Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ik kies KVP’

'Op het CDA stemmen? Nee, dat doe ik niet!' Gisteren kon iedereen  boven de 18 jaar gebruikmaken van zijn stemrecht. En dat heeft zo'n 75% van de kiezers ook gedaan.

De een bij het stemlokaal om de hoek, de ander bij een station. Of, zoals mijn  moeder, bij een mobiel stembureau in het verpleeghuis waar ze op een PG-afdeling verblijft. Zij vindt het stemmen niet alleen een recht, maar ook een plicht. Dus ben ik in de vroege avond met haar naar het stembureau gegaan. Maar op wie stem je nou? Ik heb daar met haar over gepraat. Om te beginnen heb ik de grote partijen met haar doorgenomen. ‘Het CDA, daar stem ik niet op!” PvdA werd het ook niet, VVD toch ook niet. PVV dan? ‘Wat is dat voor partij?’ wilde mijn moeder weten. ‘Die partij wil onder meer minder buitenlanders in Nederland’. Nou, dat wilde ze ook niet. intussen had ze nog geen keus gemaakt.

In het stembureau staan we voor de lijst met kandidaten. Dan maar eens met de namen van de partijen op papier. ‘Wat is dat eigenlijk voor partij, het CDA?’ In mijn geheugen gravend weet ik te melden dat het CDA in de jaren tachtig is ontstaan uit een fusie van de ARP, CHU en de KVP. En over die drie partijen weet mijn moeder nog wel het een en ander. ‘Doe maar KVP’ zegt ze. Vervolgens nog de vraag of ze op een man of een vrouw wil stemmen of iemand uit de buurt. ‘Hoezo, sta jij soms ook op de lijst?’ vraagt ze verbaasd. ‘Nou, dan doen we wel de eerste op de lijst’.

Terug op de afdeling vraagt de partner van een van de bewoners: ‘En, heb je op de winnaar gestemd?’ Ik moest daar even aan terugdenken, want soms kan de beslissing om op een partij te stemmen, heel makkelijk zijn…. En dat was bij deze verkiezingen wel erg moeilijk…

We weten intussen dat het CDA de grootste verliezer is. Terwijl ik deze blog schrijf, zijn de definitieve resultaten nog niet bekend. Dus ook niet of PvdA of VVD de grootste partij wordt.
Ik hou mijn hart vast voor de komende formatieperiode. Die kan wel eens heel lang gaan duren, en daar hebben we als Nederlanders, maar ook als werkers in de zorg heel weinig aan.

Want zonder kabinet geen beleid, geen uitwerking van de verkiezingsbeloften die op de zorg betrekking hebben. Het wordt dus nog een lange (en hete?!) zomer…

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.