Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoezo warm?!

Vijfhonderd meer mensen overleden door de hitte. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat uitgewezen.

‘Het zijn niet alleen de mussen die van het dak vallen’. Het is al jaren een nieuwsitem: als het warm is , dan lees je op een gegeven moment in de krant en online dat de hitte vooral ouderen het leven zou kosten. Vooral nu we in Nederland ‘zuchten’ onder een hittegolf, is er veel aandacht voor de effecten van hoge temperaturen op lichaam (en geest). Een nationaal hitteplan is in 2007 door de overheid opgesteld om aan te geven hoe we ons moeten gedragen.

Ik werd van de week door een bekende aangesproken: ‘Is dat nou echt zo, dat er veel ouderen door de warmte overlijden?’ Ja en nee. Hitte draagt ertoe bij dat het sterftecijfer oploopt. Als je al een broze gezondheid hebt, en geen voorzorgsmaatregelen neemt (zoals meer drinken en de schaduw opzoeken), dan loop je meer risico. Maar als je rekening houdt met de tropische temperaturen, dan valt het nog wel mee, toch?

De mensen bij wie ik thuis zorg verleen
, hebben allemaal de regels goed in acht genomen. Veel schaduw, goed drinken (‘vooral veel bouillon broeder’) en de ventilatoren draaien overuren. Alleen onder een dekbedhoes slapen, of toch maar een airco aangeschaft voor de slaapkamer.

Anders is het in verpleeg- en verzorgingshuizen. Airconditioning in instellingen is meestal beperkt tot de ruimte waar de servers van het computernetwerk staan. Hier wordt nog veel gepuft en geklaagd: ‘Maar als je rustig blijft zitten, en op tijd wat drinkt, valt het ook wel mee’. Mijn moeder wist ook nog iets te vertellen over de zomer van 1947, die tot de warmste van de afgelopen eeuw kan worden gerekend.

Van mij mag het best
een paar graadjes minder, maar goed: er ligt nog een gat tussen de gemiddelde zomertemperatuur van 22 graden en de Brabantse pieken van 32 (of meer) graden….

Hoe gaan jullie om met de warmte?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is gewoon van belang veel drinken aan te bieden ook de mensen die altijd maar 1 glaasje willen toch een extra voorzetten. Dan aansporen om het toch op te drinken. Of exrtra lekkere dingen halen, waterijsjes bijvoorbeeld. Verder schaduw opzoeken en vooral de gordijnen dicht houden, zodat de zon het minst binnnen komen kan. Meer kunnen we helaas niet doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.