Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Het gaat niet goed

2300 Ontslagen, 1600 mensen opnieuw aangenomen. Het faillissement van de groep Zonnehuizen geeft je wel te denken hoe snel een organisatie binnen de gezondheidszorg kan omvallen.

Het is niet alleen in de VVT-sector kommer en kwel. De zorgen nemen alleen maar toe. En, nog recent konden we lezen dat verwacht wordt dat meer ziekenhuizen het afgelopen jaar verlies hebben gedraaid.

Gaat het wel de goede kant op met de zorg? Is het een gevolg van het wanbeleid van bestuurders, die met eurotekens in de ogen alleen aan hun eigen bonus denken? Is het een gevolg van het beleid van de regering dat wel meer miljarden aan de zorg uitgeeft, maar ook onzalige bezuinigingen in gedachten heeft zoals de 600 miljoen euro bij de GGZ?

Ik weet het niet precies. Maar volgens mij stevenen we in Nederland af op een debâcle. De vakbonden sluiten bijvoorbeeld in zorginstellingen steeds vaker sociale plannen af zodat duidelijk is hoe om te gaan met boventallig personeel. Maar als er geen sociaal plan is afgesloten – zoals bij de Zonnehuizen – dan komt de bond echt alleen op voor de belangen van de individuele leden!

Ik volg deze week als vakbondsconsulent van NU’91 twee scholingsdagen, en wordt op die manier weer helemaal op de hoogte gebracht van de stand van zaken bij diverse onderdelen van de zorg.

Vakbondsconsulent, wat is dat? Nou, een van de belangrijkste taken van deze functie is het beantwoorden van rechtspositionele en inhoudelijke vragen van alle medewerkers. Ook voor de niet-leden is de vakbondsconsulent beschikbaar. Binnen  de sector VVT zijn er ook andere vakbonden (ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en FBZ) die vakbondsconsulenten hebben. Ook die zijn aanspreekbaar voor alle werknemers.

De organisatiegraad van werknemers
binnen de VVT kan beter. Veel werknemers denken dat zij kunnen meeliften op de onderhandelingsresultaten van de vakbonden. Maar dat klopt niet helemaal. Alleen als je om wat voor reden dan ook in de problemen raakt op je werk, zul je als lid van een vakbond ondersteund worden.

Natuurlijk kun je snel lid worden van een bond als het nodig is, maar is je probleem al ontstaan voor (of vlak na) de aanmelding, dan heb je geen recht op hulp. Je kunt het vergelijken met een brandverzekering die ook niet mag worden afgesloten als je huis in brand staat.

Nee, het worden onzekere tijden en het is echt aan te raden lid te worden van een vakbond. Zoek uit wat de bonden je te bieden hebben. Kies voor een categorale of een algemene bond en zorg dat je met zijn allen sterk staat als het nodig is! Niet alleen uit solidariteitsoverwegingen, maar vooral ook omdat op het ogenblik bijna niemand van ons werkt bij een financieel gezonde werkgever.

Toch?!

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl

4 REACTIES

  1. Was tot tweemaal toe lid van NU’91. Daarvoor participeerde ik in het VVIO. Jammer genoeg wilden NU’91 mij tot tweemaal toe geen antwoord geven op zeer belangrijke vragen zoals o.a. de ORT die verpleegkundigen nog dienden te ontvangen over vakantiedagen uit een voorgaande CAO. Ook fysieke steun aanbieden tijdens gesprekken met de directie van mijn ziekenhuis was voor hen geen optie.
    Deze slappe houding maakte dat ik mij als lid liet schrappen. Ik ben van mening dat de houding van de bonden die de zorg dienen te vertegenwoordigen veel te slap is. Als zij zich harder op zouden stellen, wil ik overwegen om ooit nog eens lid te worden. Denk maar even terug aan de VVIO.

  2. Lees alle reacties
  3. De vakbond heeft mij met persoonlijke vragen ook goed geholpen.
    Zo weet ik nu dat ik niet verplicht ben zonder meer het verslag van het functioneringsgesprek voor akkoord te ondertekenen. Ik heb een opmerking toe laten voegen en heb daarna voor gezien getekend en niet voor akkoord. Je weet nooit waar zo een verslag nog eens van betekenis is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.