Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Incontinentie

Conny denkt dat verzorgenden een grote rol kunnen spelen bij het terugdringen van incontinentie.

Bij ouderen komt helaas vaak incontinentie voor. Dan gaat het vooral om ongewild urineverlies. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er wordt bij ons veel aandacht besteed aan het incontinentiemateriaal.

 

Richtlijnen 

Op het woonzorgcentrum waar ik werk gelden andere richtlijnen dan op het verpleeghuisafdeling. Dit heeft te maken met het feit dat de cliënten op mijn afdeling hun eigen huisarts hebben. Deze schrijft het recept voor om het benodigde materiaal te krijgen.

 

Verschonen

Anders is het op de verpleegafdelingen. Daar heeft men te maken met een verpleeghuisarts. En het materiaal wat daar gebruikt wordt voor de bewoners, wordt betaald van het budget verpleeghuis. Daardoor kijkt men veel strenger of het nodig is om iemand te verschonen. De ‘mat’, moet helemaal zijn verzadigd wil men er een nieuwe voor doen. Ik ben heel blij dat op mijn afdeling de cliënt het laatste woord heeft over hoe vaak er een verschoning plaatsvindt.

 

Meer tijd in toiletgang

Mij is opgevallen dat de bewoners die zelfstandig nog goed uit de voeten kunnen, vaak geen of lichte incontinentiemateriaal gebruiken. Dit geldt niet voor de mensen die cognitief achteruit gaan of moeilijk ter been zijn. Het kost veel tijd en inspanning om iedereen de hele dag op tijd naar het toilet te helpen. En daar schort het nogal eens aan. Als je ouder wordt moet je nu eenmaal vaker plassen.  En dat betekent frequent naar het toilet. Ik ben van mening dat als je er extra tijd zou insteken, deze bewoners minder incontinent zouden zijn/worden.

 

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.