Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Het echte werk!

Nog maar kort na mijn afstuderen werk ik op de afdeling verloskunde. Ik moet er nog aan wennen dat ik geen student meer ben.

Ik weet nog de eerste keer dat ik alleen in de auto zat, na het behalen van mijn rijbewijs. Voordat ik überhaupt was vertrokken, moest er heel wat gebeuren. De radio moest uit, want anders kon ik me niet concentreren. Ik moest mezelf er nog van overtuigen dat ik echt kon rijden, geloof ik.

Nu ik net begonnen met werken op de afdeling verloskunde, denk ik wel eens terug aan dat moment in de auto. Je bent ‘losgelaten’, studentje af en nu begint het echte werk! Met mijn enthousiasme gaat de nodige onzekerheid gepaard. Er zit geen rijleraar naast me die op de rem trapt als ik het rode stoplicht over het hoofd heb gezien..
Maar aan de andere kant geeft dat ook weer een heerlijk gevoel. Een soort vrijheid. Ik wilde al vanaf mijn vierde levensjaar ‘zuster’ worden en nu voelt die verantwoordelijkheid heel goed.

Er is alleen weinig tijd om mijn gordel te checken en van ‘absolute stilte’ is geen sprake op de afdeling verloskunde. Je wordt meegenomen in de flow van het harde werken en nieuwe leersituaties schieten in stroomversnelling aan je voorbij. Ik droom over bevallingen, collega’s en patiënten, waaruit blijkt dat ik nog heel wat te verwerken heb in mijn slaap.

Tijdens mijn hbo-v opleiding had ik wel wat colleges ‘het werkende leven & jij’ willen volgen. Het eerste college met het onderwerp: ‘Hoe verwerk je je werk?’ In de reeks colleges die zouden volgen, komen praktische zaken aan bod, zoals het rooster, vakantiedagen en wat loopt nu het prettigst, schoen of klomp?

Al met al heb je heel wat te verduren als beginnend verpleegkundige. Het gevoel tussen gediplomeerde en student in te hangen speelt soms weer op. Dit merk ik bijvoorbeeld als een patiënt op de bel drukt met hevig bloedverlies. Allereerst wil ik een sprintje trekken naar mijn collega´s; wat te doen? Dan bedenk ik me. Wacht even, ik weet heel goed wat ik moet doen!

Ik geef mezelf de tijd en durf me op te stellen als lerende. En ik denk nog eens terug aan het halen van mijn rijbewijs; je leert het pas echt in de praktijk. Dus blijf niet te lang in de bebouwde kom, maar durf de afslag naar de snelweg te nemen!

15 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.