Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Is mijn ziekenhuis slecht?

Het Flevoziekenhuis in Almere is het best presterende ziekenhuis van het land, zegt het AD. Ik vraag me af wat dit betekent.

Vorig jaar stond het op nummer 29, maar door hard werkende specialisten, verpleegkundigen, medewerkers en vrijwilligers zijn ze nu dus nummer één.

Ik weet nog goed dat mijn ziekenhuis op nummer één stond. Dat was echter in 2006. Wat waren we goed. Het jaar daarop stonden we op nummer 21. 20 andere ziekenhuizen waren het beter gaan doen, dan wij. 2008 was er paniek. Mijn ziekenhuis had een snoepduik gemaakt naar nummer 40, het jaar erop zelfs nummer 45.

Terwijl Nursing het Flevoziekenhuis roemt om zijn nummer één-inspanningen, schrijft mijn ziekenhuis: ‘Het MCL staat op de 43e plaats. Daarmee zijn we twee plaatsen gestegen.’ Maar ik vraag me af: wat zegt dit? Wordt een ziekenhuis slechter als het zakt of worden anderen beter? Hebben de ziekenhuizen in de hoogste gelederen meer gepresteerd of hebben zij betere advocaten en PR-mensen?

Is mijn ziekenhuis beduidend slechter dan het Flevoziekenhuis? Slecht is het in ieder geval niet. Ik zal niet zeggen dat ik er graag zou willen liggen. Maar dat is omdat ik niks wil mankeren. Ik zou mij echter blind vertrouwen in de handen van mijn collega’s. Ik werk in een continu naar verbetering strevend topklinisch ziekenhuis. En we zijn niet nummer 1 van Nederland, niet eens het beste van Friesland, maar wel een grote, goed georganiseerde instelling.

Nummer 1 is een grote eer. Bij deze wil ik elke medewerker en baas van het Flevoziekenhuis dan ook feliciteren met dit bewijs van kwaliteit. En voor elk ander ziekenhuis in de top 100 of daar buiten zou ik willen zeggen: je tijd tot verbeteren gaat nu in!

5 REACTIES

 1. Toevallig een tijdje terug samen met een medestudent onderzocht een ziekenhuis van een hoge positie ineens zoveel kan dalen. Wij kwamen erachter dat de onderzoeksmethode volstrekt subjectief was. Specialisten en medewerkers worden gevraagd hun eigen ziekenhuis te beoordelen, daarnaast mogen ze hun mening geven over een ander ziekenhuis.
  Voor objectieve resultaten kan beter gekeken worden naar de indicatoren van Zichtbare Zorg.

 2. Lees alle reacties
 3. De AD top 100, jaarlijks een aanzet om ziekenhuizen te laten reflecteren over groeikansen. Hoeveel waarde wordt gehecht aan een onderzoek op objectieve (?) criteria waarin een ziekenhuis in een jaar ook zo hoog kan springen of zoveel posities af kan zakken ten opzichte van de vorige top 100. Wat mij betreft een onderzoek die met reserve gelezen mag worden. Tevens een prikkel voor ziekenhuizen om nog beter hun best te gaan doen. In die zin is het een aardige prikkel.

 4. Waar we denk ik vooral mee bezig moeten zijn in de zorg, is het blijven verbeteren van de kwaliteit van de medische zorg én de aandacht voor de mens achter de patient van onze eigen organisatie.
  Een lijst met De Beste…., zegt niet zoveel en is erg afhankelijk op basis waarvan deze titel wordt gegeven.
  Het kan je enorm motiveren om te zien dat iemand anders het beter doet. Het kan je ook demotiveren omdat je denkt dat dit nooit haalbaar is.
  Wat we vooral moeten doen is kijken naar onze eigen organisatie en vooral naar jouw eigen rol hierin:
  – wat kan IK vandaag beter doen dan gisteren?
  – wat is voor mij een nuttige bijdrage aan de zorg voor de patient vandaag?
  – heb ik vandaag al een compliment gegeven aan mijn collega die iets heel goed deed of goed meedacht?
  etc.
  Zorg dat je trots bent op je eigen werk, je inzet, je collega’s en wat je met je team hebt bereikt vandaag.
  Wat deden we goed en wat kan beter? Daar draait het volgens mij om!
  Zorg komt van binnenuit en maak jezelf trots vandaag!
  Wees een Ambassadeur van je organisatie. Jij bent hier de belangrijkste persoon in om dat te bereiken.

 5. Als het Flevoziekenhuis het best presterende ziekenhuis van Nederland is, dan maak ik mij ernstige zorgen over de kwaliteit van alle ziekenhuizen in Nederland.
  Welke criteria gelden bij de verkiezing van het beste ziekenhuis van Nederland ?
  Een narcotiseur die niet luistert naar een patiënt, die allergisch is voor bepaalde narcosetechnieken, een verpleegster, die niet de therapie wil toepassen, waarvan een patiënt weet, dat die corrigerend is op de verkeerde handelwijze van de narcotiseur, een orthopeed die zich niet vergewist van de geschiedenis van een patiënt en zonder vooroverleg een spuit geeft met als gevolg een te voorkomen herhaalde medicijnvergiftiging, een kaakchirurg, die zich op de vlakte houdt bij een second opinion onderzoek, om zijn collega niet af te vallen. Zijn dit onbetekenende voorvallen ? Selectie van kankerpatiënten na een operatie, met voorbijgaan aan de ongewenste heterogeniteit, die effectiviteit van het beoogde doel belemmert. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit alles in het Flevoziekenhuis in Almere in 2010 en 2009 !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.