Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Impasse

Steeds meer jongeren kiezen voor de opleiding hbo-verpleegkunde, zo bleek onlangs uit een onderzoek van de HBO-raad. De economische recessie zou mensen stimuleren een beroep te kiezen met een baangarantie: de verpleegkunde dus.

Baangarantie? Ik vraag me af of we deze enthousiaste studenten niet blij maken met een dooie mus. Want voor vele hbo-verpleegkundigen is er helemaal geen baan op niveau 5, met bijpassend salaris. Ik heb dit ook verwoord in een kort interview met RTV Noord Holland.1 En dat maakte wat los. Op het bericht op onze site is de discussie hierover inmiddels uitgebreid naar de positie van hbo-v’ers in de praktijk. Ze zouden in de praktijk hetzelfde werk doen als mbo-v’ers niveau 4 en dus ook hetzelfde salaris krijgen.

Nu is dat niets nieuws. Het is al járen zo. Sterker nog, dat is al zo sinds de oprichting van de hbo-v in 1972. De Witte Woede (1989) heeft daar jammer genoeg niets aan kunnen veranderen. Toen al werd aandacht gevraagd voor de salarisachterstand, de hoge werkdruk en het gebrek aan erkenning. Maar bijna veertig jaar later heeft het vak wel een grote vlucht genomen. In de lijn met de technologische ontwikkelingen kennen we nu evv’ers, senior verpleegkundigen, nurse practitioners, verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en physician assistants. Nog even en de specialisten mogen medicatie uitschrijven. Maar wat die hbo-v’er precies doet, is niemand eigenlijk ooit duidelijk geworden. Waar is het mis gegaan?

Het ging mis op de eerste dag dat de hbo-v’er de afdeling opliep en zei: ‘Hallo mbo-er’s, ik weet niets van wat jullie hier doen, maar ik weet het beter en het moet allemaal anders.’ Logisch dat de mbo-verpleegkundige de wenkbrauwen optrok en zei: ‘Ga jij eerst maar eens de po’s boenen en dan zien we wel verder.’ De hbo-v’er droop af met de staart tussen de benen. En de mbo-v ‘er bleef triomfantelijk achter en lachte de hbo-v’er uit, samen met haar collega’s met wie ze al dertig jaar lief en leed had gedeeld. De hbo-v ‘er had geen poot om op te staan en met iedere po verdween er weer een stukje ambitie en energie. Ze werd passief en nam genoegen met dezelfde werkzaamheden en hetzelfde salaris. Deze impasse zijn de twee collega-verpleegkundigen in die veertig jaar nooit meer uitgekomen… ‘Get over it!’

Laten we die nieuwe jonge frisse hbo-v’ ers nu eens met open armen ontvangen en ze het vertrouwen, de kansen, de erkenning en de verantwoordelijkheden geven die passen bij het niveau van hun opleiding. Dikke kans dat de salarissen dan ook worden rechtgetrokken. En gun ze dat ook, die nieuwe generatie (soms wat arrogante;-)) hbo-verpleegkundigen. Daar wordt de zorg alleen maar beter van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.