Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het kan anders

Heilige huisjes en mythen maken de zorg onnodig duur. Verzorgende Conny blogt over hoe het anders kan.

Op staaroperaties in Nederland kan minstens 32 miljoen euro worden bespaard. Dat kan door operaties efficiënter uit   te voeren en de ingrepen te concentreren in tien klinieken. Ook elders in de zorg zijn forse besparingen te behalen, tenminste als men bereid is ‘heilige huisjes omver te schoppen’. Dat schrijven zorgondernemer Jaap Maljers en gezondheidsjournalist Willem Wansink in hun boek ‘Alles is anders in de zorg’.

 

Marktwerking
Nieuwsgierig als ik ben trekt de titel van het boek meteen mijn aandacht. Het geeft een kijkje hoe een en ander gaat achter de schermen van de gezondheidszorg. Iedereen die in de zorg werkt, heeft te maken met de huidige marktwerking, bezuinigingen, innovaties enzovoort. De kosten van de zorg voor dit jaar bedragen 75 miljard euro. Kunnen wij als maatschappij dit alles blijven bekostigen?

 

Keuzes
Het is duidelijk dat er een grens moet worden gesteld aan de uitgaven. Maar de vraag is hoe men dit kan bewerkstelligen en welke consequenties dit heeft. In het boek wordt hierop een aantal antwoorden gegeven. Er zal nog heel veel moeten veranderen, willen we alles betaalbaar houden en niet naar een systeem afglijden zoals bijvoorbeeld in Amerika. Ik, en met mij vele anderen, wil graag als professional én als gebruiker van zorg, keuzes kunnen blijven maken.

Als het werkelijk zo is dat er flinke besparingen mogelijk zijn, zoals de auteurs van het boek beweren, en als hun aanbevelingen worden overgenomen, dan hoop ik wel dat deze besparingen terugvloeien naar de uitgeholde marginale basiszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.