Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het is echt zo erg in de thuiszorg

Het spotje van de SP waarin een bejaarde vrouw zich uitkleedt ‘voor het oog van de natie’ heeft in mijn directe omgeving niet veel stof doen opwaaien. Cliënten praten er eigenlijk niet over. Wel kreeg ik vanuit de familiekring wat vragen, zoals: “Is het nou echt zo erg in de thuiszorg?”  
Het is echt zo erg in de thuiszorg

En dan kan ik oprecht uitleggen dat er een behoorlijke kern van waarheid zit in de boodschap achter het spotje.

“Ja, de thuiszorg levert in op kwaliteit, niet alleen bij de hulp via de WMO, maar ook bij de verpleegkundige en verpleegtechnische handelingen.” Het kost vaak wel wat moeite om uit te leggen wat het verschil daartussen is, want in de volksmond is alles thuiszorg. Maar dat lukt nog wel. En dat de doelmatigheidskorting van 1% die dit jaar is doorgevoerd, ten koste gaat van de kwaliteit is ook nog wel uit te leggen.

Maar dat is niet de enige bezuinigingsmaatregel. Ook is per 1 januari het begrip Persoonlijke Verzorging verruimd, waardoor veel handelingen die onder Verpleging vielen, nu volgens het lagere tarief worden gehonoreerd. Ik snap er zelf eigenlijk nog maar weinig van… In de beleidsregels Indicatiestelling AWBZ worden normtijden genoemd voor de handelingen. Zo heb je bijvoorbeeld per week maar 60 minuten beschikbaar voor de verpleegkundige begeleiding bij omgaan met de ziekte. Tenminste, als je dat kunt combineren met een of meer andere verzorgende activiteiten. Kom je boven dat uur per week uit, dan wordt een verwijzing naar het algemeen maatschappelijk werk wenselijk geacht.

Even terug naar het spotje. Veel vrienden in onze kennissenkring hebben voor het eerst een naakte bejaarde vrouw gezien. Dat heeft bij sommigen wel een schrikeffect teweeg gebracht: “Ga ik er straks ook zo gerimpeld uitzien?” “Ja,” zeg ik dan, “geen strak lijf meer, maar een door het leven getekend lichaam. Ik hoop alleen dat er dan ook nog voldoende werkers in de zorg zijn die je komen verzorgen als je zo oud bent.”

Wie heeft er nog meer reacties gehoord op het spotje van de SP?

Lees ook de blog van Noortje over het SP-spotje

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.