Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoe de verpleegkundige in mij ontstond

In 2009 ben ik als zestienjarige begonnen met de opleiding verpleegkunde in Groningen. 2013 nadert en dat betekent nog een paar maanden voordat ik verpleegkundige ben.

Hoe de verpleegkundige in mij ontstond

Ik kan niet anders zeggen dan dat de tijd erg snel gegaan is, maar als ik terugkijk naar de afgelopen jaren heb ik wel ontzettend veel op verpleegkundig vak meegemaakt. Bij mijn ziekenhuisstages denk ik vooral aan het technische deel van mijn verpleegkundig handelen, ik heb geregeld de nadruk gelegd op de nadelen van de dynamiek en diversiteit op de afdeling, maar aan de andere kant geeft het je een boost in je verpleegkundig handelen. Er kwamen dagen voor dat ik een stuk of vijf verpleegtechnische handelingen aan het uitvoeren was.

Maar verpleegkunde is niet alleen katheteriseren, wonden verzorgen en infusen prikken. Gelukkig maar. Verpleegkunde is ook begeleiden, emotionele ondersteuning bieden. Op dat vlak ben ik vooral gegroeid buiten mijn stages om. Het vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis, een externe stage in de psychiatrie en een dag meelopen bij een dialysecentrum hebben mij laten zien dat verplegen ook anders kan, dat je een patiënt ook anders kunt zien. Dat een patiënt niet altijd een patiënt hoeft te zijn.

Mijn verpleegkundige hersenen zijn in de breedte gevormd in de schoolbanken maar het was voor mij ook nuttig om zelf de verdieping op te zoeken. Zo heb ik voor mijn eerste ziekenhuisstage (afdeling cardiologie) alle patiëntenfolders van de Hartstichting besteld en bestudeerd, duidelijker en patiëntgerichter kun je ze niet krijgen. Ook heb ik een aantal keer op de operatie- en endoscopiekamer gestaan. Hierdoor kon ik een onderzoek/operatie haarfijn uitleggen, en alle waaromvragen beantwoorden. Het lezen van psychologische en medische boeken heb ik ook als prettig ervaren. Het is interessant om te lezen hoe een andere discipline tegen een onderwerp aankijkt.

De komende weken ga ik mij bezighouden met mijn eindscriptie, in januari hoop ik theoretisch af te studeren. Voor nu sluit ik mijn blog af in het kader van mijn titel: Hoe is de ‘verpleegkunde’ in jou ontstaan?

Quinten Manuel is vierdejaars mbo-v.

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

2 REACTIES

  1. Lang geleden, als 17 jarige, werd ik met vallen en opstaan verpleegkundige. Heel veel vallen! Als ik nu 33 jaar (help! waar blijft de tijd!) later terug kijk zie ik dat je nooit “af” bent als verpleegkundige. Er is nog altijd zoveel meer bij te leren. Dat maakt het zo interessant: blijf leren!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.