Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Het komt wel goed’

Het komt wel goed in de zorg. Dreigende tekorten, de vergrijzing van het personeelsbestand, weinig animo onder jongeren voor ons mooie vak: deze week heb ik ervaren dat er een goede groep jonge verpleegkundigen en verzorgenden zit aan te komen.

Enkele malen per jaar scheep ik in als hoofd verpleging op het schip De Zonnebloem. Zo ook deze week. In mijn papieren had ik gezien dat we een relatief jonge werkgroep hadden, met maar liefst vijf stagiaires. Via hun ROC lopen zij 10 weken of zelfs langer hun stage in de ouderenzorg op het schip. Zij worden begeleid door de boordverpleegkundige en leren in een korte tijd heel veel over de patiëntencategorie (die bij de Zonnebloem ‘gasten’ wordt genoemd). Aan boord is – naast een verpleeggroep van 26 vrijwilligers – ook een arts. Meestal een (soms gepensioneerde) huisarts voor de medische problemen bij de gasten.

Woensdagochtend kreeg ik van de nachtdienst te horen dat een gast buikpijn had gehad en braakneigingen in de nacht. Hij had hier al enkele maanden min of meer last van. De nachtzuster heeft het even aangezien. ‘s-Ochtends is de arts langs geweest met mij in het kielzog. Op de hut was een van de stagiaires van net 18 jaar bezig met de gast, terwijl zijn vrouw wat onrustig op haar bed zat. Terwijl de arts met de man bezig was, vertelde de vrouw de reden van haar onrust: ‘Ik heb nog geen insuline gehad, en die moet ik ‘s-ochtends gelijk hebben’.

De stagiaire gaat naast de vrouw op bed zitten, legt een kalmerende arm om haar schouder en legt nog eens rustig uit, dat het echt beter is om eerst te douchen en aan te kleden en daarna pas de insuline te spuiten. ‘Ja, maar ik ben het altijd zo gewend en nu weet ik het niet meer’. De vrouw is duidelijk van slag door het veranderen van haar dagelijkse gewoonten. ‘Is het niet beter om het deze week nog zo te doen en dan de volgende week via de thuiszorg het tijdstip van injecteren aan te passen?’ opper ik voorzichtig. Dat was een goed idee. De stagiaire heeft intussen de vrouw weer rustig gekregen.

De manier waarop deze jonge stagiaire op een professionele, kalme, maar ook zeer empathische manier de gast benaderde, maakte veel indruk bij me. Ook de andere stagiaires die in verschillende stadia van hun opleiding zitten, maken een solide indruk: ‘zusters in de dop’, vol werkplezier, enthousiasme en ook vakkennis.

Nee, het weekje Zonnebloem heeft mijn vertrouwen in de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg weer een goede oppepper gegeven!

5 REACTIES

 1. Ik heb enorme bewondering voor de jongeren die zo gemotiveerd in de zorg werken, Het verpleeghuis waar ik werkzaam ben heeft een enorm bestand aan “superjongeren”, die met veel liefde en geduld en een enorm inzicht, de ouderen bijstaan. Luiers verwisselen, eten geven, hapje voor hapje, attent zijn op doorliggen en pijn, flexcontracten accepteren, zich zorgen maken en zich proberen te verplaatsen in patiënten die veelal 3x zo oud zijn. Als verpleegkundige met meer dan 25 jaar ervaring, leer ik nog dagelijks van hen en zij leren ondertussen in hun spaarzame vrije tijd verder.
  Maar de gezondheidszorg maakt misbruik van de inzet van allen die in de zorg werken, de werkdruk blijft te hoog en de salariëring te laag, de te werken uren worden vaak verdeeld over 6 dagen per week; ze mopperen zelden en protesteren te weinig, mijn jonge collega’s! En dus Henk, een standje voor jou van de hoofdzuster[;-)] is wel op zijn plaats! Onze patiënten zijn gek op de zorgzame jongeren, nu de rest van de wereld nog! Zodra mensen als minister Klink in het ziekenhuis of verpleeghuis belanden, veranderen de zaken; te vaak zijn het moeilijke patiënten die ons altijd alleen maar koffie zien drinken. En als laatste wil ik nog wat kwijt over de verantwoordelijkheid van werkgevers: hoe krijg ze het voor elkaar om op een unit van 30 mensen maar 2 verzorgenden/verplegenden te zetten……da’s toch genoeg? Anders wordt het te duur? Als die mensen na 20 jaar versleten zijn, trekken ze dan een blik nieuwe werknemers open? Werving van jongeren voor de zorg zou met een blik op de toekomst moeten, met perspectief! En niet met de wetenschap dat je over 20 jaar met mankementen komt te zitten dankzij je werk(gever) Er moet gewoon meer geld komen voor de zorg, laten de banken maar beter op hun en onze centjes passen, die subsidies zouden een betere bestemming moeten krijgen. Als wij een fout maken gaan we voor de bijl. Als banken een fout maken krijgen zij geld toe? Verdeel de overheidsgelden nu eens anders al was het maar omdat ook politici niet het eeuwige leven hebben……….

 2. Lees alle reacties
 3. Idd Jos, zo kan het gaan op de Zonnebloem. Helaas is dit niet altijd het geval en zal er aandacht op gevestigd moeten blijven.
  Zo kan je laten zien wat het vak ook kan zijn.. en niet altijd het gehaaste, overnemende zorg.
  oh en wat betreft stukje van henk, ik zelf werk in de psychiatrie daar kan het ook wel beter….

 4. Toevallig dat ik dit lees,
  ben zelf vorige week voor het eerst mee geweest op de boot als stagiare, hierna ga ik nog 4 weken mee.
  Wat een ervaring, en iedereen die vrijwillig mee gaat.
  Iedereen doet het omdat, hij er plezier in heeft.
  Zoals henk zegt in mijn klas kiezen er niet veel mensen voor verpleegtehuizen of thuis zorg. Mijn halve klas werkt al als bijbaan in de gehandicapten zorg en wil daar vaak ook blijven werken na de opleiding. De andere helft van mijn klas wil het ziekenhuis in.
  Ik zelf wil ook het ziekenhuis in.
  De ervaringen van stages zijn in het verpleegtehuis ook vaak niet goed.

 5. Gelukkig werkt dit zo op de Zonnebloem. Helaaas in de echte werkwereld (geen vrijwilligers praktijken) werkt het anders, denkt u echt dat dit soort voorbeelden in o.a verpleeghuizen voorkomen?
  Nog steeds kiezen jongeren niet voor beroepen als verpleegkundige, laat staan verzorgende. Zolang wij dit imago niet verbeteren, zullen er nooit goede verzorgenden/verpleegkundigen in dit vak komen. En dan heb ik het met name over de verpleeghuizen/thuiszorg want daar zijn de problemen het hoogst. Laat ze wat dat betreft maar het voorbeeld nemen aan de gehandicapten zorg, die hebben de zaken over het algemeen wel in orde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.