Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Help! Seks!

Seks, je moet er niet over praten; je moet het gewoon dóen. Ach, was het maar zo simpel. Maar hier zit ik. Met een leerling, een nieuwe patiënt én een anamnese.

We hebben al vragen gesteld over voeding en zelfredzaamheid en zelfs over incontinentie. Ik sla de laatste bladzijde om en zie dat de patiënt opgelucht reageert. Het einde van dit vragenvuur is nabij. Want wat willen verpleegkundigen veel van je weten, als je opgenomen wordt voor analyse van pijn in je knie!

De laatste bladzij. Het is bij ons de aller nieuwsgierigste. Met vragen als: ‘Hebt u ook ingrijpende dingen meegemaakt in uw leven?’ en met het kopje seksualiteit.

Seksualiteit. Met een leerling naast je moet je het goed doen. Altijd, zullen kritische lezers hier opmerken. Uiteraard. Maar de seksualiteitsvraag heb ik al maanden niet meer gesteld. Ik meldde steeds zonder blikken of blozen dat ik niet perse iets hoefde te weten.

‘Maar verpleegkundigen vinden praten over seksualiteit net zo normaal, als ondersteunen bij het plassen of bed opmaken,’ loog ik. Patiënten begonnen echter stuk voor stuk tomaatrood aan te lopen en mij stotterend en gierend van het lachen te vertellen dat ze geen seksproblemen hadden. (‘Of wel, vrouw?’)

Om patiëntenharten te ontlasten (en voor mijn eigen gemoedsrust) sloeg ik dus – tot vandaag – de seksvraag over. Maar ja, met de leerling aan mij zij, moest ik het goede voorbeeld zijn.

Vragen jullie superzusters naar seksualiteit?

14 REACTIES

 1. Noortje, sperma invriezen heeft toch niets met sex te maken? Meer met invullen van het toekomstpersprectief en verwachtingen. Anticonceptie medicijnen horen gewoon bij hoofdstuk ‘medicatie’. Heeft verder ook niets met sex te maken. Sex in de anamnese is gewoon of er issues zijn rondom de lichamelijke intimiteitsbeleving en of daar hulp geboden kan worden. Of je dat sex moet noemen? Misschien zijn wij iets te plastisch..

 2. Lees alle reacties
 3. Het is grappig om te zien dat in de reacties de (culturele?)voordelen bestorven liggen.Jong / oud maakt dat uit? En wie bepaalt dat? Eveneens de aanname dat er bij bepaalde ziekten geen noodzaak tot vragen stellen is. Misschien is dit ook een kwestie van projectie zoals zo vaak het geval is in reacties waar dan ook op.
  Kennelijk blijft het moeilijk om niet vanuit jezelf en voor een ander te denken.

 4. Ik verbaas me erover hoeveel verpleegkundigen dénken dat ze weten welke patiënt behoefte heeft aan een luisterend oor op het gebied van intimiteit en seks! Wie zijn wij om dat te bepalen? Een jonge vrouw tijdens een korte opname, kan óók het lichaam van haar partner verschrikkelijk missen. Evenals een oude vrouw of man. En hangt het van het zieketebeeld af of je problemen ondervindt in de seksualiteit? Kan je niet geheel gezond al eigenlijk ‘stiekem’ vragen hebben voor een seksuoloog? En hoe lezen wij dat af van de voorhoofden van onze patiënten??

 5. Je geeft bij het afnemen van een anamnese toch aan dat de patiënt altijd vragen mag weigeren of niet hoeft te beantwoorden, dat geld dan toch ook voor de seksualiteitsvraag? Ik vind dat dit gezondheidspatroon zeker nodig is om te weten en om goede zorg te verlenen. Ook op de kinderafdeling waar ik werk. Bijv of een meisje anticonceptie gebruikt (en dat is dan weer nodig om te weten icm andere medicatie), of een tiener met CF of kanker, denkt die er bijv overna om zijn spermacellen in te vriezen? Hele diepe vragen, maar het is wel belangrijk om het bespreekbaar te maken. Ik denk dan ook dat er teveel taboe opgelegd wordt. Ik ben het met Sandra eens dat wij niet voor de patiënt moeten invullen welk ziektebeeld wel of niet problemen heeft met seks, maar als je er niet naar vraagt weet je het niet. Denk niet ‘als de patiënt er zelf niet mee komt, zal het wel niet zo belangrijk zijn.’ Juist de belangrijkste dingen zijn het moeilijkste om over te praten…

 6. Ik stel deze vraag ook bijna nooit. toen ik echter op de chirurgie werkte, waar sommige mensen een (tijdelijke) stoma kregen, heb ik wel altijd de patiënten geïnformeerd over de stoma verpleegkundige en verteld dat zij veel informatie over dit soort onderwerpen kon geven. Dan maak je het toch bespreekbaar en als de patiënt dan op dat moment er nog iets over kwijt wilt heb je er wel gelegenheid voor gecreëerd.

 7. Ik verbaas me over de reactie dat het op een longafd. een overbodig vraag wordt gezien. Ik ben het er ook niet mee eens. Juist als een longpatiënt benauwd is, zou het kunnen dan deze niet meer tot sex in staat is. Wat doet dat met de patiënt? Of het slapen met een C-pap apparaat, wat betekend dat voor de relatie of het seksleven.
  Zijn we echt allemaal zo preuts dat we ‘de’ vraag maar niet stellen???

 8. Het lijkt mij goede zorg om als verpleegkundige te vragen naar het seksleven, als de ziekte of behandeling daar aanleiding toe geeft. Er zijn naast ziektes ook medicijnen die als bijwerking seksproblemen geven, waar patiënten niet over geïnformeerd worden.

 9. Ik probeer deze vraag zeker altijd te stellen. Het is inderdaad een vraag waarvoor veel mensen zich schamen, maar volgens mij heeft dit veel meer te maken met je eigen beeldvorming van/over seksualiteit en het taboe erop, dan of de patient er wel of niet open over wil zijn.
  Hoe vaak kunnen patienten geen bijwerkingen ervaren die invloed hebben op de seksualiteit? Dit kan de therapietrouw verlagen en dat is toch wel een aandachtspunt voor jou en mij als verpleegkundige? Wij, die patienten zo gezond mogelijk willen laten leven en voor ze zorgen; dan hoort dit toch ook bij ons werk? Het kan heel goed dat mensen er geen antwoord op willen geven als je de vraag stelt. Wel toon je hiermee je openheid en kwetsbaarheid, dat zulke dingen ook besproken kunnen worden met jou en mij als verpleegkundige.
  Dat die probleem er ook kunnen en mogen wezen, anders doorbreken we de taboe nooit!
  Daarnaast kan problemen met de seksualiteit wel problemen geven in de relaties die patienten met hun partner hebben. En jij en ik die toch breder kijken als alleen de gebroken knie moeten dara dan toch ook aandacht voor hebben? Niet dat wij problemen kunnen oplossen, maar je kutn wel adviezen geven of desnoods doorverwijzen naar een seksuoloog of therapeut o.i.d. Eerlijk waar, ook dit is onze taak! We willen toch zorgen voor de gehele mens, niet alleen voor zijn gebroken voet, zijn verdriet over de diagnose? Maar ook als hij problemen heeft met zijn seksualiteit…
  Begrijp me goed dat niet iedere patient hier antwoord op wil/kan geven, maar geef hem in ieder geval de mogelijkheid!

 10. Hij komt bij ons op de anamnese niet voor en ook ik werk op een longafdeling. Ik heb nog geen patiënt gehad waarbij ik deze vraag van belang vond.
  Ik zou er overigens als ik zelf patiënt was ook geen antwoord op geven, alleen dingen die relevant zijn wil ik kwijt. Ze hoeven niet alles van je te weten.

 11. Deze vraag stel ik niet tijdens de anamnese. Maar gezien ik op een cardio-thoracaal chirurgische afdeling werk is dit wel een aspect tijdens het ontslag gesprek na een hartoperatie. Vooral bij “de jongere patienten” is dit toch iets wat ik aankaart. Je merkt vaak aan je patient wel hoeveel info iemand wil en dat ze het wel op prijs stellen dat je ze info geeft.

 12. zou het niet zo zijn dat het niet zozeer om de sex gaat maar of de patient potentieproblemen zou kunnen hebben ivm de benodigde bloedstuwing?
  zou dat dan ook niet op andere problemen kunnen duiden als daar wel problemen zouden zijn?
  Ik bedoel maar, het is een lastige vraag, maar wel een belangrijke.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.