Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

In vier stappen officieel ZZP’er

Hoe en waar begin ik om als ZZP’er te gaan werken? Wat komt er allemaal bij kijken? Is er iemand die mij kan helpen?

Er zijn vele wegen die naar de eerste cliënt leiden. Het is mijn ervaring dat het een groeiproces is. Terugkijkend op mijn urenregistratie heeft het iets meer dan twee maanden geduurd. Het begon met brainstormen met echtgenoot Frans, surfen op het net, praten met collega-verpleegkundigen Toos en Lia die al werkten als ZZP’er (hetzij met eigen cliënten, hetzij via een bemiddelingsbureau). Een afspraak volgde met schoonzus Anne, die alles weet over boekhouden en belasting. De kring werd groter; ik bezocht een bijeenkomst van een ervaren ZZP’er, Annelies Blekman, surfde nog meer op het net en was klaar voor het officiële gedeelte:

Inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).
In feite is dit de grootste bedrijvendatabase van Nederland. Een ZZP’er is als eenmanszaak verplicht zich te registreren sinds de nieuwe Handelregisterwet op 1 juli 2008 in werking is getreden. Ik kon meteen terecht bij het voor mij dichtstbijzijnde kantoor in ’s-Hertogenbosch. Tegenwoordig kan het ook on-line maar ‘live’ is wel zo leuk; ik kreeg, tot mijn verrassing, een flesje champagne overhandigd! Vergeet niet mee te nemen: de handelsnaam die je voert en een bedrijfsomschrijving. Legitimatie is verplicht en ter plekke dien je af te rekenen (€ 38,94).

Aanmelden bij de Belastingdienst
Dit regelt de KvK tegelijk met je inschrijving aldaar. De Belastingdienst beoordeelt aan de hand van de beschikbare gegevens óf en voor welke belastingen je aangifte moet doen. Een BIG-geregistreerde verpleegkundige die zorg verleent wordt vrijgesteld van omzetbelasting (BTW).

Aanvragen van een VAR = Verklaring Arbeidsrelatie (niet te verwarren met Verpleegkundige Adviesraad!)
De VAR geeft duidelijkheid over de vraag of jouw opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en afdragen over jouw inkomsten als ZZP’er. Er zijn vier soorten VAR waarvan de VAR-wuo (winst uit onderneming) het meest voor jou geschikt is omdat het je als ondernemer aanmerkt. De Belastingdienst bepaalt aan de hand van een aantal punten die je invult op het aanvraagformulier welke verklaring ze afgeeft. De brochure Verklaring arbeidsrelatie is zeer informatief en te downloaden.

Afspraak maken bij het bemiddelingsbureau
Ik heb gekozen voor een bemiddelingsbureau, in mijn ogen de snelste manier om aan het werk te gaan. Er was een gesprek, ik vulde een inschrijfformulier in en overhandigde de vereiste documenten (diploma’s, certificaten, pasfoto, legitimatie, inschrijfnummer KvK en VAR ). Wat ontbrak was een Verklaring omtrent het gedrag, die ik bij de gemeente moest regelen en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Na anderhalf uur stond ik buiten, werd ’s middags gebeld en stond de volgende ochtend aan bed van een ernstig zieke, terminale patiënt.

In vier stappen, zo simpel kan het zijn. Terugkijkend naar mijn urenregistratie zie ik dat er zo’n 50 (niet directe) uren aan vooraf zijn gegaan om uiteindelijk als zelfstandig verpleegkundige aan het bed van mijn eerste cliënt te staan.

Lijkt het je wat? Ging het ook zo bij jou?

Wieke begon in maart 2009 voor zichzelf als zelfstandige zonder personeel (ZZP). Ze werkt sinds mei 2005 in de thuiszorg, en is vooral gericht op ouderen.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Leuk dat je reageert! Voor herregistratie BIG zijn er criteria gesteld waaronder het aantal uren dat je werkzaam moet zijn geweest in de jaren 2009-2014. Voor een zzp-er kun je dit aantonen met behulp van een accountantsverklaring.Als je niet werkt of de urennorm niet haalt (minimaal 2080 uren) moet je een scholingstraject volgen. Kwaliteit leveren is een verantwoordelijkheid van iedere zzp-er! Er zijn diverse mogelijkheden om je bij te scholen. Ik zal daar zeker een keer op ingaan.

 3. Bij mij ging het iets sneller.
  Ik heb zelf boekhuodkundige kennis, waardoor KvK en belastingdienst vrij snel in orde waren. Wel wat lang op mijn VAR WUO moeten wachten, maar dit was niet zo erg, omdat ik toch bij mijn cliënten niet meer dan 2 dagdelen per week kwam.
  Mijn eerste cliënt is met mij meegegaan toen ik bi jde thuiszorgorganisatie vanwege reorganisatie weggging. Mijn 2e heb ik via mijn Fysiotherapeut.
  daarna liep het vanzelf vol,en is een collega van mij ook als zzp-er gestart. Wij vangen elkaars cliënten op en doen alles zonder bemiddelingsbureau.
  De site’ikzoekpgb” helpt ons ook aan cliënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.