Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Hydrocolloïd versus schuimverband

Binnen de wondzorg volgen de ontwikkelingen en trends elkaar snel op. Maar zijn die nieuwe producten ook echt nodig en bieden ze ook daadwerkelijk de voordelen waar we op zitten te wachten?

Zo zijn er de laatste jaren veel nieuwe producten ontwikkeld op het gebied
van het herstellen van de bacteriële balans, zoals zilver, honing, jodium en PHMB preparaten. En beheersing van de Matrix Metallo Proteasen (MMP’s) . Als je vervolgens de werkingsmechanismen van deze producten bestudeert, dan zie je dat ze vaak berusten op het absorberen van vocht en het creëren van een zuur milieu. We weten dat bacteriën zich in een zuur milieu niet kunnen vermenigvuldigen, en als de bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen verwijder je deze met het verband waarin de bacteriën zijn opgevangen en kan het lichaam zich herstellen.
De daadwerkelijke oorzaak van een overmaat aan MMP’s is nog niet vast te stellen. Dus zonder een duidelijke oorzaak is een behandeling ook niet optimaal in te zetten. Er zijn theoriën die stellen dat de oorzaak ligt in de verlengde inflammatoire fase, maar ook dat de oorzaak zou kunnen liggen in de biofilm die sommige wondbodems bedekken.

Het hydrocolloïd is een van de eerste verbanden die op de markt is gebracht om een vochtig wondmilieu te creëren. Dit verband is helaas van de markt gedreven ten gunste van de schuimverbanden. Als we collega’s vragen waarom dit zo is, dan krijg je vaak het antwoord dat het hydrocolloïd stinkt, de omgeving verweekt en niet lang kan blijven zitten als het beslag te dik is. Het schuimverband kan meer vocht opnemen en verdampen. Maar dat is dan ook het enige wat het schuimverband doet! Onze oude vertrouwde hydrocolloïd creëert ook dat zure milieu en is zeer effectief om te debrideren van niet al te dikke lagen niet-vitaal weefsel. In vergelijking met schuimverband excelleert het hydrocolloïd hierin.

Okee, natuurlijk heeft hydrocolloïd verband nadelen: de geur bij verwijdering van het verband is vreselijk en het verweekt de wondomgeving, maar het product wint altijd in effectiviteit. De onaangename geur komt door het zure milieu en de werking van het verband met het wondbed. Het hydrocolloïd vormt een gelei waarin de resten zitten van het gedebrideerde niet-vitale weefsel. Je kunt het wondbed pas optimaal beoordelen als je het gereinigd hebt, pas dan weet je of de geur vanuit het wondbed komt of van de werking van het verband. En wat betreft de kritiek over de verweking van de wondomgeving het volgende: de wondomgeving moet je altijd beschermen met een filmlaag onder het verband, en dan zul je zien dat de omgeving intact blijft. En de effectiviteit van deze behandeling is dan groot.

Ik jou willen uitdagen om ook weer eens een hydrocolloïd te gebruiken en de ervaring met me te delen op deze blog!

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. @ Henri,
  Dank je voor je reactie. Dat zou ik ook graag willen, maar dan moet je (binnen een ziekenhuis zeker) ook de medewerking van de artsen hebben. Ben bezig met mezelf te profileren als mogelijke kandidaat… en een brief geschreven over mijn intenties.
  Hopenlijk komt hier wat uit.
  jacq.

 3. @ Arne, goed te horen dat de waarde van de hydrocolloid op meerdere plekken wordt gezien
  @ jacq Je opmerking is wat inderdaad vaak wordt teruggegeven, maar als je collega s aanspreekt op het werkingsmechanisme van het product valt men vaak stil 😉
  enne; gewoon de opleiding tot NP doen en specialiseren in wondzorg, het is een prachtig onderdeel van de gezondheidszorg
  Als jullie of andere lezers ideeen hebben of graag iets over lezen of mijn mening willen weten; laat dan een berichtje achter, dan kan ik hier in een blog op terug komen,
  Henri

 4. Bij mij op de afdeling (chirurgie)zijn er weinig hydrocolloid verbanen aanwezig. Men dacht dat schuimverbanden beter waren. Mijn ervaring is dat een hydrocolloid een soort ‘snotje’ wordt als je het lang laat zitten. Niet altijd prettig om te zien voor de patient. en de schuimverbanden zouden goed kleven, en geen allergische reacties geven: toch niet waar gebleken. de schuimverbanden laten vaak los, en allergische reacties heb ik gezien.
  Maar waar ik het meest last van heb zijn ‘beestjes’ die het verband lostrekken om er even onder te spieken hoe het met de wondgenezing staat, en je dus een uurtje later op attenderen dat de wond open ligt… (de ‘beestjes’zijn artsen die alles willen zien, en het liefst de hele dag of in ieder geval iedere dag)
  Van ellende doe ik dan maar absorberende verbanden op de wond, in combinatie met een alginaat.
  Oh, ja, ik zou graag N.P. wond en decubituszorg willen worden, maar dat is wat anders.
  jacq.

 5. Ik gebruik juist bewust heel veel een hydrocolloïd. Merk dat dit nog steeds zeer effectief is. Met name bij wonden waarbij veel absorberende verbanden gazen zijn gebruikt, helaas zie je dit nog veel. Zou goed zijn om meer wondverpleegkundigen in te zetten. Er wordt nu te veel over gediscussieerd waarbij veel “onzin” en achterhaalde methodes wordt geprobeerd.
  Arne
  (werk o.a. in de wijkverpleging)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.