Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Hyvende verpleegkundigen zijn slechte verpleegkundigen

Hoe krijg ik mijn werkdag voortaan voorbij, nu in mijn ziekenhuis niet meer gehyved mag worden? Moet ik weer mensen grondig gaan wassen of praten met patiënten om de tijd te doden?

Veel liever zat ik uren achtereen te chatten, krabbelen en gluren op andermans hyves. Tenminste, dat schijnt de directie te geloven. ‘Medewerkers spenderen teveel tijd op sociale netwerksites, die niets met het werk te maken hebben,’ menen MCL-bazen. De gebruiksmogelijkheid van dergelijke sites is daarom vanaf nu geblokkeerd.

Ik voel me gekwetst door de directieleden. Denken zij werkelijk dat ik en mijn collega’s patiënten links laten liggen, vanwege de leuke links? Zijn er ergens verpleegkundigen die facebook prefereren boven een patiëntengezicht? Twitterde er iemand: ‘ik zorg minder voor mijn patiënten, omdat ik even moest twitteren dat ik minder zorg voor mijn patiënten’?

Wie nam er eigenlijk de tijd om te monitoren welke sites verpleegkundigen bezoeken? En waar kwam die vraag vandaan? Was er een ICT-iemand die zich verveeld verdiepte in onze bits en bytes of werd daar zelfs iemand voor ingehuurd? Zijn we betrapt op uren monitorstaren of was het een vaag vermoeden van een hoge heer op een kantoor?

Ik ben Sandra en ik hyve! Ik hyve graag en veel en meestal thuis. Maar soms heb ik, aan het eind van uren sloven of vlak voordat het keihard rennen weer begint, nog even behoefte aan wat niet-patiënterigs. Even foto’s van blije vrienden voor ik weer de strijd aan ga met leed, pijn en verlies. Soms is het rustig in de nachtdienst en dan vermaak ik mij liever met de pc, dan met een breiwerkje. Ben ik dan een slechte pleeg?

19 REACTIES

 1. In een pauze kijk ik ook wel eens kort op hyves.
  En dan nog op verpleegkunde-gerelateerde hyves ook!
  Ik vind het zelfs voldoening geven als ik (in mijn vrije tijd!!!) een collega of leerling / student, die met een verpleegkundig vraagstuk zit, verder te helpen.
  Ik vind het ook mooi dat je, dmw een casus op een grote communitywebsite, collegae in heel Nederland om advies te kunnen vragen.
  Ik denk dat professionals best op een verantwoorde wijze om moeten kunnen gaan met hun pauze. Sommige verpleegkundigen gaan ff buiten roken in hun pauze. Ik vind dat ik dan ook zou mogen kiezen om met collega’s te babbelen. Offline, dan wel online!

 2. Lees alle reacties
 3. Jeetje, wat is iedereen hier kortzichtig.
  Tuurlijk is het niet goed om persoonlijke dingen te doen als er werk genoeg is. Maar in de rustige uurtjes in de nachtdienst is er toch niets op tegen om even op de pc te relaxen. Of dat dat dan een spelletje freecel is of dat iemand ff wat foto’s op hyves bekijkt…! Dat voorkomt dat je in slaap valt en houdt je alert. Moeten we de mensen wakker maken voor een sociaal praatje??? Lijkt me niet.
  Er wordt altijd zoveel heisa gemaakt, maar wat doen al die mensen dan in een rustige nacht? Protocollen maken?
  Maak toch van een mug geen olifant!

 4. Jeetje, wat is iedereen hier kortzichtig.
  Tuurlijk is het niet goed om persoonlijke dingen te doen als er werk genoeg is. Maar in de rustige uurtjes in de nachtdienst is er toch niets op tegen om even op de pc te relaxen. Of dat dat dan een spelletje freecel is of dat iemand ff wat foto’s op hyves bekijkt…! Dat voorkomt dat je in slaap valt en houdt je alert. Moeten we de mensen wakker maken voor een sociaal praatje??? Lijkt me niet.
  Er wordt altijd zoveel heisa gemaakt, maar wat doen al die mensen dan in een rustige nacht? Protocollen maken?
  Maak toch van een mug geen olifant!

 5. @Bas
  Hoi Bas of ik nog lol heb in mijn vak!?
  Ja; soms wel, maar soms ook niet.
  Wanneer wel? Als mevrouw x en meneer y meekunnen lachen om een lekkere blunder.
  Wanneer niet? Als ik niet kan doen waarvoor ik ben opgeleid namelijk er ZIJN voor mensen, als je aandacht kan schenken aan het welzijn van mensen neemt hun zorgbehoefte dikwijls af, helaas lijkt men dat in de top niet helemaal te snappen en bezuinigen ze er vrolijk op los en 2010 lijkt niet veel beterschap te brengen dus ja dat maakt wel dat ik soms denk; zal ik wat anders gaan doen!?

 6. Het gaat mij niet zozeer om het wel of niet kunnen hyven en natuurlijk overdrijf ik door te zeggen dat de vrijheid beperkt word. Waar het mij omgaat is de manier waarop dit wordt aangepakt. Als wij een patient voorlichting geven dwingen wij hen dan onze mening op zonder de andere kant te bekijken? Nee. Je jaagt mensen in het harnas. En dat is hier ook gebeurd. Met elkaar er over praten, prima idee, maar dat had eerst moeten gebeuren.

 7. In hetgeen Bas onderaan schreef ben ik met hem helemaal eens. Daarbij het feit dat wanneer je als bezoek op de afdeling komt en er zit iemand op hyves of enig andere site, toont dit weer het vooroordeel aan: ze zitten weer te niksen of ze hebben weer niets te doen. Tevens dient het bezoek vaak een klacht een in waar je als verpleegkundige niets van weet. Ook artsen als ze zien dat je zit te hyves-en kunnen dit ter sprake brengen.
  Daarbij wordt je betaald om te werken en niet om tijdens je diensttijd op hyves te gaan zitten. En als je vindt dat je zo´n zwaar beroep hebt dat je even stoom moet afblazen, dan vraag ik mij in deze uberhaupt af: ben je dan wel geschikt als verpleegkundige?
  Ookzo vind ik het acollegiaal dat wanneer ik op mijn unit nog van alles aan het regelen ben en jij lekker zit te hyves-en. Wanneer ik mijn colleges op hyves en/of facebook zie dan is mijn reactie niet mals. Mocht je hierdoor beledigd zijn dan hoop ik van ganse harte dat je gaat klagen bij het afdelingshoofd en/of dirctie.
  Het moraal van het verhaal: toon een professeionele attitude en als je dat niet kan of wil ga dan ergens anders werken met je frustraties.

 8. @Geer
  Blijkbaar raak ik mensen persoonlijk omdat ik ze wijs op hun gedrag. Echter, dat zouden er meer moeten doen!
  Wat ik niet begrijp (en ik kijk echt wel verder dan mijn neus…) is dat de vrijheid van de verpleegkundige hier wordt vergeleken met het kunnen hyven.
  Verpleegkundigen klagen al jaren over hun status en de wijze waarop zij worden gezien door de maatschappij. Hoe onprofessioneel komt privé-gebruik van de pc wel niet over. Op afdelingen zie ik (dus ook bezoekers/patienten) verpleegkundigen (hot)mailen, hyven, sms-en etc. etc.
  In mijn ogen is dat niet goed te praten en moet dit een HALT worden toegeroepen.
  Zoals ik eerder schreef, niet door het opleggen van regeltjes maar door elkaar aan te spreken op dit gedrag en hand in eigen boezem steken.

 9. @Bas
  Is een werknemer minder produktief als hij of zij gedurende de aanwezigheid bij de organisatie iets afleiding zoekt? Lijkt mij niet. De discussie of dit ten koste gaat van patientenzorg of geld is totaal onzinnig. Verpeegkundigen zetten zich allemaal keihard in op onze afdeling, werken zelfs over omdat de dingen soms niet af te krijgen zijn. Waar het wel omgaat is dat een directie zonder goede informatie deze stappen onderneemt. En hiermee ontnemen ze de werknemers een beetje vrijheid. Is dat waar? Ja. We hebben al heel wat afgediscussieerd hierover. En als je mensen hun vrijheid en plezier ontneemt gaat dat ten koste van de produktiviteit. Dat is wel vaak genoeg bewezen dacht ik zo.
  Dus beste Bas, ik voel mij ook gekwetst dat een collega zorgprofessional niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Dat leer je toch op je opleiding? Het probleem achter het probleem?
  En als je geld wilt besparen, stop dan niet zoveel infuusdopjes of rolletjes tape in je jaszak.
  Sandra, je column in het MCL blad brengt me altijd aan het lachen. Ga zo door!

 10. Nee, dan ben je geen slechte pleeg!
  Ik herken het,ik kan niet eens breien anders deed ik dat wel tijdens die rustige uurtjes in de nachtdienst, nee dan liever ff hyven, ff geen geklaag,pijn en allerlij andere ongemakjes, ff geen gejaag en geren omdat, de ene bel de andere opvolgt,pfff ik snap dat het niet ten koste moet gaan van patientenzorg moet gaan en dat hoeft ook helemaal niet zo te zijn, je hebt er misschien van die figuren die er vrolijk oplos hyven en de patient er bij laten voor wat hij/zij is, daar hoefd de andere pleeg toch niet de dupe van te worden!?

 11. In een onderzoek wat gedaan is bleek dat in 2006 er ongeveer 3 uur per week privé van internet van de werkgever gebruik werd gemaakt. Maar een jaar later was dit gebruik al met een uur toegenomen. Vooral bij grotere bedrijven begint dit een enorme kostenpost te worden.
  Het gebruik van het internet op het werk voor privédoeleinden kost de werkgever dus handen vol met (gemeenschaps)geld. De werknemer is minder productief en ook nog eens sneller afgeleid of met zijn gedachten niet meer bij zijn eigen werkzaamheden.
  Dit gaat ten koste van de kwaliteit van zorg en ten koste van het toch al schaarse ziekenhuisbudget.
  Iedere zorgprofessional werkt om te zorgen. Werktijd is voor werk en niet voor het onderhouden van privécontacten. Verbieden gaat ver maar uit eigen fatsoen zal je het pc-misbruik moeten laten. Daarnaast zullen collega’s elkaar erop aan moeten spreken.
  Tot slot beste Sandra, ik voel me gekwetst dat een collega zorgprofessional dit überhaupt ter discussie wil stellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.