Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoe je een stage voorbereidt!

Voor veel studentverpleegkundigen begint bijna de stage. Een stage is altijd spannend en je kijkt er altijd naar uit, dat geldt tenminste voor mijn klasgenoten en mij. Ik neem aan dat veel medestudenten dat ook zo ondervinden. Je kunt eindelijk de theorie toepassen in de praktijk, maar hoe pak je alles het beste aan? Uiteraard heb je de standaardtips, maar vanuit eigen ervaring zal ik ook wat tips geven.

Op school
Op school zal je ongetwijfeld een stagevoorbereiding hebben gehad. Op mijn school gaat dit volgens een werkplan waarin je per week beschrijft wat je wilt leren en welke opdrachten je gaat maken. De onderliggende gedachte hiervan is dat je hierop kunt terugvallen tijdens je stage. Maar in de praktijk merkte ik dat ik geen werkplan gebruik (moet wel, dus leerdoel voor mijn volgende stage). Ik liet liever de stage op mij afkomen en tot nu toe is dat eigenlijk altijd wel goed gegaan.

Voorlichting geven
Als je in het ziekenhuis stage zult lopen, dan krijg je veel te maken met voorlichting geven aan de patiënt (GVO). Om dat goed te doen moet je zelf ook het een en ander weten over het onderwerp want de patiënt moet het uiteraard begrijpen. Een tip die ik je wil meegeven is patiëntenfolders bestellen bij een patiëntenvereniging! Ik deed dit bij de Hartstichting (ik liep stage bij cardiologie) en kreeg een paar dagen later een doos vol met folders over cardiale aandoeningen in begrijpelijke taal. Dit is erg handig om te bestuderen, want voor een voorlichting is dit ideaal. Patiëntenverenigingen verzenden deze folders vaak gratis, maar een donatie is wel zo netjes lijkt mij.

Meer dan verpleegkunde
Ik merkte dat de praktijk anders uitpakte dan dat ik van tevoren dacht, zo benaderde ik mijn stage alleen vanuit de verpleegkunde (logisch natuurlijk). In de praktijk zijn er echter meer disciplines, zoals fysiotherapie, logopedie, voedingassistenten, coassistenten, arts-assistenten, labmedewerkers en natuurlijk artsen. Het is handig om te weten wat hun beroep inhoudt, zo wist ik eerst niet wat het verschil was tussen een ergo- en een fysiotherapeut. Ook is het handig om te weten bij wie je kunt aankloppen als je vragen hebt. Denk bijvoorbeeld aan een diëtiste die wel eens in consult kan komen bij een patiënt met ondervoeding. Ik schrok best wel toen ik al die verschillende medewerkers op de afdeling zag lopen.

Dynamiek en structuur van de opleiding
De eerste weken zijn altijd even wennen. Het is een beetje de kat uit de boom kijken, maar probeer in die weken de structuur van de afdeling te herkennen en de rol van jou als leerling-verpleegkundige op de afdeling. Alles gaat, vooral in de ochtend, als een sneltrein. Maar ook in deze uren is er structuur te vinden. Neem bijvoorbeeld het medicatierondje, dit is een prima moment om als stagiair de controles van de vitale functies te doen. Je zult ook zien dat de voedingassistente het eten voor de patiënt brengt en ophaalt. Soms wil je graag weten of een patiënt wel alles heeft opgegeten, dus zorg ervoor dat je voor het voedingsrondje bent geweest om nog even te checken, want niet alle patiënten kunnen goed communiceren.

Notities maken
Een notitieblokje of een papiertje zijn een belangrijk hulpmiddel tijdens je stage. Hier kun je alles opschrijven wat je nodig hebt voor de rapportage, maar ook een planning kun je hier op kwijt. Ik heb zelf drie weken vakantie voordat mijn stage begint, maar tot die tijd kan ik mij nog rustig voorbereiden. Voor de studenten die nu al de praktijk in gaan wens ik veel plezier en een leerzame stage toe!

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.