Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Honderdduizend banen op de tocht

Het worden barre tijden in de zorg.
Honderdduizend banen op de tocht

Bij ongewijzigd kabinetsbeleid verdwijnen er in de komende jaren om en nabij de 100.000 banen in de thuiszorg!

Om te beginnen: de huishoudelijke hulp die via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) enkele jaren terug bij de gemeentes is terecht gekomen. Een afbraakbeleid waarbij de uurlonen stevig daalden en waarbij voor de organisaties geen droog brood meer te verdienen was, wordt nog meer uitgekleed. Over enkele jaren is de huishoudelijke hulp alleen nog maar beschikbaar voor mensen die het kunnen betalen, en staan tienduizenden hulpen in de huishouding en alfahulpen op straat!

Dan de ontkoppeling van de verpleging en de verzorging in de thuiszorg en het verdwijnen van de begeleiding uit de AWBZ. Het nut daarvan heeft nog niemand op vakinhoudelijke gronden kunnen aantonen. Ja, de verzorging gaat naar de gemeentes. Eerst 25% korten en dan het budget overhevelen naar de gemeentes. Geen geoormerkt geld, maar een bedrag ineens. Dat betekent dat de verzorging van een  recht, nu een voorziening is geworden. En als dat geld op is, dan is er ook geen voorziening meer.

Voorzichtige berekeningen tonen aan dat het hier gaat om ruim 40.000 banen. Opgeteld met de gevolgen van de uitkleding van de hulp in de huishouding gaat het op bijna 100.000 banen.

Maar: geen enkel actualiteitenprogramma die met dit nieuws begint. Ja, 2000 banen bij ING weg. Daarvoor worden de camerateams wel naar het hoofdkantoor gestuurd, worden bezorgde werknemers geïnterviewd en wordt er schande gesproken!

Het wordt tijd voor de barricades!
Niet zoals de Abvakabofnv dat doet, maar door het bundelen van de krachten met cliëntenorganisaties, vakbonden  en andere belangenorganisaties.
Het heeft namelijk erg weinig nut om extra geld voor de wijkverpleegkundigen uit te trekken als het hele stelsel van de zorg een te kleine en wankele basis krijgt. En, kijk, ik word op mijn  wenken bediend!

Het wordt tijd voor de regering om nog een keer ‘Sorry!’ te zeggen en plannen aan te passen!

8 REACTIES

 1. De grote en logge instanties moeten uit elkaar. Subsidie voor goede zorg en marktwerking voor huishoudelijke hulp. Als sinds 1994 werken wij landelijk en bieden huishoudelijke hulp tegen veel gustigere tarieven dan de thuiszorg doet. Maar de markt zit op slot en zo verdwijnt veel geld in de organsiatie en komt niet bij de specialistische zorg. homeworks.nl. Wij merken dat veel huishoudelijke hulpen de overstap maken naar ons omdat het wel gewoon mogelijk is.

 2. Lees alle reacties
 3. En toch …. we vragen erom.
  Alles moet maar kunnen, best of the best voor ‘onze’ patienten/clienten/zorgvragers. De ene vernieuwing is amper achter de rug of de volgende alweer onderweg.
  De klant is koning, maar wij zouden keizer moeten zijn …

 4. Ja, het wordt er niet beter op.
  Hier zou een beroepsvereniging op zijn plaats zijn,maar het blijft een marginale vakbondkwestie.Nu 91 is geen beroepsvereniging.soort van vakbiondstjl.
  Niemand is verplicht lid te zijn van deze club om als professional te werken,bijv. Dus is alles verspreid over diverse vakbonden of soortgelijke.
  En ja, verpleegkundigen en verzorgende vormen een respressieve tolerantiegroep.Eventjes protesteren en daarna er weer tegenaan alsof er niets is gebeurd.
  Je kwijgt ze elke kant uit en je kunt ze gemakkelijk tegen elkaar uitspelen..wie mag pillen delen, wie mag spuiten,wie mag niet ..etc etc.
  Ze maken hun eigen beroepsprofiel terwijl ze gewoon afhankelijk zijn als werknemer en niet meer bevoegdheid hebben dan de gewone Nederlander.
  De werkgevers hoeven gewoon maar af te wachten of komen die soms met profieleisen?
  Alom bekend: eem gleoiend warm hart bij de bevolking, maar kom niet om geld want dan ben je niet zo belangrijk meer.
  Dit kabinet bezuinigt aan de verkeerde kant.
  Bezuinigt op de directe zorg en laat de giga-uitgaven aan niet renderende salarissen en uitgaven onverlet.
  Dat kost dus een decennium om dit weer in proporties te krijgen als hier aan gesleuteld moet worden.
  In de tussentijd betalen de directe zorg en de werkers binnen die zorg de rekening.
  Ook gemeenten worden nu voor het blok gezet, die moeten dus straks hun eigen extra inkomsten gaan genereren->lastenverhoging.Van WOZ tot bekeuringen.
  Ook opdelen van handelen maakt de zorg erg bizar..de ene mag praten, de ander alleen maar doen en weer een ander alleen maar kijken..maar wel allen veel papierwerk want alles moet verantwoord worden(…)
  Begeleiding en zorg zijn 2 verschillende dingen..ja, hoe zot kun je zijn…
  het wordt er zo niet beter op.Een een dagje protest helpt niet- die verzorgenden en verpleeglundigen gaan vanzelf toch weer aan de slag als je het ppot stijf houdt..
  Je hoeft alleen maar te zeggen dat hun gedoe ten koste van de clienten gaat…
  Dus wordt het tijd dat ze hun clienten “activeren”, die zullen het goed moeten gaan merken, net als reizigers bij de NS en vuilnisophaaldiensten.

 5. Werk zelf in de zorg als verzorgende.
  Stel je eens voor hoeveel ww uitkeringen uitbetaald moeten worden.
  Deze regering weet van niets, de ene niet goed doorgerekende beslissing na de andere.
  Zou heel graag de zorg uit willen, hoop niet dat dit doorgaat.
  Helaas weten de meeste van mijn collega’s van niets.

 6. Siska, ik heb geen enkele behoefte om met een vakbond die ‘resultaten’ presenteert als succesverhaal en die bij nadere beschouwing bijna allemaal in de CAO al zijn geregeld, geassocieerd te worden! Verder kan ik nog wel allerlei vervelende dingen gaan roepen over de cynische ondertoon van je reactie, maar daar hou ik me maar even voor in.
  Denise, NU91 is niet in slaap geweest, hanteren alleen een andere koers.

 7. goh, broeder, wil je echt de barricades op met de uitgedunde cliëntenorganisaties die door de bezuinigingen van vorige kabinet geen enkel slagkracht meer hebben en afhankelijk zijn van werkgevers en verzekeraars en nauwelijks nog contact hebben met hun achterban? En wil je dan echt zonder de bond die de meeste leden heeft in de VVT en rest zorg actie gaan voeren? En hoe zie je dat actie voeren dan voor je? laat me raden: gezellig onder de bestuurstafels en in de achterkamertjes? Kom op,Broeder! Als je nog niet ziet dat dat niet gaat werken dan is de zorg en iedereen die er afhankelijk van is of in werkzaam is echt verloren! Heel veel mensen in de zorg zijn gelukkig echt actie bereid, dus Jos kom eens kennis maken en kom bijvoorbeeld 27 november naar de jaarbeurs in Utrecht om met honderden werkers uit de thuiszorgmedewerkers de stem van de Thuiszorg te laten horen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.