Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is verplegen zo bedoeld?!

'Er komt meer geld voor zorg', zo kopte Nursing onlangs op de site. Vijfhonderd miljoen maar liefst. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord van Balkenende en zijn maten van de PvdA en de CU.
Is verplegen zo bedoeld?!

Mijn hart juicht, dat is goed nieuws. Want er is nu tot op het bot bezuinigd en meer gaat niet. Dus moet er geld bij. Vijfhonderd miljoen klinkt als ontzettend veel geld, een te grote prijs voor een loterij, maar waarschijnlijk een te kleine prijs voor de zorg. Want dat er geld nodig is hoef ik niemand te vertellen, en dat er véél geld nodig is al helemaal niet.

We zien dagelijks de gevolgen van te weinig geld: te weinig personeel, te weinig (of te oude) materialen, te weinig financiële waardering ondanks de groeiende verantwoordelijkheid.

Ondanks de aanwezigheid van de Christenunie blijft de abortuswet gehandhaafd en komt zelfs de pil weer wat ruimer in het basispakket van de verzekering. Goede dingen als je het aan de meeste verpleegkundigen vraagt, die net als ik links gestemd hebben.

Daarnaast wordt voor het ziekenhuis de mogelijkheid om ‘cure’, vrije prijsvorming, te gaan uitvoeren verruimd van 10% naar 20% in 2008. Commerciële concurrentie dus, maar alleen  op geplande zorg. ‘Kost een knieoperatie bij de concurrent 1000 euro, bij ons slechts 500 met gratis prothese! Alleen de wachtlijst is wat langer, maar ja wat wil je met al die klandizie!’

Ik vraag me af of dat is wat we willen met z’n allen: meehelpen om de bedden (zakken) te vullen van het ziekenhuis. Met alle (financiële) risico’s van dien. Dat het nóg meer productiedraaien wordt. Of dat verplegend personeel op provisiebasis gaat werken.

Zo is verplegen toch niet bedoeld..?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.