Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe plan je het onverwachte?

Door gladde stoepen en straten zijn de afgelopen dagen veel mensen met botbreuken in het ziekenhuis beland. Met de aankondiging van winterweer, stonden spoedeisende hulpen overal op scherp.

Ik ken het. Als weer omslaat of feestdagen aanbreken, neemt bij ons het aantal spoedopnames toe. Longpatiënten kunnen niet tegen plotselinge koude of hitte en raken ontregeld. Als seizoenen wisselen en griep aanbreekt, wordt het ook drukker bij ons. Als de telefoon rinkelt, kun je er donder op zeggen dat er ‘een pneumonie’ moet worden opgenomen.

Maar soms, soms staan we voor een raadsel. Soms regent het gewoon plotseling  opnames. Soms hangen bijvoorbeeld longembolieën in de lucht. En die zijn niet besmettelijk, weet ik. Maar soms is het kennelijk bloedstollend weer buiten. Soms sterft er tijden lang helemaal niemand op mijn afdeling. Soms gaan ze bij bosjes. Alsof wreed lot een blik heeft opengetrokken en zegt: ‘Ik ben nu tóch bezig’.

Op sneeuwduinen kun je je voorbereiden. Dan weet je dat de afdeling orthopedie meer personeel kan gebruiken. Met oud en nieuw is bekend dat oogziekenhuizen het drukker hebben. Maar hoe bereid je je voor op het onzichtbare? Hoe plan je op een longafdeling?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.