Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Het MRSA-beleid, je maintiendrai!

Als een gele mummie loop ik een met rood gecodeerde patiëntenkamer op, waar twee patiënten geïsoleerd verpleegd worden. Dat is nodig, want zij hebben MRSA.

Afgezonderd van andere patiënten, want stel je voor dat er door die twee patiënten dadelijk op de hele afdeling MRSA uitbreekt. Dat moeten we natuurlijk niet hebben!

In hoeverre is dit beleid zinvol? Ik heb me ooit eens laten vertellen dat MRSA zodra je buiten komt, van je af ‘waait’. De andere patiënten, die niet buiten het ziekenhuis komen, kunnen wel de bacterie opvangen en dit ‘waait’ dan niet van hen af. Maar wat gebeurt er dan concreet?

Ok, dat patiënten met een verminderde weerstand last kunnen hebben van MRSA is mij duidelijk. Maar gaan wonden bij een MRSA-besmette patiënt minder snel dicht, of komt dat misschien ook door andere rondvliegende bacteriën in een ziekenhuis?

In de thuiszorg katheteriseerde ik niet steriel, wel zo schoon mogelijk. Statistisch gezien bleken patiënten die niet steriel gekatheteriseerd werden niet meer uwi’s te hebben dan patiënten waarbij wel steriel gewerkt werd. Dat moest de ziekenhuishygiënist eens weten.

Een isolatiepatiënt is zielig! Dat vind ik echt. De psychosociale toestand gaat zichtbaar achteruit en waarom? Omdat hij niemand ziet dan vier muren en gele mannetjes. En dan is de diagnose sociaal isolement niet ver van zijn bed.

Wat vinden jullie van het MRSA-beleid? Ben je het er mee eens of vind je het sterk overtrokken?

11 REACTIES

 1. voor mij ook een beetje laat, maar ik moest dit echt kwijt MRSA, ja dit kan nare gevolgen hebben voor de patiënt. en patiënten die een zeer verlaagd weerstand hebben. Dan is het zeker goed om je als verpleegkundige aan te kleden zoals dat hoort. maar van te voren hoe je behandelt wordt al bij binnenkomst geen hand willen geven, als laatste op de wachtlijst, een hele dag zonder eten zitten omdat er een verpleegkundige geen eten durft te geven en dat er iemand van de andere kant van het ziekenhuis die toevallig varkens hebben de patiënt het eten toch maar komen brengen ’s avonds. en dan nog het gezin van de patiënt. er wordt gedaan of je melaats bent. Ja, doe inderdaad zoals ineke al zegt verdiep je in de literatuur en doe normaal

 2. Lees alle reacties
 3. MRSA wordt toch in het meerendeel van de gevallen helemaal niet met AB behandeld?! MRSA is zo ‘gevaarlijk’, omdat het al resistent is tegen veel soorten AB.
  Mensen bij wie de weerstand niet heel laag is en die geen lichamelijke gevaren lopen door het hebben van MRSA, krijgen geen AB. Die worden geisoleerd verpleegd en als ze het ziekenhuis kunnen verlaten (of als uiteindelijk blijkt uit testen dat ze geen MRSA hebben) mogen uit de isoleer.
  Alleen bij mensen bij wie MRSA een gevaar voor de gezondheid oplevert, misschien wel met de dood tot gevolg, wordt AB ingezet in een poging de MRSA uit het lichaam te krijgen.
  Veel mensen zijn trouwens drager van de MRSA bacterie, zonder dat zij dit zelf weten. Als je gezond bent, kun je het bij je dragen, zonder dat je er last van hebt. Pas als je lichamelijke conditie achteruit gaat en je hebt bv wonden, kun je last krijgen van de MRSA bacterie.
  Het is niet prettig voor mensen om in de isoleer te liggen. Maar het is nog minder prettig als veel mensen met MRSA rondlopen en daar onnodig ziek van worden of aan overlijden.

 4. Beetje late reactie, maar kon het toch niet laten.
  MRSA is alleen met isolatie in toom te houden, maar dan moet het wel strikt gebeuren.
  Je zou maar een eenvoudige kijkoperatie aan je knie moeten ondergaan en vervolgens met een bacterie in je knie het ziekenhuis verlaten, dan is het nog maar de vraag of je je been kunt behouden na een MRSA besmetting.
  Als je met “gele pakken” kunt voorkomen dat het beestje van de ene patiënt naar de ander wandelt, dan vindt ik het dat erg prettig.
  Ook patiënten in isolatie kun je extra aandacht geven, en niet het gevoel geven dat ze lastig zijn.
  Je moet goed kunnen uitleggen dat het in hun eigen belang is, zodat ze nog met de juiste AB behandeld kunnen worden.
  Ik zou toch eens een goede klinische les aanvragen bij de hygiënist als ik jou was.

 5. je mantiendrai betekent: ‘ik zal handhaven’, Suzan lijkt zich niet afzijdig te houden van het beleid. (immers: een geel pak) Zij stelt DAARNAAST vragen bij het effect dat geïsoleerd verplegeden heeft op de psychosociale toestand van een patient. Dat lijkt me heel terecht. Of het van je ‘afwaait’ lijkt me een kwestie van EBP, dat kan opgezocht worden (of had opgezocht kunnen worden). Suzen schrijft een blog over de leefwereld van verpleegkundigen én patiënten. Hulde.

 6. Welke harde leerweg hebben deze “plegen”gehad dat ze mensen in die in de isolatie liggen NIET zielig vinden???
  In hun ziekenhuizen zou ik dus niet willen liggen!!!
  Suzan, ik ben het helemaal met je eens! En tuurlijk ga je wel eens extra de isoleer in voor een praatje, maar bij ons is die tijd er vaak ook gewoon niet, aangezien je nog 30 andere patienten hebt! Je doet ook je plicht wel door je te kleden voor isolatie(gebruik van je hersenen ;)), maar het blijft een erg nare ervaring voor de patient!!!

 7. Omdat hij niemand ziet dan vier muren en gele mannetjes. En dan is de diagnose sociaal isolement niet ver van zijn bed
  Dat isolement komt pas, als de verpleegkundigen de patient onvoldoende aandacht geeft door niet ín , maar voorbij de MRSA-isolatiekamer te lopen. Ik heb buiten trouwens nog nooit een S. aureus – huidbacterie!! – voorbij zien waaien…
  Verdiep je alsjeblieft in de literatuur. Of ga voor een goed gesprek langs bij de hygienist. Vinden ze leuk!

 8. Ik ben het eens met de stelling. Ik ben zelf verpleegkundige heb dus MRSA opgelopen via mijn werk. Ik zit ook al sinds oktober thuis. Iedereen behandelt je alsof je een ernstig besmettelijke ziekte, terwijl dit niet zo is.
  Ivm complicaties in mijn zwangerschap ben ik 3 weken geleden zelf opgenomen in het ziekenhuis. Weet iemand wel hoe het voelt om opgesloten te zitten. Nou ik inmiddels wel en het is verschrikkelijk.
  Het is emotioneel erg zwaar, ik kijk inmiddels heel anders tegen MRSA aan. Ik weet nu in ieder geval hoe de mensen in isolatie zich voelen. Ik zal als ik van de MRSA af kom ook zeker anders mee omgaan, dan dat ik voorheen deed.

 9. Suzan neem eens contact op met de ziekenhuishygienst die kan het MRSA gebeuren heel duidelijk uitleggen.
  Ik deel nl jou mening totaal niet vooral ik vind het zielig… het is zieliger als een hele afdeling besmet raakt met MRSA en daardoor nog meer patienten overlijden

 10. Sorry dat ik het zeg, maar als deze tekst de mening van het verplegend personeel in Nederland voorstelt ben ik heel blij wanneer ik NOOIT in een Nederlands ziekenhuis zal terechtkomen. MSRA is een nogal gevaarlijke bacterie die in ziekenhuizen al veel ellende kan aanrichten, maar door deze onbedachtzaamheid zou het zonder probleem over kunnen slaan op gezonde mensen. Mensen buiten het ziekenhuis! Neem je protocollen in acht, ze zijn niet voor niets in het leven geroepen! En als je de mensen in isolatie zielig vind heb je duidelijk een verkeerd beroep gekozen, want je denkt niet met je hersenen maar je emoties…

 11. Ik heb me ooit eens laten vertellen dat MRSA zodra je buiten komt, van je af ‘waait’
  In de thuiszorg krijgen verpleegkundigen ook wel eens te horen dat als ze bij een patiënt met MRSA zijn geweest, ze dan even ‘een paar rondjes extra moeten fietsen’ voor ze naar de volgende patiënt gaan.
  Als dit soort sprookjes al onder professionals de ronde doen, dan is het bar slecht gesteld met het niveau van de zorg in Nederland.

 12. Als je als verpleegkundige besmet raakt met deze bacterie ben je minimaal 25 dagen van de afdeling af.
  En heb je geen toegang tot het ziekenhuis.
  Besef wat er gebeurd als je dus niet aan dit isolatie protocol houdt. Ik ga wel vanuit dat deze patienten er voor behandeld worden en hopelijk uit eindelijk negatief zullen zijn. Dus liever een streng beleid dan dat we straks een sterke stijging krijgen van de MRSA bacterie zoals in andere landen al het geval is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.