Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Het kan beter in het ziekenhuis

Een goede vriend van me is hovenier. Hij blijkt meer van ziekenhuiszorg te snappen dan ik.

De vrouw van de vriend, mijn vriendin dus, moet geopereerd worden. Ze heeft pijn, er zit iets niet goed, doktersconclusie: de pijn moet eruit gesneden. Tot zover zitten dokter en vriend nog op één lijn. Hij begrijpt dat dokters daarvoor eerst wat onderzoeken verrichten en hij begrijpt zelfs dat daar de nodige wachttijd bij komt kijken. Logisch, zegt hij, pijn moet geïnventariseerd en overdacht worden en daarna kom je bij de dokter voor de einduitslag.

Die einduitslag bleek slechts een tussenoplossing. Vriend en vriendin verschijnen bij de huisarts, die concludeert dat pijn inderdaad veroorzaakt werd door wat hij al dacht. Vriend en vriendin moeten naar de chirurg. Maar dan moeten mijn beide vrienden eerst naar de anesthesist. Dat vind ik dan weer logisch, maar mijn vriend ziet het anders.

‘Wat dokters doen, kunnen hoveniers niet maken,’ zegt hij. ‘Als ik een tuin aanleg, hebben we ook een inventariserend gesprek, dan loop ik door de tuin, maak ik een plan en die breng ik bij de klant. Is de conclusie: aanleggen, dan is de volgende stap dus aanleggen. Niet nog eens praten en nog eens, nog een keer (bloed)onderzoek en overleg. Had ik namelijk al die extra overlegvormen nodig en eiste ik steeds dat mijn klant bij mij kwam, dan ging de klant, terecht, twijfelen aan mijn bekwaamheid.’

Mijn vriend concludeert dat de dokter dan wel erg onbekwaam is óf een zeer inefficiënt systeem aanhangt. Ik weet daar, met mijn verpleegervaring en -opleiding, geen goed antwoord op. Zo gaat dat nou eenmaal.

3 REACTIES

  1. Als mensen meer zouden geloven in hun zelfgenezend vermogen zouden de artsen in de klassieke geneeskunde minder werk hebben>. Terug naar de oorsprong, het begin van het probleem, dat erkennen(is vaak veel moeilijker dan maar naar de dokter te stappen)en die proberen aan te pakken, alvorens het probleem verergert.
    Door wat te mediteren, meer tijd te nemen voor alles, wat gezonder te eten en te leven, en niet materiele levenswaarden belangrijk te vinden en ernaar te leven, wordt men minder ziek

  2. Lees alle reacties
  3. De metafoor van de hovenier past niet helemaal. een klant die bij hem komt wil een tuin aanleggen en weet dan al waar maar mogelijk nog niet wat erin moet, daar ben je al snel uit en dan is het inderdaad een kwestie van aanleggen, of eerst de grond onderzoeken om te kijken of deze wel geschikt is voor het soort planten dat de klant wil. Bij Pijn zul je eerst moeten onderzoeken waar deze vandaan komt en waardoor deze veroorzaakt wordt (diagnose). ALs je vaststelt dat er geopereerd moet worden dan zal de huisarts dat niet doen dus kom je bij de chirurg terecht aangezien in het werk aan het menselijk lichaam je meer verschillende deskundigheden hebt dan bij een tuinaanleg. Dat geldt ook voor de anaesthesist.
    Mocht de klant van de hovenier ook nog andere zaken in zijn tuin willen die de hovenier niet aan kan leggen (water, licht) dan heeft hij daar ook andere deskundigen voor nodig en kost dat extra bezoeken en tijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.