Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Het moet niet gekker worden

De ene patiënt is de andere niet. Of toch wel?

Jaap heeft Alzeimer. Doordat zijn hersenen worden aangetast gaat hij cognitief achteruit, nemen hersenafwijkingen toe, en heeft hij last van wanen.
Karel heeft schizofrenie. Door verstoringen in de hersenen heeft hij een afwijkende cognitie, en lijdt hij aan wanen en hallucinaties.
Wat is het grote verschil tussen Jaap en Karel?

Tja, dat is er volgens mij eigenlijk niet. Maar toch zal de schizofrene Karel met de toekomstige bezuinigingen in de GGZ meer eigen bijdrage moeten betalen dan Jaap.

Op mijn afdeling zijn deze bezuinigingen het gesprek van de dag. Via de werkmail worden er online petities over en weer gestuurd en getekend, om zo ons steentje te kunnen bijdragen.

Want waar is hier het recht op gelijke behandeling gebleven? Ik ben ‘m kwijt! Het stigma dat rustte op psychiatrische problemen is door jarenlange investeringen juist weggenomen, dat is juist zo mooi. Bovendien wijst onderzoek uit dat geestelijke zorg bij problemen in een vroeg stadium effectief is. En patiënten durven naar de huisarts te stappen voor hulp!

De gemiddelde psychiatrische patiënt heeft een laag inkomen. En dan moeten ze in de toekomst ook nog een hogere eigen bijdrage betalen. Hulp inroepen is voor deze patiënten vaak al een hoge drempel. Het gevolg is dat zij de zorg zullen mijden, mede omdat ze zich als aansteller weggezet voelen.

Maar deze patiënten hebben hulp nodig, zij kunnen niet zonder! Een opname zal uiteindelijk toch onvermijdelijk zijn. Dit kost alleen nog maar meer geld. Best ondoordacht dus, als je het mij vraagt… Wat vind jij?

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.