg Sandostatine, ampullen van 0,5 mg per ml waren afgeleverd. Gelukkig viel de verkeerde dosering direct op. Niet omdat de ampullen een verschillend etiket hadden, maar het afsluitdopje had een andere kleur.

De cliënt waarbij we het middel toedienen krijgt het intraveneus via een Hickmann katheter, langzaam ingespoten in 10 milliliter fysiologisch zout. Vandaag kwam ik tijdens mijn dienst bij haar langs om  de TPV (Totaal Parenterale Voeding) te verwisselen en om de Sandostatine te spuiten.

Ik heb haar anderhalve week niet gezien en zij vertelt hoe die tien dagen zijn verlopen. ‘Ja, en dan nog dat dure foutje van de chirurg,’ zegt ze. Als ze mijn verbaasde blik ziet vervolgt ze: ‘De chirurg heeft in plaats van 0,1 mg ampullen, 0,5 mg voorgeschreven. Jullie gooien dus viervijfde deel weg, en gezien de hoeveelheid ampullen die zijn voorgeschreven is dat 1300 euro!’
Duidelijk is dat de rekening voor die fout gewoon wordt vergoed door de verzekering.

Later denk ik: ‘Het is toch eigenlijk van de zotte, dat je zo’n voorschrijffout niet kunt herstellen door de overbodige ampullen terug te brengen naar de apotheek. Nu kieperen we zomaar veel geld weg, en voor dat bedrag had  je weer andere dingen kunnen doen!’

Ik heb al eens eerder geblogd over verspilling van materiaal (en dus geld). Nu vraag ik me af om hoeveel euro’s het eigenlijk gaat op jaarbasis. Praten we dan over tonnen of miljoenen? Als we dan toch willen bezuinigen en effectief willen werken, laten we dan ook eens naar die verspilling kijken!

Hebben jullie ook voorbeelden van zulke verspilling?

12 REACTIES

 1. # client heeft oedeem aan beide benen. wordt 3 weken gezwachteld door klein particulier thuiszorgburo waarna steunkousen worden aangemeten (reguliere thuiszorg doet hier een jaar over) moet na aanmeten naar het ziekenhuis. Overdracht en materiaal alles is geregeld om in het ziekenhuis (1 week opname)verder te zwachtelen. Mw komt thuis met dikke benen. ze hebben 2 dagen gezwachteld ook nog verkeerd en bedachten toen dat het niet zo nodig was.Gevolg; zwachtelen kon opnieuw beginnen.
  *Hr wordt voor twee dagen opgenomen in het ziekenhuis. Hij is een chronisch patient en krijgt thuis een baxter van 2 weken aan medicijnen. Bij ontslag heeft hij een zak medicijnen van de ziekhuisapotheek meegekregen ter waarde van 80 euro. Hij raakt in paniek want denkt dat hij andere medicatie heeft gekregen. Wijkverpleegkundige met spoed heen om medicatie uit te zoeken. In het ziekenhuis is er niets veranderd ze hebben alleen de dure merk medicijnen meegegeven waardoor de namen van medicatie die hij normaal van zijn apotheek krijgt (de goedkoopste) niet meer kloppen. daar hij een baxter krijgt kunnen alle medicijnen naar de apotheek terug om ongeopend vernietigd te worden.
  Reden apotheek; dat doen wij standaard, zo verdienden wij ook wat

 2. Lees alle reacties
 3. Toen mijn oom overleed waren er heel veel dure medicijnen over die de apothhek zou vernietigen.Vlak daarvoor was er bij de NCRV een programma over de Kruispost in Amsterdam, huisartsenpost voor daklozen die niet verzekerd zijn op TV. Daar heb ik contact mee gezocht, de medicatie die ik van mijn oom had konden zij niet gebruiken. Zover ik nu nog weet wel medicatie tegen hoge RR, diabetes en pijnstillers.

 4. In de wijk kom je dit ook regelmatig tegen.Er was een client die antstolling mee kreeg naar huis vanuit het ziekenhuis (7dozen) na een halve doos ging hij over oporale medicatie 6 x 300 euro weggooien??( de datum ect was allemaal nog goed verpakking dicht ).Dit kom ik niet het is nu mee met een huisarts die deze spullen op een correcte manier doorgeeft aan aan landen waar dit hard nodig is maar te duur voor de mensen om te betalen. Inco en verbandmateriaal wat door de specialisten /artsen met grote hoeveelheden(soms) wordt voorgeschreven en later toch weer niet gebruikt komt op deze manier toch nog weer goed terecht.Voorstel geef een kleine hoeveelheid mee met een herhalingsrecept voor als het langer nodig is.laten we met z’n alle proberen de gezondheidzorg betaalbaar te houden.Maakt de client/patient er ook van bewust wat medicatie/verband kost .

 5. Heel veel euro’s vrees ik. Als verpleegkundige en tevens patiënt kreeg ik 400 mg remicade per vier weken. ( Infliximab kost € 653,98 per flacon van 100 mg, prijsniveau 2008 )
  Geen druppel werd er verspild, elke keer 4 volledige flacons. Nu krijg ik een aangepaste hogere dosis waarbij er om precies te zijn € 392,34 in de flacon achterblijft en wordt weggegooid. Gemiddeld zie ik om mij heen 8 patiënten per dagdeel waarbij de “rest” van de remicade wordt weggegooid. Laat ik het naar beneden toe afronden: 8 x €250,= per dagdeel, 2000 euro per dagdeel op 1 afdeling. En dan heb ik het maar over 1 soort medicijnen. Maar goed, bewaren kan je het niet, wellicht een aanpassing door de farmaceutische industrie. Zij kan wellicht naast de 100 mg flacons ook flacons van 50 mg gaan produceren. Maar ja, daar zijn ze natuurlijk niet van gediend. Men wil verkopen.

 6. Als er bewoners van huis uit opgenomen worden op de verpleegafdeling brengen ze meestal wat medicijnen mee die ze nog van hun eigen arts hebben gekregen. Op de verpleegafdeling gebruiken ze het Baxtersysteem, de bewoner had 2 en een halve doos met Ebixa bij zich en dit wordt dan weggegoois om plaats te maken voor de Baxter waar precies dezelfde medicijn in zit, een doosje koste ongeveer 240 euro.

 7. Het is maar de vraag of de ziektenkostenverzekeraar hier voor de onkosten moet vergoeden.
  Ziekenhuizen bieden een totaal pakket en meestal zit de prijs voor medicatie bij de DBC inbegrepen. Dit maakt ook dat niet ieder ziekenhuis (dure) nieuwe medicatie wil verschaffen aangezien de instelling het vaak (deels) zelf moet betalen.

 8. Elke 3 mnd krijg ik mijn vaste dosis medicijnen dan komt er plots een opname in het ziekenhuis net nadat je nieuwe portie binnen is krijg je ontslag uit het ziekenhuis en je raad het al je hele recepten stapel is gewijzigd op een enkel recept na wat doe je dan alles terug en ja hoor alles gaat de contener in. Dit gaat mij echt aan het hart vooral daar je weet in hoeveel landen die medicijnen noodzakelijk zijn en vele dat niet kunnen bekostigen daar moet toch een andere oplossing voor zijn. Dat loopt echt in de milioenen.
  Het zou niet gek zijn als hier een oplossing voor kwam de medicijnen zijn reeds betaald hetzij door verzekering of particulier de meesten zijn niet eens geopend daar zou men dan nog een onderscheid in kunnen maken.

 9. Een grotere verpakking van een bepaald medicijn, wil niet altijd zeggen dat het duurder is. Ik werk zelf in een ziekenhuis en ook wij krijgen geregeld meer medicatie dan je vraagt. Er wordt dan een deel van weggegooid. Wij hebben wel eens nagevraagd aan de interne apotheek, of dit niet te duur is. Maar dan blijkt dat groot verpakkingen niet altijd duurder hoeven te zijn. Soms zelfs goedkoper.
  Wat mij dan wel stoort is de hoeveelheid medicijnen die wij weggooien, ook al kost het dan niet meer geld, terwijl in sommige landen geen medicatie voor handen is.

 10. Ik vind zeker op een afdeling waar de medicatie afgeleverd wordt, en waar direct gezien wordt dat het de verkeerde dosering is, dat men het moet kunnen omruilen. In de thuiszorg kunnen wij medicatie niet van de ene naar de andere client doorschuiven, maar we gebruiken dicht verband material wel bij een volgende client.

 11. @maria: ik begrijp het gevoel van verspilling, maar als apotheek moet je echt kunnen garanderen dat de medicatie op de juiste wijze is bewaard bijvoorbeeld. Want misschien hebben de geneesmiddelen bij iemand thuis wel in de zon gelegen, om maar wat te noemen.

 12. Bij onze laaste teamvergadering hebben we als team gebrainstormt over verspilling. Er kwam van alles uit: te veel en te vaak lopen om te zoeken naar badstopjes,thermometers, afstandbedieningen. Maar ook het verspreiden van de ziekenhuisnieuwsbrief via de post ipv digitaal, het weggooien van materialen door bijv teveel vooraad in de sluis, teveel besteld of teveel opengemaalt (kind heeft op SEH verneveld, krijgt boven een nieuw kapje).
  Misschien is het voor de bazen een idee om de prijzen wat vaker aan ons personeel te laten zien. Want kost een zak met 50 gaasjes bij de kruidvat al gauw een paar euro, dan gaat er echt wel voor honderden, zo niet duizenden euro’s doorheen…
  Bewustwording kan zeker geen kwaad!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.