Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hygiëne audit

Het blijkt bij Conny op de afdeling niet optimaal te zijn wat betreft hygiënemaatregelen. De meeste collega's wassen vooraf bijvoorbeeld niet hun handen.

Er is bij ons pas geleden een hygiëne-audit afgenomen. Dit is een methode om te kijken of er voldaan wordt aan de regels welke gelden op het gebied van hygiëne. Een persoon van de afdeling wordt geïnterviewd en krijgt allerlei vragen over hoe wij werken op dit gebied. Alles wat te maken heeft met hygiëne wordt doorgesproken. Nadat er een audit heeft plaatsgevonden komt er een eindconclusie naar voren.

 

Verbeterpunten 

Helaas bleek dat er een aantal dingen niet helemaal volgens het protocol verloopt. Er kwamen veel verbeterpunten aan het licht. Ik denk dat dit opgaat voor de meeste instellingen.

 

Handen wassen

Een steeds terugkerende discussie is het dragen van sierraden. Er zijn nogal wat collega’s die bijvoorbeeld ringen dragen. En dit mag dus niet. Daarnaast is het handen wassen ook een onderwerp van gesprek. Iedereen in de gezondheidszorg weet dat je voor en na een handeling, je handen moet wassen. En eerlijk gezegd, wast vrijwel niemand voor een handeling zijn handen. En dan de bekende naaldencontainers… deze zitten vaak tjokvol met allerlei dingen dier hier niet in thuishoren.

 

Klinische lessen

Het gevolg van dit alles is dat er klinische lessen worden georganiseerd. Wij worden weer even op scherp gezet in het hygiënisch handelen. Eigenlijk weten wij het allemaal wel hoe het moet. Het is vaak een kwestie van je eigen ideeën erover. Soms is het ook een beetje eigenwijs zijn.

 

Veilig werken

Er zijn niet voor niets protocollen bedacht. Daarmee kun je veilig werken voor zowel de cliënt als voor jezelf. Dit is een voorwaarde om de kwaliteit van onze gezondheidszorg te waarborgen.

 

Lees ook:

2 REACTIES

  1. Inderdaad….kom veel collegae tegen die nog volop sieraden dragen tijdens het werk. En wat dacht je van die mooie lange nagels met sierlijk lakwerk? Mij is in de eerste 3 maanden van mijn opleiding al met de paplepel ingegoten, dat sieraden taboe zijn (evt kleine oorknopjes, maar geen lange oorbellen en al helemaal geen armbanden of ringen) en dat de nagels kort en schoon dienen te zijn met evt slechts transparante lak erop.
    Maar ik kan er nog zo vaak wat van zeggen, het helpt allemaal niet.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.