Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Integrative Medicine in de praktijk

‘Integrative Medicine’, ik had er nog nooit van gehoord, tot ik in één van de Nursing- nieuwsbrieven een oproep zag om deel te nemen aan een onderzoek.

En dat heb ik gedaan en het concept begint steeds meer te fascineren. Inte­gra­tive Medi­cine is een visie op zorgverlening, waar­bij de rela­tie tus­sen behan­delaar en patiënt een belangrijke peiler is. IM-aanhangers zien de wisselwerking tussen lichaam en psy­che ook als een groot goed. Bovendien vinden zij het vanzelfsprekend de patiënt meer te betrek­ken bij de pre­ven­tie en her­stel van diens ziekte. En daar kunnen wij verpleegkundigen weer bij helpen, wat we eigenlijk al dagelijks doen, al dan niet door het toepassen van complementaire zorg.

Integrative Medicine focust dus op de minst invasieve, minst toxische en goedkoopste methode om gezondheid te stimuleren en combineert reguliere en complementaire technieken, althans dat staat op de site van het NIKIM. Laten we eerlijk zijn. Als je niet goed in je vel zit, gaat het herstel langzamer. Dat is ook na een operatie zo. Daar ben ik het wel mee eens. Ook een goede vertrouwensrelatie tussen patiënt en behandelaar is belangrijk. De verantwoordelijkheden van de verpleegkundige blijven groeien, en die van de patiënt eigenlijk ook. Je bent als team verantwoordelijk geworden voor het herstel. Een goede zaak.

Ik ben het echter niet met alle opvattingen eens van Integrative Medicine. Een voorbeeld: we weten allemaal dat pijn een neurologische ervaring is. Vanaf het moment dat je je hand verbrand tot aan het moment dat we onze vinger terugtrekken hebben er een heleboel neurologische processen plaatsgevonden. De neuromodulatoren endorfine en enkefaline hebben een pijnstillend effect en komen vrij bij pijnbeleving. Volgens de IM-theorie komen deze stofjes ook vrij door het hebben van hoop en verwachting. Dit creëren zou de pijn kunnen onderdrukken. Wetenschappers hebben aangetoond dat die theorie klopt. Toch kan ik mij niet voorstellen dat iedere patiënt blij is met deze zienswijze. ‘Dag mevrouw de oncologiepatiënt, heeft u pijn? Vooral positief blijven denken hoor, dan komt het allemaal wel goed.’ Ach misschien zie ik het ook wel weer te zwart-wit en is IM de zorg van de toekomst. Wie weet.

Pas jij (een vorm van ) Integrative Medicine toe of op de afdeling of wil je er meer over weten? Doe dan mee aan het Nursing onderzoek.

8 REACTIES

 1. Verpleegkunde gaat zoals @An zegt, van een holistische mensvisie uit. Dat is meer dan een complementaire behandeling tussen de medicijnen door. Ik zie de huidige geneeskunde vooral als een onderdeeltje van de verpleegkunde. I.M. is gewoon een ander woord voor verpleegkunde. Wie zich daar niet hard voor maakt verkwanselt m.i. haar/zijn professionaliteit en beroep.

 2. Lees alle reacties
 3. Wanneer ik kijk naar het grote aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat mijn door het Kwaliteitsregister V&V geaccrediteerde scholingen op het gebied van complementaire zorg volgt, mag ik constateren dat er een positieve verschuiving gaande is.
  Steeds meer instellingen, momenteel vooral binnen de zorg voor ouderen, complexe zorgvragers en in de palliatieve zorg is er een serieuze kentering zichtbaar. Daar worden diverse complementaire zorgmodaliteiten steeds meer vanzelfsprekend onderdeel van de zorg.
  Zo gaat De Kloosterhoeve in Raamsdonkveer (zorgvragers met Huntington) dit jaar aan elke zorgvrager de mogelijkheid tot complementaire zorg bieden, net als de Leerhuizen Palliatieve Zorg Laurens Cadenza in IJsselmonde, een groot aantal hospices en Buurtzorg Utrecht, om er maar een paar te noemen.
  Steeds vaker zie ik anamnese formulieren met daarin vragen omtrent complementaire zorg en het inventariseren van voorkeuren en mogelijke contra-indicaties daarvoor.
  Steeds vaker lees ik logboeken van cursisten met de goeede resultaten van eenvoudige interventies, met verslagen van de mogelijkheden en natuurlijk ook de beperkingen.
  De ene sector van de zorg is de andere niet en complementaire zorg is niet in elke situatie opportuun. Zorg met hoofdletter Z zou dat wel overal moeten zijn: het gaat niet zozeer om alternatief of regulier, maar om excellente en zoveel mogelijk evidence based zorg, van welke bron dan ook.

 4. De door Jacqueline Visser genoemde analfabeten die zich beroepsbeoefenaar noemen bestaan idd. Wanneer men zich wendt tot een bij een beroepsvereniging aangesloten beroepsbeoefenaar I.M. krijgt altijd de zorg van een HBO geschoolde en dat wordt dan ook nog eens vergoedt door ze verzekering wanneer de patient aanvullend verzekerd is. Dus, beste Jacqueline, het is niet allemaal zo zwart hoor! Wit is er ook. Het lukt heel vaak de reguliere zorg niet om iemand met vage klachten te helpen. Klinische labwaarden zijn goed dus een patient wordt medegedeeld dat het tussen de oren zit. We kunnen nog heel veel leren van de IM’er. Ik heb dat wel al gedaan! het wewrkt echt!!!

 5. Integrative Medicine wordt gebracht als een nieuw concept….Is dat niet de eerste drogreden binnen IM? Als de vos de passie preekt…
  “De mens is meer dan zijn ziekte” is binnen verpleegkunde al eeuwen de fundamentele basis voor verpleegkunde, een sine qua non! Wie der verpleegkundigen die mijn reactie leest is er niet opgeleid met “verpleegkunde gaat uit van een holistische visie etc…”? Geneeskunde is volgens auteurs uit eigen gelederen der medici al sinds midden vorige eeuw ‘op dood spoor’ (titel boek van medicus,filosoof en inmiddels emeritus hoogleraar Erasmus uni) H.Verburgh. Juist om duidelijk te maken dat een verpleegkundige niet louter een medische knecht of verlengde arm van arts is, zeg maar een soort geneeskundige nivo 2 of 3 of 4 of 5 hetgeen ten onrechte verzorgende of verpleegkundige wordt gedoopt uit gebrek aan de onderwijsgradatie binnen de eigen medische beroepspraktijk. Dat het een zelfstandige vakdiscipline betreft beschreef elke, ja elke, verpleegkunde theorie van F. Nightingale tot Orem, Roy, King, Rogers etc., en bijv. vd Brink-Tjebbes en vd. Peet alhier en iets recenter Gordon als kernwaarden dat een verpleegkundige en haar wetenschap de zieke mens in zijn omgeving (let op: IM spreekt nu van betrekken van environment als iet nieuws) tot uitgangspunt nemen. Prof. dr. J.P.Kuiper was in 1975 in zijn boek “het zal ónze zorg zijn” zeer expliciet dat de medicus de zieke mens als object benadert met invasieve technieken en verpleegkunde de mens als subject met non-invasieve methodes om de integriteit van het lichaam te HELEN, en in die zin herstellen. En daarmee de dependant van geneeskundigen. Dependant is erg verwant aan complementair. Dus wederom hoezo iets nieuws en hoezo de naam “I+M” geven aan iets wat binnen verpleegkunde centraal dient te staan wil het de naam Verpleegkunde mogen dragen.
  Letterlijk schrijft Kuiper op pg. 198 “Het openen van het licaam, het binnendringen in het lichaam is op zichzelf geen daad van tederheid. Ik zie de verpleegkunde vooral in de moderne gezondheidszorg als een onontbeerlijk complement van de geneeskunde. Het leed dat de geneeskunde aanbrengt -wel móet aanbrengen-, wordt door de verpleegkunde opgeheven of verzacht. Er bestaan tendensen in de verpleegkunde om samen met de geneeskunde de technologische kant op te gaan….ligt de identiteit van de verpleegkunde niet in het toepassen van medische technieken…)”(1975)
  IM uitoefenen mag zoals J. Visser in de reactie van 26/02 stelt niet in de Nedrelandse wetgeving zijn ingebed wel verpleegkundige zijn is een via o.a. BIG beschermde titel.
  Laten we a.u.b. ons vak in zijn eeuwenoude glorie herstellen. Verpleegkundigen dienen zich niet te gedragen als medisch minder opgeleide knechtjes. Laat eindelijk een heldere oberoepspleidingsstructuur ontstaan binnen geneeskunde met alle niveaus en verpleegkunde zich opschonen.En zeker zich nu niet verstrikken in een medische quasi nieuw-lichterij.
  A. Hofmans. verpleegkundige, docent en acupuncturist/herbalist en nog wat van die zaken die echt geen nieuwe IM zijn maar al duizenden jaren -en dat is heel heel lang- Chinees en Westers erfgoed.

 6. Het zou goed zijn als er in elk ziekenhuis of instelling een verpleegkundige zich zou specialiseren in complementaire therapie en/of Integrative Medicine. Mijn werk als verpleegkundige is er door verrijkt en ik zie dat ook de patiënten/cliënten er veel baar bij hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.