Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Hoe moeilijk kan het zijn?

Hoe moeilijk kan het zijn? Soms zit je op de bank televisie te kijken en dan zie je iets op je vakgebied waar je niets van begrijpt.
Hoe moeilijk kan het zijn?

Gisteravond nog bij Goede Tijden Slechte Tijden. Een van de personages heeft lymfeklierkanker en wordt behandeld. Een stamceltransplantatie legt zijn immuunsysteem stil. Gevolg: hij moet “in quarantaine”. Bezoekers moeten zich ‘desinfecteren’. Je ziet zijn vriendin in een ziekenhuisoverall (zonder mondmasker!) naar binnen gaan nadat ze 5 seconden haar handen heeft ‘gedesinfecteerd’.

Vervolgens komt na een minuut de dokter binnen in zijn witte ziekenhuisjas, geen beschermende kleding, status in de hand en dan gaat deze man vertellen hoe belangrijk het is dat het personage niet de kamer verlaat omdat hij anders grote risico’s op infecties loopt…. Zeker nooit van de WIP richtlijn beschermende isolatie gehoord?!

Als je dan toch zo’n nauwelijks geloofwaardig script schrijft, zorg dan in ieder geval dat de feiten kloppen!

Kijk, als  in een jeugdfilm als Pietje Bell 2,  meester Ster met een astma exacerbatie het ziekenhuis  wordt binnengebracht aan het infuus, dan is het voor de – vaak wat jongere – kijker al dramatisch genoeg. Wie ziet dan dat  met een infuusfles zonder beluchter je niks hebt aan een infuus?!

Soms denk ik als ik dat soort zaken
zie, ook even terug aan praktijkvoorbeelden, die eigenlijk te dom zijn voor woorden. Recent nog aan een apotheker die mij belt omdat een huisarts hem een recept heeft gestuurd voor dormicum. De apotheker leest voor: ‘ampullen van 1 ml, dosis 10ml per keer’ En ook nog ‘voor intraveneuze toediening’! Los van het feit dat er bij de client geen sprake is van een palliatieve sedatie, is zo’n voorschrift natuurlijk ook absoluut onduidelijk en onlogisch.

Ook  de media (en die zouden het beter moeten weten) gaat vaak over de schreef. Zo wordt de term verpleger vaak ten onrechte gebruikt, omdat het over een verpleegkundige gaat. Een opleiding tot verpleger heb ik nog niet kunnen vinden, wel natuurlijk de opleiding tot verpleegkundige.

Maar goed, als zelfs een website als TKMST, die scholieren adviseert bij studie- en beroepskeuze, de term ‘verpleger’ misbruikt, dan snap ik wel dat hier onduidelijkheid over bestaat. Maar toch: verpleegkundige is een artikel-3-van-de-wet-BIG-beroep, en dus is gebruik van de titel verpleegkundige wettelijk beschermd. Je moet het beestje wel bij de goede naam noemen, toch?!

Je noemt een Siberische kat toch ook geen straatkat?!

5 REACTIES

  1. Ik kijk sowieso niet naar GTST en kan dus niet meepraten over de weergave zoals door Jos geschetst. Het zal waar zijn maar of we voortaan alles evidenced based moeten doorlichten gaat mij te ver.Ik kan me voorstellen dat de schrijver probeert de ernst van de situatie te schetsen en het hier niet om een voorlichtings- of instructiefilm voor a.s. verpleegkundigen gaat. Mogelijk geniet je gewoon van de dynamiek van de serie en houdt het daarbij want daar is hij ook voor bedoeld. Mogelijk dat er bij MAX wel programma’s zijn die de waarheid dicht benaderen ipv GTST dan kun je daar mogelijk een of meerdere fouten ontdekken.Een andere tip; kijk er niet meer naar.

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi ook om te zien hoe er in die series met knikkende ellebogen gereanimeerd wordt of het ontluchten van een spuit waarbij een flink deel van de inhoud op het plafond terecht komt….
    Om maar niet te spreken van de verbale blunders die uitgesproken worden..
    Vroeger had je Med. Centrum West, was bedoeld als drama-ziekenhuisserie. Door dit soort missers kwam het bij mij over als een comedy serie… Ik heb af en toe blauw gelegen…

  4. Heleen, het mooie van de Nederlandse taal is dat de term verpleegkundige onzijdig is, en dus zowel voor mannen als vrouwen gebruikt kan worden. Verplegers en verpleegsters hebben dus niet de opleiding gevolgd die de door art 3 van de wet BIG beschermde titel van verpleegkundige mogen gebruiken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.