Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Het Persoonsgebonden budget (PGB)

Als je thuiszorg nodig hebt, beoordeelt het CIZ óf je - en zo ja - voor wélke zorg je in aanmerking komt. Een cliënt kan dan kiezen voor ZIN (Zorg In Natura) of voor een Persoonsgebonden Budget (PGB).

Als verpleegkundige adviseer ik mensen elke vorm van zorg ze het beste kunnen nemen. Ik kijk dan altijd naar welke vorm bij de cliënt past. Houden ze graag de touwtjes in handen, bepalen ze liever zelf wie langskomt en hoe lang die er is, dan is een Persoonsgebonden Budget (PGB) voor zo’n patiënt een goede oplossing. Als het de cliënt niet uitmaakt, als ze maar de zorg krijgen die ze nodig hebben, dan is zorg in natura (ZIN) een veel betere optie.

Enkele weken terug heb ik hierover uitgebreid gesproken met een cliënt, alle voor- en nadelen van een PGB en ZIN op een rijtje gezet. De cliënt en familie wilden graag alles zelf regelen, maar hebben na veel wikken en wegen toch voor ZIN gekozen. Waarom? ‘Omdat ik in de terminale fase waarin mijn vrouw zit, me geen extra sores aan de kop wil hebben’ was het duidelijke antwoord.

Ik moest daar deze week aan denken toen in het cliëntenoverleg gesproken werd over de situatie bij een terminale cliënt. Daar was wel een PGB aangevraagd begin september, maar er was nog geen indicatie afgegeven door het CIZ. De periode van 6 weken was al voorbij, maar de aanvraag was nog niet rond, en er was dus ook nog geen budget beschikbaar. De familie had al wel via een bemiddelingsbureau een ZZP’er ingehuurd, en daar waren de eerste rekeningen al van binnen! Paniek in huis! Wij leveren daar zorg rond de morfinepomp en we worden ‘met de stopwatch in de hand’ gecontroleerd op de tijd die we daar doorbrengen. Allemaal heel begrijpelijk.

De familie is bang dat er straks niet voldoende geld beschikbaar komt om alle zorg (alleen tussen 19.00 en 23.00 uur is er geen verpleegkundige in huis) te kunnen betalen. Het zou fijn zijn als bij het CIZ het aanvragen van een PGB voor een terminale situatie met voorrang wordt behandeld! Geeft voor alle betrokken partijen iets minder stress.

5 REACTIES

  1. Of je nu PGB of ZIN aanvraagd,als je dit regelt met de hoofdbehandelaar HA of specialist en deze het medischedossier van de client naar het CIZ faxt.
    Dan mag je als organisatie of als ZZP’er gelijk starten want dan wordt er een terminale indicatie afgegeven.

  2. Lees alle reacties
  3. Het maakt niet uit of het CIZ voor een pgb of zin indiceert: de termijn van 6 weken hoort niet overschreden te worden, en zeker in een terminale fase zou CIZ tot spoed gemaand moeten kunnen worden. Dit had bij de aanvraag duidelijk aangegeven kunnen worden. Overigens ken ik verschillende situaties, waarbij juist het pgb voor veel rust zorgde in de terminale fase, omdat de familieleden samen het leeuwendeel van de zorg op zich kon nemen, zonder dat er zorgen van financiele aard bij kwamen omdat men van het eigen werk zorgverlof opnam. Geweldige regeling, dat pgb, zeg ik uit de grond van mijn hart als mantelzorgmakelaar.

  4. Ik ben HBO Verpleegkundige en heb een eigen praktijk opgezet medio 2008. De taak die ik o.a. heb is mensen te adviseren welke zorg het best bij hen past. De voor- en nadelen van ZIN en PGB. Iedereen wil zolang mogelijk zelf de touwtjes in handen blijven houden en dit kan! Erica Terpstra heeft het PGB niet voor niets geintroduceerd, zij is de grondlegster van dit unieke PGB. Soms is een beetje hulp hierbij niet overbodig maar jaag mensen aub geen angst hierover aan want het lukt hoor! Het PGB, Persoons Gebonden Budget, is er voor u, u betaald uw zorgverlener en u bepaald. Lang leven het PGB.En geef het beslist niet uit handen.

  5. zelf ben ik verpleegkundige en docent, maar reageer even op persoonlijke titel: al 10 jaar hebben wij nu een PGB (verstand.gehand.) voor onze zoon (meerv.beperkt) en we kunnen er prima mee uit de voeten, maar het (her)indiceren kost altijd flink tijd, aandacht en energie. Wij hebben altijd gezegd: PGB is ideaal, maar dan alleen voor langdurige zorg, niet voor paar weken of maanden, dat is het ons inziens echt niet waard. Mijn advies zou daarom ook zijn, in dezelfde lijn als reactie van Puck: geen PGB adviseren voor korte zorg (weken tot maanden). Bij een te verwachten zorgvraag van 1 jaar of meer is het m.i. pas rendabel qua ‘eigen regie’.

  6. Eerlijk gezegd vind ik in een Terminale fase een aanvraag op basis van PGB geen goed advies. De familie heeft genoeg aan hun hoofd. Op basis van ZIN kun je met Standaard idicatie protocol nr 24 (Palliatief Terminale zorg) direct de zorg starten met alles wat je maar hebben wilt (Begl. individueel ook voor hele nachten, Pers.verz, Verpl) Geen gedoe geen gezeur. Direct starten, want een SIP geeft recht op indicatie vanaf de aangevraagde datum. Zelf ben ik zorgbemiddelaar en maak dus dagelijks indicaties. Ik ben eerlijk gezegd verbaasd dat in deze situatie een PGB is aangevraagd. Zonde van al die stress en onzekerheid. Dat had dus voorkomen kunnen worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.