Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe blijf ik als zzp’er deskundig?

Ook als zelfstandig werkende verpleegkundige wil ik op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied. Collega’s in dienstverband krijgen dat aangeboden, maar ik moet dat zelf uitzoeken. Nee, dat is niet vervelend. Integendeel!

Verpleegkundigen moeten, om kwalitatief goede zorg te geven, actief werken aan deskundigheidsbevordering en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen hun eigen vak.

Als je in dienstverband werkt zal je baas je hopelijk regelmatig bijscholingen aanbieden die je al dan niet vrijwillig kunt volgen. Als zzp’er dien je daar zelf voor te zorgen. Het prettige is nu dat ik helemaal zelf kan bepalen naar welke cursussen, symposia, bijscholingen, congressen en bijeenkomsten ik wil gaan. Ik laat me leiden door waar ik in de dagelijkse praktijk tegenaan loop en zoek daar een passende scholing bij. In de loop van mijn zzp’erschap heb ik heel wat uren aan mijn pc surfend doorgebracht en folders bestudeerd om een op maat gesneden pakket deskundigheidsbevordering te vinden.

Een kijkje in mijn portfolio van het afgelopen jaar:
– Vakliteratuur: voor mij is dit Nursing, deze ligt naast de bank op een tafeltje om tijdens tv-reclameblokken een artikel te lezen. Als ik meer wil weten over een bepaald onderwerp kan ik per e-mail een artikel uit het register opvragen, dit word je kosteloos toegezonden. (Je moet daarvoor wel abonnee zijn.)
– Abonnement op verschillende nieuwsbrieven: o.a. Nursing, V&VN, en Bijzijn. Het blijft vaak bij een quickscan maar af en toe ga ik er eens goed voor zitten.
– Bezoek aan Nursing Event met deelname aan het seminar ‘Palliatieve zorg: Mag het ietsje meer zijn?’
– Scholing naar aanleiding van concrete zaken waar ik tegenaan liep: ‘Het methodisch werken’ bij Agnes Räkers (BuroZes) met tevens de aanschaf van ‘De Handleiding Verpleegkundige Diagnostiek’ bij Elsevier Gezondheidszorg, een voorlichtingsavond over dementie voor met name familie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch en de cursus ‘Niet-Aangeboren Hersenletsel’ georganiseerd door Professionals in NAH.
– Bijeenkomsten georganiseerd door V&VN academie met als thema ‘Zelfstandigen in de zorg’, ‘Hoe regel ik excellente zorg voor mijn cliënten?’ en ‘Zorg rond het levenseinde’.

Inmiddels heb ik ook e-nursing, studeren via e-learning, ontdekt en ga ik de voorbehouden handeling ‘blaascatheterisatie bij de man’ opfrissen. Ik moet nog wel zien of hun bewering ‘Op ieder gewenst moment van de dag en op elk moment dat het u zelf uitkomt, kunt u nu online in uw eigen tempo uw kennis op peil houden’ mij inderdaad ertoe zet om de module binnen de gestelde termijn af te ronden.

Ben ik goed bezig? Om dat te toetsen maak ik gebruik van het kwaliteitsregister van V&VN: ‘Het Kwaliteitsregister is een eenvoudig en goedkoop hulpmiddel voor verpleegkundigen en verzorgenden om aan te tonen dat zij hun deskundigheid op peil houden en daarmee aan de eisen van de beroepsgroep voldoen.’ Als ik in dit tempo doorga en ik hou de verschillende ‘soorten’ punten in de gaten, dan ben ik deskundig!

Hoe blijf jíj een kwalitatief goede, vakbekwame verpleegkundige? Waar loop je tegenaan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.