Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Infuuspompen in de thuiszorg

Groot nieuws op televisie en in de kranten: het gebruik van infuuspompen in de thuiszorg gebeurt vaak door niet-geschoolde verpleegkundigen. Er worden veel fouten gemaakt en er overlijden mensen door. Nou, da’s even schrikken! Gaat het echt helemaal verkeerd of praten we hier over incidenten?

Snel het rapport gedownload en dan blijkt dat er in Nederland nog veel versnipperd is geregeld. Zo zijn er thuiszorgorganisaties waar geen VTT-teams of MTH-teams zijn, en dus elke verpleegkundige op zijn tijd wel eens te maken krijgt met infuuspompen. Ook worden regelmatig mantelzorgers belast met de zorg rond infusen en pompjes, waarbij dan fouten bij worden gemaakt.

Niet aannemen
Ook is de dubbelcheck van ingestelde infuuswaarden en doseringen niet gemeengoed bij thuiszorgorganisaties. Uit de hele serie aanbevelingen die het rapport van de Inspectie bevat, bevalt de eerste me nog het beste: “Stel uitsluitingscriteria vast voor de toepassing van infuusbehandeling in de thuissituatie. Houd daarbij rekening met de opbouw van de opleiding en de competenties van de medewerkers. “ Oftewel: als er geen deskundigheid kan worden gegarandeerd, dan moet je als thuiszorgorganisatie een cliënt met infuustherapie niet aannemen!
Daarnaast zegt de Inspectie dat de rekenvaardigheid op peil moet blijven, en dat er een beleid rond de dubbelcheck moet zijn. Op die manier kunnen fouten worden voorkomen.

Dubbelcheck
Binnen Vivent wordt op korte termijn verder overlegd over het rapport. De aanbevelingen zijn grotendeels al gemeengoed binnen onze organisatie. Het beleid rond de dubbelcheck is nog niet optimaal. Binnen ons team bellen we elkaar wel eens als we twijfelen over een berekening of de instelling van een pomp. Maar we moeten er ook voor waken dat we, gebaseerd op routine, denken dat we het stadium van fouten maken al lang voorbij zijn. Kortom, een goed signaal van de Inspectie, en ik hoop dat eenieder er zijn lering uit trekt.

Ongeruste cliënt
Wel moest ik deze week bij een cliënt die met een infuuspompje begon, grote ongerustheid wegnemen, want die had de reportage op televisie gezien, en wilde van mij onder meer weten welke opleiding ik had gevolgd voor dit werk. Uiteraard kon ik hem geruststellen. Zo blijkt maar weer kwaliteit van zorg, je moet er aan blijven werken!

1 REACTIE

 1. Er is veel tumult over de infuustechnologie binnen de thuiszorg. Pompen zouden onbetrouwbaar zijn door gebrek aan onderhoud en er worden fouten gemaakt door het ontbreken van dubbelcheck procedures. Persoonlijk ben ik nu 13 jaar werkzaam in deze branche. Iedere fout is er één teveel. Maar laten we realistich zijn..
  CIZ indicaties worden steeds krapper. Er is bij veel thuiszorg organisaties te weinig budget voor bijscholing. Zorgverzekeraars sluiten “scherpe” contracten af met facilitaire bedrijven… De goedkoopste aanbieder krijgt het contract. Wat kun je dan verwachten m.b.t.regelmatig onderhoud?
  Het is belangrijk met een beperkt arsenaal aan pompen te werken die de -gespecialiseerde-verpleegkundigen door en door kennen. Die verpleegkundigen behoren te beschikken over ruime ziekenhuis ervaring. (b.v. IC of Oncologie).Uiteindelijk dienen ze dermate bekwaam te zijn dat ze zelfstandig kunnen functioneren binnen de thuiszorg op het gebied van infuustechnologie. Een dubbele check m.b.t. de pompinstelling kan ook telefonisch of via een cumputerprogramma op een lap top.
  Tot slot is de thuiszorg situatie meestal toch minder gecompliceerd dan in het ziekenhuis. Er zijn minder variabelen en mutaties. Verder is er sprake van een 1 op 1 situatie thuis. Dus geen team van verpleegkundigen in levendige interactie met -soms tientallen- patiënten op een verpleegafdeling. Dat maakt het wel anders!
  Protocollen en standaarden, alsmede regelmatige bijscholing en toetsing, zin van grote waarde maar kunnen incidenten rond infuustechnologie niet altijd voorkomen. Wat te denken van een kat die in de nacht de infuuslijn bij een patiënt thuis doorknaagt? Of een patiënt aan de TPV met een Porth-a-Cath die zijn borstharen gaat scheren? Om vervolgens het lijntje aan de speciale Gripper naald zelf te beschadigen met lekkage als gevolg…
  Merkwaardige incidenten, die je niet al te snel zult bedenken als je in een ziekenhuis werkt.
  Toch staat ondergetekende met collega’s garant voor verantwoorde zorg op dit gebied, mits uitgevoerd met betrouwbare infuuspompen, goed geprotocolleerd en door ervaren verpleegkundigen. Hoog tijd dat dit norm wordt binnen Nederland en dat thuiszorg organisaties -financieel- in staat worden gesteld dit te leveren.
  Charles Mentink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.