Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Huilbaby’s

In mijn twee jaar werkervaring op de kinderafdeling heb ik al behoorlijk wat huilbaby’s verpleegd. Sterker nog, ik heb de indruk dat het er de laatste tijd steeds meer worden! Al eerder schreef ik over de drie R-en van rust, reinheid en regelmaat.

Deze week was flinke onenigheid over de nieuwe richtlijn die een eenduidig beleid bij huilbaby’s moest bewerkstelligen.

Het invoeren van een kookwekker werd voorgesteld met de bedoeling dat de ouders hiermee de tijd konden bijhouden van het huilen van het kind. Ouders ervaren vijf minuten huilen heel snel als ‘een kwartier’. Het is moeilijk objectief te blijven wanneer je eigen kind in groot verdriet verkeert. Het is wel jóuw kind.

Het invoeren van een kookwekker was echter uit den boze, volgens psychologen van het NIP: ‘Met het opnemen van de tijd zou je kinderen onnodig lang laten huilen’. En dat zou niet goed zijn op de langere termijn. Het kind zou een gevoel van veiligheid en geborgenheid (kunnen) missen.

Toch snap ik wel wat Ria Blom, wijkverpleegkundige en expert op het gebied van huilbaby’s, bedoelt. De beleving van ouders is vaak iets anders dan de feiten. Ik merk het ook wanneer huilbaby’s zich op de afdeling presenteren. Het verhaal van de ouders is vaak ellende: één en al huilen.

Er zijn ouders die met hele dagboeken en schema’s komen aanzetten. Ook wij houden tijdens een opname een huildagboekje bij om het huilen in kaart te brengen. Met als groot verschil dat wij, verpleegkundigen, er objectief instappen. Wij vinden niks en observeren. Wij zijn niet uitgeput door nachten troostend met een huilend kind op de arm te zitten en denken niet bij het eerste huiltje: gaat ‘ie weer…

Soms is er iets medisch aan de hand, maar vaak zijn ouders zo uitgeput dat het ritme totaal weg is: ze pakken het kind snel op als het huilt: want dan is ie tenminste stil. Heel begrijpelijk natuurlijk. Ik denk ook dat dát het is, wat Ria Blom duidelijk probeert te maken met haar kookwekker-idee.

10 REACTIES

 1. Vanuit een alternatieve invalshoek zou je ook kunnen aannemen dat de baby in een verkeerd lijf zit. De volwassen persoon in het lichaam van de baby wil daar helemaal niet zijn en voelt zich onprettig. Dat uit zich in huilbuien en frustraties. Vertel de baby dat je het begript en dat daar even niets aan te doen is, en dat hij/zij het maar moet accepteren. Wie gaat de uitdaging aan?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben kinderverpleegkundige en heb zelf een huilbaby gehad.
  de 3 r”s hadden geen effect.
  Alleen de tijd hielp na 5 maanden was het over.
  Het was een enorme zware tijd en iedereen dacht het beter te weten.
  Sommige kinderen huilen zonder oorzaak en het gaat uiteindelijk vanzelf weer over.

 4. nou Josh, als het kind ‘echt’ een huilbaby is, is een opname soms noodzakelijk. Als is het alleen al om de doodvermoeide ouders wat rust te gunnen. Ik bij ons op de afdeling wel eens meegemaakt dat een kind voor een week of langer opgenomen werd. En in al die gevallen was het ook erg nodig. Voor ouders en kind.

 5. Wat mij altijd opvalt aan de opname van huilbaby’s is dat ouders helemaal niet komen voor opvoedkundige tips en meer structuur (RRR), maar dat het bij hen eigenlijk alleen maar gaat om de medische reden van het huilen te achterhalen. Vaak zijn de ouders dan ook teleurgesteld als blijkt dat er in het ziekenhuis helemaal geen onderzoeken worden gedaan, maar dat er alleen maar geobserveerd wordt.
  Ben wel van mening dat er momenteel te snel kinderen opgenomen worden en prijs daarom ook Rijnstate (Arnhem) die de huilbaby’s 9en ouders)in principe alleen maar poliklinisch bij staan.

 6. Ik kan me helemaal voorstellen dat 5 minuten huilen voor ouders erg veel lijkt, en het kan dan inderdaad helpen een kookwekker te zetten. Ook ik vind dat de 3 R’s belangrijk blijven.
  Als het kind echt blijft huilen en er medisch gezien zo niet iets gevonden wordt dat kan het soms helpen om een bezoekje te brengen aan een osteopaat. Zelf heb ik 3 kinderen gezien waarbij na 1 of meerdere bezoeken een wereld van verschil was ontstaan. Een huilbaby was ineens een vrolijke goedlachse baby!

 7. Ik kan me helemaal voorstellen dat 5 minuten huilen voor ouders erg veel lijkt, en het kan dan inderdaad helpen een kookwekker te zetten. Ook ik vind dat de 3 R’s belangrijk blijven.
  Als het kind echt blijft huilen en er medisch gezien zo niet iets gevonden wordt dat kan het soms helpen om een bezoekje te brengen aan een osteopaat. Zelf heb ik 3 kinderen gezien waarbij na 1 of meerdere bezoeken een wereld van verschil was ontstaan. Een huilbaby was ineens een vrolijke goedlachse baby!

 8. Je kunt kleine kinderen misschien niet verwennen, maar zeker wel gewennen.Zoals anderen ook al aangeven in hun reactie…kinderen huilen soms als er iets verandert(bv in bed leggen). Als ze de tijd hebben gehad om aan de verandering te wennen en ze blijven huilen, dan pak je het kindje op, zodat het veiligheid en troost ervaart.Maar als het gaat huilen en het wordt direct weer opgepakt, dan leert het ook dat huilen oppakken als gevolg heeft. Bovendien blijf je het kindje dan steeds weer prikkelen.Als verpleegkundige en moeder van twee huilbaby’s weet ik dat het moeilijk is een poosje af te wachten wat er gebeurd, ik voelde me soms ook een slechte moeder als ik mijn kinderen even liet huilen, maar de drie R’s blijven echt gelden,trouwens niet alleen bij baby’s is conseqeunt zijn goed en duidelijk. Een hulpmiddel als een timer of even een ommetje maken van een paar minuten kan voor de moeder helpen om de eerste huilminuten door te komen. Het hielp mij ook.
  Het is trouwens wel heel belangrijk alle medische problemen (bv allergie ,ook bij borstvoeding) goed in de gaten te houden en zn te laten behandelen.
  Alles wat de kinderen minder prikkelt scheelt.
  Groetjes
  Irene

 9. het gebruik van een gewone klok of horloge werkt ook prima! onze dochter was geen huilbaby maar huilde bijna altijd als ze in bed gelegd werd. RRR toegepast en 5 minuten huilen mag, daarna pas evt. actie ondernemen heeft ons genoeg geboden om die periode goed door te komen. opmerkelijk bij ons was dat ze in 9 van de 10 gevallen sliep binnen 5 minuten. sterkte voor degene bij wie de situatie anders is!

 10. Het klopt helemaal wat je zegt Noortje. Tuurlijk is het niet goed om op basis van een kookwekker te beslissen of je wel of niet naar je kindje moet gaan als het huilt, maar het is voor ouders vaak een hulpmiddel om in te zien dat 2 minuten soms al 15 minuten lijken. Door een kookwekker gaan ze inzien dat een kindje soms na 5 (echte) minuten huilen in slaap valt en dus niet perse getroost hoeft te worden (vaak is er dan ook niets aan de hand). Er zijn kinderen die het even ‘nodig’ hebben om te huilen voordat ze in slaap vallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.