Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Het verschil tussen mbo-v’ers en hbo-v’ers

Een onderwerp dat altijd veel discussie oproept is het verschil tussen een mbo- en een hbo-verpleegkundige.
Het verschil tussen mbo-v'ers en hbo-v'ers

 

Ikzelf ben mbo-verpleegkundige. Het verschil tussen die twee (of eigenlijk het ontbreken daarvan), dat ik in de praktijk waarnam, is voor mij reden geweest om niet verder de hbo-v-opleiding te gaan doen, hetgeen ik eerst wel van plan was. Teveel tegens: zo zou ik twee jaar op school zitten en er daarnaast op salaris achteruitgaan. Daarom heb ik voor een specialisatie als de kinderaantekening gekozen.

Met het voorwerken merk ik wel dat ik echt op de mbo-manier denk: veel praktijk, minder reflectie. Ook het diagnostisch redeneren is iets dat ik me nog eigen moet maken, maar dat is aan te leren. Maar daarnaast komt het ook voor dat collega’s zeggen: ‘Jij mbo? Dat had ik niet gedacht.’ Wat eigenlijk ook aangeeft dat er nauwelijks verschil is. Als ik bij ons op de afdeling kijk, lopen er voor 95% hbo-v’ers ers rond. Misschien voor mij een moeilijke taak om me te bewijzen…

Het tussen verschil tussen hbo en mbo is in de praktijk niet erg groot: allemaal staan we aan het bed en werken we even hard. De één heeft wellicht meer ervaring, de ander misschien meer kennis. Maar het salaris is volgens dezelfde functieschaal. Onderscheid wordt er nauwelijks gemaakt. In het artikel in Nursing wordt gesproken over het uit de tent lokken van hbo’ers, hen aan te spreken op hun opleiding en dit terug te zien in de capaciteiten. Helaas komt het in de praktijk neer op veel werk ‘moeten’  verzetten en productie draaien (om even terug te komen op mijn vorige weblog). Dus waar dan het moment vinden om op je opleiding terug te komen? Bovendien: gaat de patiëntenzorg aan het bed niet voor? En is dit alles juist niet bedacht door de mensen áchter het bureau?

Wat vinden jullie ervan, moeten hbo’ers meer gestimuleerd worden en de ruimte krijgen om zich meer te profileren? Of is het verschil in opleiding niet voldoende voor een verschil in de dagelijkse praktijk?

 

20 REACTIES

 1. Ik begrijp niets van de HBO opleiding en nog minder van HBO-4 of HBO-5. Wat is het verschil?
  Ik heb nog de verpleegkunde A opleiding gevolgd op de VU en we kregen eerst 3 maanden theorie, gevolgd door 3 maanden bedverpleging, wat inhield bedden opmaken, met of zonder patiënten. Alert zijn op decubitus want dat is een verpleegkundige fout zoals verkeerd opgemaakte bedden. Sondevoeding en wassen enz Injecties geven zoals subcutaan en I.M. Daarna terug naar de schoolbanken voor 3 weken kinderen vervolgd door 3 maanden praktijk. Daarna 3 weken les in kraam en 3 maanden op de kraamafdelingen waarvan 4 weken verloskamer. Stage buiten het ziekenhuis voor psychiatrie wat we deden in St.Joris kliniek in Delft. En 3 maanden werken in een verzorging tehuis. Daarna kleine specialisme waaruit je kon kiezen tussen KNO, Oog of Huidziekte.
  Gevolgd door 3 maanden OK met keuze welke OK. Of voor de kleine specialisme of de OK waar grote operaties werden gedaan. Als laatste 3 maanden interne en 3 maanden chirurgie.Infusen inbrengen, slagader bloed prikken voor bloedgassen. Voor de praktijk altijd 3 weken theorie.
  Ik heb daarna 1 jaar CCU opleiding gevolgd en traumatologie. Door de stage psychiatrie heb ik ontdekt dat dit niets voor mij was dus geen Verpleegkunde B gedaan.
  Is mijn diploma MBO of HBO? Ik heb voor 6 jaar gewerkt in Afrika en voor 10 jaar in Portugal.
  Voor mij is verpleegkunde praktijk met theorie en niet andersom. Door de praktijk kun je inspringen met acute situaties, iets wat ik een HBO niet zie doen want ze heeft te veel psychologie gehad….grapje maar wel waar.

 2. Lees alle reacties
 3. Tussen de hbo v en mbo v is in Nederland het verschil alleen in het curriculum van de opleiding en in de mogelijkheden om verder te studeren/vervolgopleiding.
  Onze werkgevers/ziekenhuizen vragen in de praktijk van alledag echter gewoon om verpleegkundigen op de werkvloer.
  Er is geen eis wat betreft het opleidingsniveau mbo of hob dat deze verpleegkundigen moeten hebben.
  Geen beroepsgroep, politicus of beleidsmaker die zich hier aan durft te branden! De HKZ gaat er niet over, en NU91 noch de V&VN hoort men in deze discussie.
  Alle voorgaande instanties roepen allemaal zogenaamd om de noodzaak van kwaliteit van zorg. Maar als je ze goed bekijkt, dan zie je ze met mooie verhalen (kwaliteitsystemen) aankomen, waarin ze je gebakken luchtkastelen en de kleren van de keizer verkopen.
  Neem bijvoorbeeld de huidige tendens voor kwaliteitsregisters. Je diploma is kennelijk niet meer voldoende als kwaliteitskeurmerk. Nee, je moet nu aan een niet door de wetgever bepaald register waarbij ze opleidingen aanbieden die ze zelf zogenaamd onafhankelijk accrediteren. Er wordt met geen woord gerept over verschillen in kwaliteit van hbo v of mbo v, maar wel met de trompet en tromgeroffel het over kwaliteit hebben die ze zelf bedacht hebben en zelf keuren.
  De slager die zelf ze vlees keurt dus, dit heet in de volksmond kartelvorming.
  Tja, en als je kijkt op welke meetbare wijze de kwaliteit van zorg wordt verbetert door dit soort registeracties. Dan heb ik het dus over concrete zaken zoals; wachtlijsten terugdraaien, voorkomen en terugdringen van ziektes etc. Nou, ho ho, dat is niet de bedoeling dat verpleegkundigen dat soort concrete zaken wilenl weten. Want het gaat hier wel eventjes om kwaliteit vinden ze en je krijgt nota bene opleidingsaanbod en dan mag je ook nog in je eigentijd je vakliteratuur bijhouden.
  En je mag er nog blij mee zijn ook, vinden ze.
  Hier worden we Dolblij van als beroepsgroep nietwaar?
  Terug naar onze discussie; HBOV vs MBOV!
  Conclusie;
  Het zal de werkgevers/ziekenhuizen in Nederland dus aan hun mooie derrières oxideren als ze voor hetzelfde geldbedrag een hoogopgeleid verpleegkundige of een middelbaar opgeleid verpleegkundige kunnen inzetten.
  Terwijl als ze de ziekenhuizen middels de verzekeraars dan over kwaliteit zeuren het interessant kan zijn om te meten of er verschil in aantoonbare meetbare kwaliteit is in het verschil tussen ze. Dat zou de discussie pas echt beslechten.
  Verdeel en heers is de tactiek; fantastisch om die oer-Hollandsche VOC mentaliteit in volle glorie te zien. Een professie uithollen heet dit;
  Alleen dit gekke Nederland erkent verpleegkundigen van mbo niveau! Dan zijn we nog niet klaar, want daar hebben we ons zusje de verzorgende! Kennelijk heeft er ooit een joker bedacht dat verpleegkundigen en verzorgenden samengaan.
  Waarom niet de beroepsgroep Artsen en Verpleegkundigen Nederland opzetten? Lijkt me een beroepsgroep met meer daadkracht en qua bestaansrecht hebben ze net zo veel recht om naast elkaar te staan al de V&V.
  Dus met alle respect voor het vak; het systeem van mbo-v afschaffen net zoals in de rest van de wereld, en laat de verzorgenden hun eigen club opzetten en als beroepsgroep groeien. Gewoon 1 opleingsniveau met 1 gemeenschappelijke taal en niveau.
  Verpleegkundigen (niv 5) zouden zich verdorie eens als een echte beroepsgroep moeten profileren en niet meer aangestuurd door verzekeringsmaatschappijen of andere aanstuurgroepen die niks met ons vak te maken hebben. We worden geleefd en bepalen niet zelf meer de inhoud van vak en wat we er voor willen hebben aan waardering.
  Met alle respect voor de niv. 4 en de verzorgenden, want ze doen verdraaid goed werk!! Ik maak me hier hard voor kwaliteit van de uitvoering van het verpleegkundig beroep. Het is zot dat alleen in Nederland deze verdeling er is. Zelfs in België is verpleegkunde gewoon een hbo opleiding!
  Dus is het tijd voor witte woede, het is tijd voor een beroepsgroep die net zo belangrijk voor de samenleving is als notarissen, artsen, advocaten en net zo beschermd etc. Uiteraard met de financiële waardering die bij onze verantwoordelijkheden en beroepsrisico’s passen. Zodat we zelf onze kwaliteit kunnen meten en zelf deskundigheidsbevordering inkopen.
  Wat dat betreft zijn de huidige voorwaarden in dit land voor verpleegkundigen niet ongeschikt!
  Laten we hopen dat me de toename van de zorgvragers, grijze golf e.d. Dat we onze onderhandelingspositie inzien en met een gerust hart kunnen vragen, nee met een gerust hart eisen en krijgen waar we recht op hebben.
  Een salaris verdubbeling zou als eerste gebaar onze witte woede iets kunnen doen bekoelen en een teken zijn van samenwerken en samenleven
  Mooi zou het zijn als we eindelijk onze werkgevers eens serieus kunnen zien, in plaats van uit de underdog positie van een lijfeigene.
  Nou broeders en zusters, het was toch nog een mooi verhaaltje geworden.
  Veel plezier en succes met het werk!
  PS Dat geld ook voor de niveau 4 verpleegkundigen en verzorgenden en artsen, we doen allemaal goed werk en ieder heeft zo zijn eigen vak!
  Tussen de hbo v en mbo v is in Nederland het verschil alleen in het curriculum van de opleiding en in de mogelijkheden om verder te studeren/vervolgopleiding.
  Onze werkgevers/ziekenhuizen vragen in de praktijk van alledag echter gewoon om verpleegkundigen op de werkvloer.
  Er is geen eis wat betreft het opleidingsniveau mbo of hob dat deze verpleegkundigen moeten hebben.
  Geen beroepsgroep, politicus of beleidsmaker die zich hier aan durft te branden! De HKZ gaat er niet over, en NU91 noch de V&VN hoort men in deze discussie.
  Alle voorgaande instanties roepen allemaal zogenaamd om de noodzaak van kwaliteit van zorg. Maar als je ze goed bekijkt, dan zie je ze met mooie verhalen (kwaliteitsystemen) aankomen, waarin ze je gebakken luchtkastelen en de kleren van de keizer verkopen.
  Neem bijvoorbeeld de huidige tendens voor kwaliteitsregisters. Je diploma is kennelijk niet meer voldoende als kwaliteitskeurmerk. Nee, je moet nu aan een niet door de wetgever bepaald register waarbij ze opleidingen aanbieden die ze zelf zogenaamd onafhankelijk accrediteren. Er wordt met geen woord gerept over verschillen in kwaliteit van hbo v of mbo v, maar wel met de trompet en tromgeroffel het over kwaliteit hebben die ze zelf bedacht hebben en zelf keuren.
  De slager die zelf ze vlees keurt dus, dit heet in de volksmond kartelvorming.
  Tja, en als je kijkt op welke meetbare wijze de kwaliteit van zorg wordt verbetert door dit soort registeracties. Dan heb ik het dus over concrete zaken zoals; wachtlijsten terugdraaien, voorkomen en terugdringen van ziektes etc. Nou, ho ho, dat is niet de bedoeling dat verpleegkundigen dat soort concrete zaken wilenl weten. Want het gaat hier wel eventjes om kwaliteit vinden ze en je krijgt nota bene opleidingsaanbod en dan mag je ook nog in je eigentijd je vakliteratuur bijhouden.
  En je mag er nog blij mee zijn ook, vinden ze.
  Hier worden we Dolblij van als beroepsgroep nietwaar?
  Terug naar onze discussie; HBOV vs MBOV!
  Conclusie;
  Het zal de werkgevers/ziekenhuizen in Nederland dus aan hun mooie derrières oxideren als ze voor hetzelfde geldbedrag een hoogopgeleid verpleegkundige of een middelbaar opgeleid verpleegkundige kunnen inzetten.
  Terwijl als ze de ziekenhuizen middels de verzekeraars dan over kwaliteit zeuren het interessant kan zijn om te meten of er verschil in aantoonbare meetbare kwaliteit is in het verschil tussen ze. Dat zou de discussie pas echt beslechten.
  Verdeel en heers is de tactiek; fantastisch om die oer-Hollandsche VOC mentaliteit in volle glorie te zien. Een professie uithollen heet dit;
  Alleen dit gekke Nederland erkent verpleegkundigen van mbo niveau! Dan zijn we nog niet klaar, want daar hebben we ons zusje de verzorgende! Kennelijk heeft er ooit een joker bedacht dat verpleegkundigen en verzorgenden samengaan.
  Waarom niet de beroepsgroep Artsen en Verpleegkundigen Nederland opzetten? Lijkt me een beroepsgroep met meer daadkracht en qua bestaansrecht hebben ze net zo veel recht om naast elkaar te staan al de V&V.
  Dus met alle respect voor het vak; het systeem van mbo-v afschaffen net zoals in de rest van de wereld, en laat de verzorgenden hun eigen club opzetten en als beroepsgroep groeien. Gewoon 1 opleingsniveau met 1 gemeenschappelijke taal en niveau.
  Verpleegkundigen (niv 5) zouden zich verdorie eens als een echte beroepsgroep moeten profileren en niet meer aangestuurd door verzekeringsmaatschappijen of andere aanstuurgroepen die niks met ons vak te maken hebben. We worden geleefd en bepalen niet zelf meer de inhoud van vak en wat we er voor willen hebben aan waardering.
  Met alle respect voor de niv. 4 en de verzorgenden, want ze doen verdraaid goed werk!! Ik maak me hier hard voor kwaliteit van de uitvoering van het verpleegkundig beroep. Het is zot dat alleen in Nederland deze verdeling er is. Zelfs in België is verpleegkunde gewoon een hbo opleiding!
  Dus is het tijd voor witte woede, het is tijd voor een beroepsgroep die net zo belangrijk voor de samenleving is als notarissen, artsen, advocaten en net zo beschermd etc. Uiteraard met de financiële waardering die bij onze verantwoordelijkheden en beroepsrisico’s passen. Zodat we zelf onze kwaliteit kunnen meten en zelf deskundigheidsbevordering inkopen.
  Wat dat betreft zijn de huidige voorwaarden in dit land voor verpleegkundigen niet ongeschikt!
  Laten we hopen dat me de toename van de zorgvragers, grijze golf e.d. Dat we onze onderhandelingspositie inzien en met een gerust hart kunnen vragen, nee met een gerust hart eisen en krijgen waar we recht op hebben.
  Een salaris verdubbeling zou als eerste gebaar onze witte woede iets kunnen doen bekoelen en een teken zijn van samenwerken en samenleven
  Mooi zou het zijn als we eindelijk onze werkgevers eens serieus kunnen zien, in plaats van uit de underdog positie van een lijfeigene.
  Nou broeders en zusters, het was toch nog een mooi verhaaltje geworden.
  Veel plezier en succes met het werk!
  PS Dat geld ook voor de niveau 4 verpleegkundigen en verzorgenden en artsen, we doen allemaal goed werk en ieder heeft zo zijn eigen vak!

 4. Verschil MBO-v en HBO-v
  Om goed het verschil te zien tussen MBO-v en HBO-v kan je het beste kijken naar de beroepsrollen die de opleiding bied. Bij het MBO zijn dit de rol van zorgverlener en regisseur. Bij het HBO zijn dit de rol van zorgverlener, regisseur, beroepsoefenaar, coach en ontwerper. Om het kort te benoemen heeft de HBO-verpleegkundige dus meer verbreding in de zorg. Zij maken kennis met meer rollen dan de MBO-verpleegkundige en hebben dus ook andere taken. Echter in de praktijk zie je dit niet vaak terug.
  Met de extra rollen van de HBO-v kan de verpleegkundige zoal de volgende taken op zich nemen:
  • Kwaliteitszorg
  • Implementatieplannen
  • Toetsen van richtlijnen en protocollen via EBP
  • GVO
  • Beleidsvorming
  • Wetenschappelijk onderzoek doen
  • Leerling begeleiding, coachen van collega’s
  • Innovatie
  • Bewust bezig zijn overdragen van kennis (bv. scholing)
  Buiten dat de HBO-V meer de verbreding van zorg ingaat, gaat de studie ook meer de verdieping in. Dit komt tot uiting in de volgende punten:
  • Klinisch redeneren
  • Zelfreflectie
  • EBP handelen
  • Extra kennisoverdracht bij geneeskunde, ethiek, psycho sociaal gebied
  • Gesprekstechnieken
  Het verschil tussen MBO-v en HBO-v is ook individueel. Een MBO-verpleegkundige kan namelijk ook streven naar het beschikken van HBO kwaliteiten. Terwijl een HBO-verpleegkundige ook geen moeite kan doen om gebruik te maken van de HBO kwaliteiten.

 5. Om te beginnen zijn de vakken op de HBO-v anders. Geneeskunde (stof gaat inhoudelijk dieper op het hbo). De vakken verpleegkunde waar inhoudelijk gekeken wordt naar het maken van verpleegkundige protocollen en verpleegplannen (wat de HBO-verpleegkunde voor opgeleid is). De vakken psychologie en ethiek en recht leveren, vind ik, ook een grote bijdrage aan het functioneren van een verpleegkunde (tijdens de lessen psychologie leert men gedrag, gevoelens etc van mensen te herkennen wat zeker ten goede komt aan goede zorg leveren).
  Dan zijn er nog de 5 beroepsrollen ipv de 2 op het mbo. De rol van zorgverlener en de rol van regisseur zijn op beide opleidingen hetzelfde. De rollen beroepsbeoefenaar, coach en ontwerper gaan door op de HBO-v (voor verdere uitleg van de verpleegkundige rollen googlelen).
  Ik vind dat er wel degelijk verschil zit tussen mbo-v en hbo-v, bijvoorbeeld het solliciteren naar een specialisatie gaat, hoor ik uit betrouwbare bronnen en weet ik vanuit mijzelf, makkelijker met een hbo-v diploma. De zorg rondom de patiënt blijft echter wel hetzelfde. Ook merk ik dat de HBO-verpleegkundige net even wat sneller dingen ziet en doorheeft dan de mbo-verpleegkundige.
  Er is niet voor niets een HBO-v en een MBO-v..Bij ons op de afdeling werken 3 hbo-verpleegkundigen en 14 mbo-verpleegkundigen.

 6. Hbo of Mbo is er verschil? Ja vast wel. Is dat verschil ook tussen veel of weinig ervaring, vast wel. Zegt je persoonlijkheid of hoe je met situaties omgaat ook iets, vast wel. Als er vanuit de praktijk behoefte is aan functie differentiatie dan zal die er ook wel komen. We moeten het niet omdraaien zo van er zijn Hbo-ers dus geef ze dan ook een andere taak/functie omschrijving. Ga in gesprek met elkaar benoem elkaars sterke kanten, leer nieuwe zaken aan, doe waar je goed in bent en daag jezelf uit. Laat dat diploma niet alleen spreken. Heel basaal gezegd zegt een diploma alleen maar dat je die opleiding hebt voltooid en het zegt iets over de functies waar je op kunt solliciteren. De werkgever stelt dan op wat de functie eisen zijn.
  Bovenstaande heb ik geschreven met als doel om het niet zozeer over de verschillen te hebben maar om bij de inhoud van ons vak te komen en het daar over te hebben. Daar valt veel meer zinnigs over te zeggen.
  Groet Ben.

 7. ik ben blij dat ik de opleiding hbo verpleegkundige ging volgen.ik heb meer inzicht gekregen wat betref continu reflecteren over je eigen handelen en veranderingen in brengen.onderhandelen en argumenteren is van belang.en tijdens de hbo v opleiding heb ik geleerd om de situaties te analyseren oplossingen zoeken .echt de hbo opleiding vormt je niet alleen als een proffesionele maar ook krijgt je een positieve bijdrage in je persoonlijke leven,redeneren en manier om tegen problemen en leven te kijken gaat veranderen.

 8. ik ben blij dat ik de opleiding hbo verpleegkundige ging vogen.ik heb meer inzicht gekregen wat betref continu reflecteren over je eigen handelen en veranderingen in brengen.onderhandelen en argumenteren is va belang.en tijdens de hbo v opleiding heb ik geleerd om de situaties te analyseren oplossingen zoeken .echt de hbo opleiding vormt je niet alleen als een proffesionele maar ook krijgt je een positieve bijdrage in je persoonlijke leven,redeneren en manier om tegen problemen en leven te kijken gaat veranderen.

 9. In de veprleegkunde is het moeilijk om een onderscheid te maken wat betreft de hbo’er en de mbo’er. Terwijl als men naar andere beroepen kijkt en hun bijbehorende opleiding, bijvoorbeeld MBO en HBO-bouwkunde is er wel degelijk een verschil.
  Het wordt tijd dat de werkgevers nieuwe functiedifferentiaties gaan maken waarin de kwaliteiten van de hbo-verpleegkundige wél naar voren komen en zij deze kwaliteiten in hun totaliteit kan gaan benutten én de werkgevers deze kwaliteiten ook gaan belonen.
  Om hiermee aan te tonen dat een hbo inderdaad niet voor niets een hbo is.

 10. Momenteel werk ik aan mijn laatste jaar HBO-v.
  Een van mijn opdrachten beslaat een uiteenzetting van enkele rollen van de verpleegkundige, met daarin speciaal aandacht voor het verschil tussen HBO-v en MBO-v.
  Ik moet inderdaad toegeven dat op de werkvloer, daarmee bedoel ik (in de ziekenhuissituatie) een verpleegafdeling, weinig (in eerste instantie) verschil is tussen MBO-v en HBO-v.
  Ik merk wel dat, op de afdeling waar ik werk, er toch wel enkele verschillen zichtbaar zijn wanneer men iets verder zoekt.
  De jongere generatie HBO-v is erg actief op beleidsniveau, leerlingbegeleiding en met kwaliteitstoetsing.
  De jongere generatie MBO-v is gericht op het uitvoeren van het werk zoals de afdeling dat ook voorschrijft. Daarnaast ligt de focus op doorstromen naar specialisaties zoals MC verpleegkundige of kinderverpleegkundige.
  In het algemeen is het denk ik belangrijk te beseffen dat het verschil tussen MBO-v en HBO-v ook voor een groot deel individueel bekeken moet worden, want er zijn ook mensen die streven naar maximale resultaten op persoonlijk gebied, zowel op MBO als HBO.
  Daarom is het ook niet altijd nodig een HBO diploma te hebben, als het aantoonbaar is dat het HBO denk en werkniveau zichtbaar is.
  In enkele kamervragen die in september 2000 gesteld zijn aan de toenmalige minister van VWS, word er ook de vraag gesteld in hoeverre de inhoud van het verpleegkundig beroep voldoet aan de mogelijkheden van een HBO-verpleegkundige, dit is een deel van het antwoord:
  ‘Hoewel naar mijn mening nog onvoldoende functie-onderscheid gemaakt wordt tussen HBO- en MBO-verpleegkundigen, ben ik van mening dat voldoende werk voorhanden is voor HBO’ers.
  Met name waar het werk betreft met een grote complexiteit, werk dat zelfstandigheid en zelfreflectie vereist.’
  Met name complexiteit is een aandachtspunt, waar het competentieprofiel van de HBO verpleegkundige uitgaat van ‘hoog complexe zorgvraag’, vind men in het competentieprofiel van de MBO verpleegkundige het uitgangspunt ‘gemiddeld tot hoog complexe zorgvraag’.
  Ik denk dat hier ook de reden ligt dat het traject, wat normaal doorlopen word voor specialistische functies als ambulance verpleegkundige (waar in het oktober nummer van Nursing een discussie over is), voor HBO opgeleide verpleegkundigen op kortere termijn toegankelijk is dan voor MBO opgeleide verpleegkundigen.
  Daarnaast staan de HBO-v opleidingen bekend om de aangeleerde methodiek en implementatie van onderzoeksresultaten.
  Het overstijgen van protocollen en deze toepasbaar maken op een specifieke situatie is iets wat een HBO verpleegkudnige zich eigen gemaakt dient te hebben aan het eind van diens opleiding.
  Ik ben er nog niet volledig uit wat de absolute meerwaarde van de HBO verpleegkundige is, maar ik denk wel dat deze er inderdaad is.
  Ik denk echter dat deze niet gemakkelijk op de werkvloer gevonden zal worden en dat dan ook verder gekeken zal moeten worden dan de uitvoer van de ADL zorg en verpleegtechnische handelingen.

 11. hallo,
  ik heb een vraag en miss is deze al deels beantwoordt maar niet zoals ik het wil:
  ik ben mbo v en miss kan ik doorleren naar hbo v maar wat is nu het verschil….buiten dat ik manegement erbij krijg en diepere kijk,….want vind dat dat ook een van de competentie van mbo v moet zijn!?
  gr jolanda

 12. Ik vind dat HBOV-ers niet ingezet worden waar ze voor opgeleid zijn. iedere HBOV-er kan verpleegkundig onderzoek doen. Alleen bij ons in het Leidsch Universitair Medisch Centrum worden HBOV-ers ingezet zoals het mijns inziens zou moeten.
  Velen verlaten het vak omdat ze hetzelfde werk doen als een MBOV-er of een andere nivo 4 opleiding
  (A-Verpleegkundige).Vele A-verpl vinden dat hun opleiding ook een HBO opleiding is. Nou dan had ik samen met andere A-verpleegkundigen niet de deeltijd HBOV hoeven doen aan de Hogeschool van Leiden.’
  Groot verschil tussen nivo 4 en 5 en zet mensen in op hun nivo is mijn advies!!!

 13. Ik wil graag een reactie op dit bovenstaande artikel plaatsen.
  Ten eerste vind ik het vreselijk om te horen dat mensen met een hbo-v achtergrond als arogant bestempeld worden. Ten tweede vind ik het vervelend wanneer mensen met een mbo-v achtergrond als minder gezien worden.
  Mijn conclusie is dat de mbo-verpleegkundige vaak extreem goed zijn in het werk wat zij leveren. Vaak hebben deze mensen talloze extra functies en zijn vaak geinteresseerd om verder te leren op de werkvloer.
  Wat ik van de hbo-v vind is dat er nu meer dan alleen zorgverlening word aangeboden. Dit is mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de verschillende beroepscompetenties.
  Dit gaat verder dan zorgverlening. Mensen leren door het wetenschappelijk onderzoek zich eigen te maken goede protocollen, plannen etc te schrijven gericht naar de individuele patient op het hoogste niveau van nieuwe wetenschappelijk ontdekkingen. Ook word het verspreiden van deze nieuwe informatie eigen gemaakt door op hoog niveau dit te presenteren met hoog implementatie niveau omdat dit ook onderbouwd is met wetenschappelijk onderzoek.
  Zorgverlening gaat veel verder dan alleen de zorgverlening in de breedste zin van het woord. Zorgverlening houd na talloze jaren op wanneer er geen nieuwe ontdekkingen geintroduceerd worden in de zorgverlening.
  Vaak vind ik de zorgverlening die hbo-ers aanbieden van mindere kwaliteit dan wat mbo-ers kunnen bieden.
  Ik hoop dat er nog steeds een niveau verschil behouden kan worden en dat niet beide studies gelijk getrokken worden.
  Een hbo is niet voor niets een hbo en een mbo is niet voor niets een mbo. Er zijn keiharde verschillen tussen beide en dit moet behouden worden. Anders is er over een aantal jaren geen goede zorg meer te vinden omdat er geen inovatie van het beroep meer zal bestaan.

 14. Ik denk dat het belangrijk is dat je gebruik maakt van ieders kwaliteiten binnen een team en via persoonlijke plannen je kunt ontwikkelen, ongeacht hbo of mbo niveau. Ik ben zelf een hbo-er van de oude stempel en ik heb gemerkt dat hbo-ers wel sterker zijn in theorie als het bv gaat om zorgplannen maken. Vaak zijn ze ook meer vakinhoudelijk en overstijgend bezig, maar je kunt het niet zwart=wit stellen. Er heersen veel vooroordelen, men vond mij vaak wel erg handig voor een hbo-er. maar ik ben dan ook als verpleeghulp begonnen. Er zal veel met verschillende niveaus gewerkt gaan worden en dan is het belangrijk dat je elkaar waardeert en open staat om van elkaar te leren

 15. Ook ik wil hier graag even op reageren.
  Ik heb zelf de MBO-V opleiding gedaan en ben nog redelijk vers van de pers.
  In de praktijk zie je zoals jullie allemaal al zeggen weinig verschil.
  Wel vind ik dat HBO-ers zo zijn opgeleid dat ze kritischer naar dingen kijken en mee omgaan. want ja dat leer je op die opleiding. ook het management is een onderdeel waar je meer van leert.
  Maar vergeet niet dat de MBO-ers zich steeds meer ontwikkelen en deze taken zelf erbij leren. dus ook de MBO-ers kunnen kritisch kijken, reflecteren en bredeneren e.d.
  Als je er een verschil moet komen tussen de HBO-ers en de MBO-ers dan vind ik dat je de HBO-ers een specifieke functie moet geven.

 16. Ik denk dat het verschil vooral in de functie tot uiting moet komen. Voor hbo-ers zou dus een andere taakfunctie-omschrijving moeten zijn dan voor mbo-ers. In de praktijk is er vaak maar weinig verschil. Maar de hbo-er is opgeleid om meer en andere dingen te doen dan er nu uitkomt. Pas dan kan je ook verschillend gaan belonen. Er zouden dus meer hbo functies gecreeërd moeten worden, niet alleen bij de poli’s maar zeker ook op de verpleegafdelingen. …maar dat is al 20 jaar zo!

 17. Nou graag wil ook reageren hierop.
  Ik vind het echt de grootste onzin
  Hbo-v ers denken vaak dat ze meer zijn en daar kan ik mij rot aan ergeren.
  Ook mbo-ers denken kritisch, soms nog kritischer als HBO-v ers.
  Ook mbo-ers moeten net als HBO ers denken en kritisch zijn over de zorg.
  Het is erg makkelijk om te denken dat HBO- ers hoger dus ook beter opgeleid zijn.
  Ik vraag mij soms af wat een hbo er no meer geleerd wordt als een mbo-er want vaak is er totaal geen verschil te zien en kan je je afvragen wie de mbo en wie de hbo- er is.

 18. De handelingen aan bed verschillen inderdaad amper tussen niv.4 en niv.5. Ik doe nu zelf de HBO-V opleiding en merk dat er extra gekeken wordt naar de keuzes die je maakt. Je moet ze allemaal onderbouwen (het liefste met Evidence Based bewijs). Ook komen er tal van theorieën uit de kast om gedrag (van patiënten en ook van collegae) en de zorg in het algemeen te analyseren. Zo worden HBO-V-ers extra getraind om (zoals al is gezegd) kritisch te kijken naar de zorg. Al er een veel voorkomend probleem voordoet, wordt van een HBO-V-er verwacht dat hij richtlijnen schrijft voor een oplossing en deze implementeert op de afdeling. Ik weet niet in hoeverre MBO-V-ers dit doen..(?). Maar ik ben het er mee eens dat de verschillen duidelijker moeten worden.

 19. Graag wil ik hier op reageren. Ik zelf heb eerst de mbo-verpleegkunde gedaan. Nadat ik deze opleiding had gedaan, wou ik een opleiding doen waardoor ik ook meer ‘ovstijgend’ ben. Tijdens de hbo-v leer je dit.
  Als mbo-ver was ik erg praktisch ingesteld, nu leer ik om niet alles ‘zomaar’ te doen omdat anderen dat ook doen maar moet ik kritisch naar mijzelf kijken en naar de collega’s en werkvloer. Dit kan heel verhelderend werken voor iedereen. Het werken zelf zit weinig verschil in tussen mbo-v en hbo-v maar het verschil in denken is wel heel anders. Een hbo-ver kijkt meestal kritischer naar de zorg dan een mbo-ver.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.