Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Het niveau in de thuiszorg moet omhoog’

Nicole Gardenier is wijkverpleegkundige. Ze werkt in een grote thuiszorgorganisatie waar de zorg versnipperd is. Graag wil zij de rol van de wijkverpleegkundige terugbrengen, maar dat stuit op veel weerstand.

Ik draai ondertussen acht jaar mee in de zorg. Ik heb een jong koppie dus men ziet mij met groot regelmaat nog als ‘iemand die net komt kijken’. Gelukkig verandert dit beeld zodra ze me over werk horen praten of zien hoe ik te werk ga. Nee, ik ben niet meer van gisteren en ik heb ondertussen een leuke cv gecreëerd.

Ruim acht jaar heb ik meegedraaid in de thuiszorgwereld. In die tijd heb ik altijd te maken gehad met verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, teamleiders, contactverzorgenden en managers. Ik werk nu in een grote organisatie waarin ik de rol van wijkverpleegkundige – die dacht ik al jaren bestaat – opnieuw aan het introduceren ben.

Dit gaat gepaard met weerstand. Enorm veel weerstand. Waarom het inzetten van een duurdere kracht, terwijl een niveau 2 of 3 dit ook prima kan? Wat maakt een wijkverpleegkundige zo veel beter dan een verzorgende? Waarom moet er een duurdere kracht ingezet worden? Onrust binnen de teams en concurrentie: we hebben er dagelijks mee te maken.

Ik dacht dat de wijkverpleegkundige nooit echt weg was geweest en dat er sprake was van taakvervaging. Maar de taken van een wijkverpleegkundige werden niet meer gedaan door één persoon maar door bijvoorbeeld drie contactverzorgenden.

Waarom al die weerstand? Diverse onderzoeken tonen aan dat de wijkverpleegkundige een meerwaarde heeft. Dat zij inderdaad kosten kan besparen door het voorkomen van opnamen in de tweedelijn. Dat zij huisartsen kan ondersteunen en daarbij ook kosten kan besparen. Dat er misschien direct een goed wondbeleid wordt ingezet in plaats van een verkeerd beleid waardoor de wond nog dagen lang op de verkeerde manier wordt behandeld. Kortom, dat zij de kwaliteit van de zorg kan verhogen.

Ik wens alle wijkverpleegkundigen die in dezelfde positie zitten veel sterkte met het opzetten van de functie die volgens mij nooit helemaal is weggeweest. Of toch wel?

1 REACTIE

  1. Daar ben ik het mee eens, inderdaad zijn er veel onderzoeken die aantonen dat wijkverpleegkundigen onmisbaar zijn.
    Zij helpen de kwaliteit van zorg te waarborgen.
    En wat is er mis met een ”jong koppie”?
    Zij brengen juist nieuwe ideeën in, en frissen het geheugen van de langer werkzame collega’s op. =)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.