Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Ik ben een andere verpleegkundige geworden

Ik zit in het laatste jaar van mijn opleiding en dat betekent ook dat ik moet kiezen waarin ik mij wil differentiëren als verpleegkundige. Ik kies ook deels voor wie ik wil zijn als verpleegkundige. Je kunt kiezen uit : 'Klinische zorg', 'Kraam-, kind- en jeugdzorg', 'Psychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg' en 'Chronisch zieken'.
Ik ben een andere verpleegkundige geworden

Voordat ik de opleiding begon was het simpel, ik wilde het ziekenhuis in en daarna op de ambulance. Ik had al enige research gedaan en ik had het traject al helemaal uitgetekend. Maar door de jaren heen leer je jezelf toch meer kennen als verpleegkundige in opleiding, en dus ook wat jij nou wil betekenen als verpleegkundige. De opleiding duurt toch vier jaar. Ik heb ook (on)bewust een visie ontwikkeld als leerling-verpleegkundige van wat ik wil uitstralen als verpleegkundige. Elk mens is uniek, en dat geldt ook voor verpleegkundigen.

Wil ik wel die actie op de ambulance? Wil ik wel in het ziekenhuis werken waar ik vaak ondervond dat het meer tunnelvisie op het ziektebeeld is in plaats van de patiënt in zijn geheel? Wat wil ik als verpleegkundige kunnen bieden aan mijn patiënten. Op de eerste plaats wil ik zorg op maat bieden en een patiënt in zijn geheel kunnen verplegen. Ik wil niet alleen kijken naar de wond, maar ook naar de persoon zelf. Kan dit nog tegenwoordig?

Op twee plekken kon ik in ieder geval mijn eigen visie en manier van verplegen toepassen. Dat was op mijn externe stage in de psychiatrie en als vrijwilliger van het Rode Kruis. Ik was zelf het instrument en de zorg was op maat. Daarom heb ik gekozen om mij te differentiëren in de psychiatrie. Ik wil een B-verpleegkundige worden, zoals dat vroeger heette. Dit had ik drie jaar geleden niet verwacht, Quinten de psychiatrie in en Quinten die wonden, als het kan, liever links laat liggen.

Ik vraag mij af hoe het bij mijn collega’s ging. Zijn de verwachtingen die jij had voor de opleiding uitgekomen?

10 REACTIES

 1. Toen ik mijn opleiding begon had ik nog geen idee welke richting ik op wilde. Gelukkig werd in mijn opleiding de mogelijkheid geboden om in alle takken stage te lopen voordat de einddifferentiatie gekozen moest worden. Na 3 jaar opleiding heb ik in eerste instantie gekozen voor ziekenhuis. Heb daar dan ook mijn einddifferentiatie gedaan. Maar na 5 mnd stage toch gestopt. Was niet mijn ding kwam ik toen achter. Uiteindelijk heb ik mijn einddifferentiatie overgedaan in de verstandelijkgehandicaptenzorg en daar heb ik na 8 jaar nog steeds geen spijt van. Wel merk ik nu dat de klinische dingen me toch weer wat meer trekken en ben ik sinds kort als wijkverpleegkundige binnen onze instelling aan het werk gegaan.

 2. Lees alle reacties
 3. Helemaal herkenbaar Quinten! Voordat ik aan opleiding begon wilde ik absoluut ziekenhuis en zeker geen gehandicaptenzorg. Na mijn stage in gehandicaptenzorg begon ik erg te twijfelen. Heb even in het ziekenhuis gewerkt, maar dat was op dat moment niks. Nu werk in de gehandicaptenzorg en heb ik het super naar mijn zin! Precies de zorg op maat die jij noemt in je blog.

 4. Dag,
  Ik had de ambitie om ambulanceverpleegkundige te worden nadat ik gewerkt had als ambulancechauffeur. Ik heb deze ambitie nog steeds (had ook zelf een stage geregeld bij de ambulancedienst en spoedeisende hulp.
  Momenteel ben ik bezig met een sollicitatieprocedure voor de intensive care en morgen hoor ik na 3 uur of ik aangenomen wordt. Dus erg spannend.
  Ik wil, mocht alles doorgaan, na diplomering nog steeds gaan werken als ambulanceverpleegkundige

 5. Zeer herkenbaar! Voorheen wilde ik toch echt SEH-verpleegkundige worden. Hoewel die spanning mij nog steeds wel trekt, ben ik na 2,5 jaar op een interne afdeling gewerkt te hebben in het ziekenhuis, verder aan het studeren. Momenteel werk ik in een verpleeghuis en ben ik in opleiding tot nurse practitioner. En wat we daarna doen….. We zien wel. Kortom: ook in de jaren na je diplomering kan je visie bijgesteld worden. Veel succes in ieder geval Quinten!

 6. Ik roep al vanaf kleins af aan dat ik in het ziekenhuis ging werken.
  En ondanks dat ik ook erg leuke stages en werk heb gehad in de chronische en gehandicaptenzorg, ben ik nog niet van mening veranderd. Het ziekenhuis is echt mijn ding! Wel merk ik dat mijn interesse in verschillende afdelingen meer uitbreidt. Ik vind van alles nu leuk!

 7. Het is mooi dat je gedurende de opleiding nog een keus kunt maken. Het is geweldig als je zorg op maat kunt bieden, maar veel wordt er gewerkt met zogenaamde keuzepakketten en dan is het weer aanbod gerichte zorg in plaats van vraaggerichte zorg. Leve de bezuinigingen. En ik wens je toe dat je nog lang zo enthousiast blijft als je nu bent. Dat bepaalt het contact met de patiënt en de kwaliteit van zorg en in mindere mate de van boven af opgelegde regels.Ik ben al met pensioen en heb het werken in de psychiatrie altijd heel waardevol gevonden. Ik wens je een heel fijne loopbaan toe in dit vak.

 8. Ook ik begon aan de opleiding met het idee dat ik het ziekenhuis in ging. Ik wilde graag kinderverpleegkundige of ambulanceverpleegkundige worden. Eind van mijn 2e jaar waren al mijn sollicitatiebrieven al de deur uit om duaal verder te studeren in een ziekenhuis. Tot op dat zelfde moment mijn zorgstage in de psychiatrie begon. Dit vond ik zo leuk dat ik als een speer nog sollicitatiebrieven naar de psychiatrische ziekenhuizen gestuurd heb en uiteindelijk bij de instelling van de desbetreffende stage als leerling ben gaan werken en inmiddels al een jaar als verpleegkundige ! Nog geen moment spijt van deze keuze gehad !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.