Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hulp in nood

Rijd je langs een ongeval, dan kijk je als verpleegkundig altijd even of je hulp nodig is, toch!?

Of denk je, als er voldoende mensen om heen staan, dat jouw hulp niet nodig is en rij je snel door? Als je een ongeval ziet gebeuren is het natuurlijk simpel. Je bent de eerste hulpverlener ter plaatse en je gaat aan de slag. Je hebt een morele plicht tot hulpverlening, en er is ook een wetsartikel die bepaalt wanneer je hulp moet verlenen.

Als de mannen en vrouwen van 1-1-2 ter plaatse zijn, rij ik sowieso door. Zijn die er nog niet, dan heb ik in ieder geval altijd de pretentie eerst even de kwaliteit van de hulpverlening te checken voordat ik besluit al dan niet door te rijden. Een eigenwijs mens, jawel, maar aan de andere kant ben ik niet voor niks instructeur Eerste Hulp, toch?!

Recent zijn er meer mogelijkheden gekomen om geattendeerd te worden op noodgevallen. Zo is er een app I am Florence (what’s in a name?!) die artsen en verpleegkundigen alarmeert als er een noodgeval is in de buurt. Dit systeem bevindt zich nog in de testfase.

Wat al wel werkt is AED Alert, een 112 meldkamer burgerhulpsysteem. Je meldt je via de website aan, en je krijgt een sms-je als je hulp bij een reanimatie in een straal van enkele honderden meters nodig is.

De afgelopen anderhalve maand heb ik twee sms’jes gehad. Een keer was ik in het buitenland, en de andere keer had ik al in de gaten dat er iets aan de hand was, want de ambulances stopten midden in de nacht verderop in de straat. Er was al iemand via een AED Alert gearriveerd om de reanimatie te starten waarna de ambulancebroeders het konden overnemen.

Het zal ons verpleegkundigen en verzorgenden ongetwijfeld in het bloed zitten, dat hulp willen verlenen. Zelfs op je vrije dag, bij nacht en ontij, 365 (of 366) dagen per jaar. En dan is de moderne techniek een prima hulpmiddel.

Mijn smartphone ligt 24 uur per dag
onder handbereik, want je weet maar nooit….

Wat doe jij als ergens je hulp nodig is?

1 REACTIE

  1. Toevallig heb ik gisteren eerste hulp verleend bij een ongeval vlak bij mijn huis. Er waren wat mensen daar al dus ik reed eerst door, maar iets zei me dat ik tóch terugmoest dus dit maar gedaan. Maar goed ook, want een van de slachtoffers was niet aanspreekbaar en slecht er aan toe. Hij kreeg nog geen hulp dus mijn hulp was ook gewenst.
    Maar als er al genoeg mensen zijn / ambu er is, dan rijd ik door.
    Verder heb ik ook geen app op mijn smartphone staan

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.