Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Het voelt goed

Ik ben niet per se een ZZP-expert maar wel praktizerend en betrokken bij het beroep. En de door mijzelf opgelegde proefperiode van een jaar is net voorbij. Graag vertel ik over het werk als freelancer in de thuiszorg. 

Zo langzamerhand worden de contouren zichtbaar van wat het werk als ZZP’er inhoudt (eigen winkel), wat de leuke kanten zijn (echt contact met cliënten!), de minder leuke (veel uitzoeken van zaken), waar het naartoe moet (goede prijs/kwaliteit verhouding) en wat er allemaal nog moet gebeuren (netwerken). Eén ding weet ik zeker: Het voelt goed, ik heb de juiste keuze gemaakt en krijg steeds meer energie!

Hiervóór werkte ik ook in de thuiszorg. Tijdens het route-rijden voelde ik de druk van de tijd en de regels, hoewel mijn teammanager nooit iets zei over de alweer overschreden tijd. Maar steeds vaker kreeg ik het niet voor elkaar om zorg te leveren binnen de geplande indicatietijd. Zeker niet als ik de cliënt voor het eerst ontmoette en het even duurde voor ik voldoende informatie had om kwalitatief goede zorg te leveren.

Het ging me steeds meer tegen staan. Ik dacht steeds vaker: ‘Zou het niet fijn zijn om, zonder op de klok te kijken, iemand te helpen met het starten van de dag? En niet alleen gefocust te hoeven zijn op één onderdeel van het zorgproces?’ Ik wist het antwoord op deze vragen eigenlijk al want naast het 0-urencontract bij die ene thuiszorginstelling had ik een klein contract bij een andere, waarbij ik twee keer per week een PGB-cliënt drie uur bezocht. De overstap was daarom niet zo moeilijk.

En dus werk ik sinds maart 2009 via een bemiddelingsbureau en maak als zelfstandig verpleegkundige deel uit van twee teams die zorg bieden bij twee echtparen. Per 1 november 2009 heb ik het kleine contract bij de PGB-cliënt kunnen omzetten naar ZZP en per 1 januari 2010 heb ik mijn 0-urencontract bij de thuiszorg van de routes opgezegd.

Nu ben ik, belastingtechnisch gezien, helemaal ZZP’er: De proefperiode voorbij, klaar voor de echte maaltijd. Over zes weken meer over de eerste praktische zaken bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Ben jij ook ZZP’er geworden? Waar liep je in het begin tegenaan?

Wieke begon in maart 2009 voor zichzelf als zelfstandige zonder personeel (ZZP). Ze werkt sinds mei 2005 in de thuiszorg, en is vooral gericht op ouderen.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hoi Wieke,
  Min of meer toevallig kom ik op deze pagina terecht en jouw tekst tegen. Leuk om te lezen dat je als zelfstandige bezig bent en hoe je dat ervaart. Ik lees vaak dat mensen als zzp’er aan de slag gaan omdat ze bij een baas niet die aandacht en kwaliteit kunnen bieden die ze in huis hebben. Op zichzelf is dat eigenlijk heel triest; dat een organisatie geen gebruik weet te maken van de talenten van medewerkers én dat ze hun cliënten (o.a. daardoor) niet de maximale kwaliteit bieden. Jouw cliënten zijn wat dat betreft goed af. En bovendien ken ik jouw organisatorische kwaliteiten dus dat eigen baas zijn zal je vast en zeker lukken. In ieder geval wens ik je daar heel veel succes bij!
  Veel groeten,
  Frank van der Zanden

 3. Hallo Wieke,
  wat leuk om je relaas te lezen. Je bent een bewust zelfstandig zorgverlener geworden! Mag ik je wijzen op de website http://www.mijnkeurmerk.nl alwaar in 1 jaar tijd bijna 500 zelfstandige zorgverleners de weg hebben gevonden naar onafhankelijke kwaliteitsborging?
  Veel plezier en voldoening in je werk.
  Jaap van Alphen
  Secretaris Stichting Zelfstandig Ondernemend Zorgverlener (STIZOZ)

 4. Wat goed te lezen dat verzorgenden en verpleegkundigen voor zichzelf beginnen om zo meer aandacht te kunnen geven aan de clienten die dit heel hard nodig hebben. Vanuit die gedachte ben ik als ZZP-er een bijcholingsbureau begonnen, hier kunnen zelfstandigen scholen wanneer hen dit uitkomt.
  Ook geldt dat de bijscholing op maat is, wat je nodig hebt wordt aangeboden, dicht bij de deelnemers en luisteren wat zij willen. Het is voor mij ook een goede stap geweest om zo mijn werk te regelen. veel succes met de voortgang. Karin.

 5. Na mijn werk lang te hebben gecombineerd (administratieve baan bij middelbare school/klein contract bij de thuiszorg/beetje PGB), ben ik nu ruim 3 jaar aan het werk als ZZP-er. Dat bevalt me uitstekend! De meeste cliënten heb ik via mede-ZZP-ers/mond-op-mond reclame, maar ik werk ook wel voor een zorgbureau. Alleen de administratie/belasting en de verzekeringen vind ik lastig en duur. Het persoonlijke contact dat je met de cliënt hebt (je kiest voor elkaar) is voor mij de grootste stimulans geweest om voor mezelf te beginnen.

 6. Goedemiddag Wieke,
  Ik wens je heel veel succes, ikzelf, werk al meer dan 7 jaar, als zelfstandige in de zorg, via bemiddelingsbureau, en dat is een van de beste dingen, die ik ooit in mijn leven besloten heb, om als Zelfstandige in de zorg te gaan werken, ik zou nooit in vaste dienst willen. Dit bevalt heel erg goed.Tijd en aandacht voor je clienten, dat is voor mij nr. 1 in mijn werk. En niet tot op de minuut af bij een client zijn.

 7. Wat leuk om te lezen, Wieke. Het begint alweer te borrelen bij mij. Ik ben benieuwd naar de praktische zaken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Misschien weer eens iets afspreken.
  In ieder geval veel succes en blijf het volgen.
  Knap werk, Wieke.
  groeten,
  Thera Loeffen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.